utgave nr 16 2008

Enklere sink-bytte

Publisert Sist oppdatert

Enklere sink-bytte


Ionguard er en ny type sinkanode som gjør at du slipper å ta båten på land for å skifte sink, svært aktuelt for kanalfarere.


TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
En problemstilling som ikke er så aktuell på våre kanter, er at det brukes forskjellig sink i saltvann og ferskvann. Noe de fleste ikke er klar over. For dem som ferdes mye på kanaler er det med dette produktet enkelt å skifte mellom sink-typene.
IonGuard leveres i forskjellige utførelse, med hus i rustfritt stål, plast eller bronse. Systemet fungerer både på motorbåter og seilbåter. Ved bruk på ”vanlige” fritidsbåter trenger man ikke annen sink enn IonGuard, kanskje med unntak av sink på baugpropellen. På større båter vil IonGuard være et supplement til annen sink. Ved å inspisere den vil man få en indikasjon på når øvrig sink må skiftes ut. Montering av IonGuard er ikke komplisert, men siden man tross alt må borre hull i båten må det gjøres fagmessig.
Sinkens betydning
Alle som har båt kjenner sink-anodenes betydning. Om de mangler kan det som kjent gjøre store skader på metall i båten, skader som kan bli kompliserte og kostbare. Sink-anoder på fritidsbåter har vært ganske uforandret siden Sir Humphrey Davey utviklet dem i 1824.
Vi er vant med at vi skifter anodene hver vår når båten er oppe på land. Bruntons er fra før av kjent for å lage propeller av høy kvalitet, blant annet foldepropellene ”Autoprop” og ”Varifold”. De har nå kommet med et nytt produkt som gjør at det ikke er nødvendig å ta båten på land for å inspisere, og eventuelt skifte sink.
Sink i ”hylster”
”IonGuard” er en sink som sitter i en ”hylster”, på samme måten som føleren til loggen. Sinken kan rett og slett taes opp for inspeksjon mens båten er på sjøen. Ved bruk på hurtiggående båter kan sinken trekkes opp under fart, slik at den flukter med båtens skrog og dermed ikke reduserer farten. Samme forholdet har man om systemet brukes på.

Mer informasjon på: www.bruntons-propellers.com. Norsk forhandler Autoprop Norway, Stavanger. Telefon: 51 56 56 59/901 34 575