utgave nr 1 2007

Ekstreme USA båter: Vill, villere villest

Publisert Sist oppdatert

Ekstreme USA båter: Vill, villere villest


Det er mye rart et båtøye kan beskue på båtutstillinger. I så måte fortoner norske båtutstillinger seg som et høflig og pyntelig skue sammenlignet med enkelte båtutstillinger i landet med de store ytterligheter, USA.


Tekst og foto: Hans Due
Å vandre langs bryggene til Ft. Lauderdale International Boatshow eller Miami Boat Show er en vandring i en spennvidde av båttyper og farger man ikke trodde fantes. Men det gjør det faktisk, og det uten at den jevne amerikaner letter nevneverdig på øyenbrynene. Her finnes alt fra den minste jolle til den største megayacht, og derimellom er det mye rart.
Når vi er på båtutstillinger rundt omkring i verden er vi i første rekke på jakt etter nyheter som kan være aktuelle for det norske markedet. Denne gang har vi valgt å spandere noen glimt på artigheter som vel neppe kan sies å være dusinvare her hjemme, men som det finnes et marked for, spesielt i USA hvor man egentlig bare trenger å ha en markedsandel på et par promille for å ha en levedyktig virksomhet. For eksempel var det i fjor ca. 280 båter over 120 fot på båtutstillingen i Ft. Lauderdale - såkalte megayachter. Og alle var stort sett velkomne inn for å se på herlighetene, uavhengig av klesdrakt og i de fleste tilfeller forhåndsavtaler. For i USA skuer man ikke hunden på hårene, eller kunden på klesdrakten for den saks skyld. Armani-dresser imponerer de færreste i solskinns-staten Florida der kortbukser, sandaler og T-skjorte også er multimilliardærens antrekk. Vel bekomme.