utgave nr 5 2009

Bølgeblikk

Publisert Sist oppdatert

- Folk er rare, sa jeg til rederinnen. - Utrolig hva folk kan krangle om, ikke sant?
- Mmm, sa rederinnen og fortsatt å lese avisen sin.
- Men du, sa jeg. - Du og jeg er vel i samme båt? Rederinnen kastet et blikk rundt seg i havna og sa seg
enig.
- Og vi er folk?
- Ja, det er vel blitt folk av oss også, bekreftet hun. Noe mer utålmodig nå. Jeg tok en slurk fra vinglasset. På utsiden hadde vinteren ennå ikke sluppet taket. Det lå en del båter rundt oss i havna, men det var ikke mye folk ombord. Lett sludd la en tynn issørpe på dekket. Rederinnen senket avisen, så på meg over vinglasset med en lett bekymret mine.
- Hva er det egentlig du sitter og funderer på nå, spurte hun.
- Jo, det har seg sånn ser du, at det har gått en hissig debatt på nettet i det siste om forskjellen på båtfolk og folk i båt. Prominente personer har kastet seg inn i debatten.
- Jasså?
- Ja, og saken er ikke enkel. Derfor tenkte jeg at det var lurt å begynne helt fra begynnelsen. Det så ikke ut som om rederinnen var veldig interessert i tankeeksperimentet. Og jeg skjønner jo det. Hele spørsmålsstillingen må sies å være av heller marginal betydning for folk flest. For folk som ikke er i båt, mener jeg.
- Men, sa jeg. - Spørsmålet er selvfølgelig. Er du og jeg båtfolk eller er vi kun folk i båt. Jeg har forstått at det siste har noe visst nedsettende ved seg. Mulig det er noe med sjømannskunnskap, antall dubbeditter og så videre, men jeg er ikke sikker. Jeg ser at en godt skolert fyr med ganske stor båt og dubbeditter som igjen sjekker dubbeditter har tatt opp saken i enerom, og konkludert med at han er folk i båt.
- Hva med sjøfolk da, sa rederinnen. Er det det motsatte av folk i sjøen? Og hva med brannfolk og folk i brann. Eller pressefolk og folk i press? Eller...
- Jo, jo - jeg har tatt poenget. Du mener at folk bør finne noe annet å krangle om, ikke sant?
- Det kaller jeg et smart mannfolk! sa hun. Jeg kunne tatt det som et kompliment, selvfølgelig - og latt det være med det. Men usikkerheten lå der ennå. Er vi båtfolk eller er vi bare folk i båt? Og er skipperlua mi helt molbo, eller er den kjekk å ha? Det krangler de nemlig også om, de i den nettdebatten. Skipperlue er for gretne, gamle gubber, sier de. Helt hinsides. Men en caps derimot går visst an. Selv om det står Felleskjøpet på´n.
- Du og jeg er nok akterutseilt, sa jeg til rederinnen.
- Åå? Hvem er det som har seilt fra oss da, svarte hun.
- Folk, sa jeg.
- Folk i båt? spurte hun.
- Tjaaa, sa jeg.
- Folk er rare, sa rederinnen.
- Ja, sa jeg. - Skal det være en skvett til?
- Litt rød, svarte hun.

MorMajor