utgave nr 9 2009

Bølgeblikk: Passer ikke

Publisert Sist oppdatert

Kanskje vi skulle ta en tur til syden, lød det bak avisens reiselivsseksjon. Jeg hadde vært i land og kjøpt ferske rundstykker og ferske aviser til frokost. Nå angret jeg avisene allerede.
Passer ikke, sa jeg.
Rederinnen senket avisen og så på meg. – Passer det ikke?
Nei, sa jeg. – Jeg har ikke pass. Det gikk ut en gang sånn like etter tusenårsskiftet. Og det har aldri passet seg sånn at jeg har skaffet et nytt.
Men du må jo ha papirene i orden!
Har papirene i orden, jeg. Jeg har båtførerbevis, VHF-sertifikat, registreringskort, medlemsskap i sjøredningstjenesten, eierbevis og.......
Men alle må jo ha pass!
Rederinnen så bestemt ut, ennå jeg hadde kjøpt ferske rundstykker til henne, som sagt. Kokt kaffe. Og hun hadde fått den beste plassen i salongen – den der hun hadde full oversikt over gjestehavna. Burde tatt den plassen selv, når jeg tenker meg om – for hun var som nevnt mer opptatt av å lese reiselivsseksjonen enn å se ut på det sydende båtlivet med båter som kommer og båter som går og.....
Papirer! sa hun.
Jeg har jo mer papir enn de fleste. Papirkart selvfølgelig, kan ikke stole på elektronikken, vet du. Og manualer og greier. Jeg har forresten et par nye båtblader her. Du vil ikke ta en kikk på........
Ikke ro deg unna, sa hun. Hvis du ikke har pass kan vi jo aldri hoppe på en tur dersom vi plutselig skulle få lyst og anledning.

Lyst? Vi har det jo så bra ombord, og det er hele tiden nye farvann vi ikke har seilt i. Tenk så heldige vi er som bare kan kaste tampen og legge ut på nye eventyr akkurat når det passer.
Og for bare å understreke det hele viste jeg henne kartet. Jeg hadde satt passerspissen midt i Store Færder og slått en ring med en diameter på 100 nautiske mil. Perlene lå formelig og glitret innenfor ringen. Skatter på rekke og rad. Havner og uthavner å nyte på fine sommerdager. Når det passer seg slik, som sagt.
Nettopp, der sa du det. Når det passer kan vi kaste oss på turer til det store utlandet også.
Med båt, mener du – danskebåten, Kiel kanskje?
Båt, båt, båt! Med fly, men da må du jo ha pass!
Det er mye skummelt der ute, sa jeg – bare tenk på svineinfluensa og kolera og pest og alt der der. Har du forresten sett at det er kommet et nytt middel mot plastpest. Veldig bra for oss som har båt....
Pass deg, ikke lur deg unna nå!
Ok, jeg skal skaffe meg nytt pass. Når det passer, OK? Jeg kjøpte forresten med ferske boller også. Kunne det passe med en rosinbolle og en kopp kaffe nå etter frokosten?
Passer bra, sa rederinnen.

MorMajor