utgave nr 3 201

Bølgeblikk: Kort sagt

Publisert Sist oppdatert

AIS sa jeg til rederinnen.
Hva behager? svarte hun.
IPS, fortsatte jeg.
Et slags syndrom? undret hun.
MOB, sa jeg.
Jeg mobber da ingen, sa hun. Litt skarp i tonen nå.
OK, sa jeg. Jeg bare øver meg i maritim omgangstone. Se på de som sitter rundt oss i havna her. Ser det ut som om de konverserer? Nix, de er proffe. De gir beskjeder og formidler viktig informasjon på en rask og effektiv måte. Du og jeg - vi er håpløs gammeldagse. Vi sitter her på akterdekket og sludrer over et lite glass hvit. Vi bruker lang tid på å bruke en masse ord i håpløst lange setninger.
Det kalles samtale, sa rederinnen.- Folk snakker sammen.
Nei, nei - moderne båtfolk gjør visst ikke sånt lenger, sa jeg. - De kan sitte og se ut i lufta. Så sier en “ny DC” og peker. Og alle rundt ham nikker og er helt enige. Kanskje en av dem føyer til et “med liten AC”. En tredje strekker seg langt i konversasjonskunsten og avslutter kanskje diskusjonen der og da med et “VPs D er noe dritt”. Og så er det ikke mer å si om den saken.
Det der skjønte jeg ikke noe av, sa rederinnen.
Nettopp. Du og jeg henger ikke med mer, sa jeg. - Vi er som dampbåter i en ny tid med elektronisk innsprøyting.
Sprøyt! sa rederinnen.
Akkurat, sa jeg.

Vi fylte opp med et liten skvett hvit og nøt blek vintersol som stakk såvidt inn på akterdekket.
Hva betyr egentlig de greiene, undret rederinnen.
Tja, sa jeg. AIS er en dings som ser rundt svingen. Du kan se en annen båt selv om den er bak holmen.
Alltid I Sikte, sa rederinnen.
Noe sånt, sa jeg. - Og IPS er noe du kan styre med i alle retninger. Omtrent som når vi bruker alle propellene, både foran og bak. Et Innmari Praktisk System.
Snåle greier, sa rederinnen.
Akkurat, sa jeg.
Vi satt en stund og tenkte over det der med samtaler og forkortelser.
Det er vel sånn, sa jeg, at i en moderne tid så kan folk som er opptatt av de samme tingene sitte og trykke ut av seg enstavelser. Båtfolk kan slikke på en finger, stikke den i været og slippe unna med et “5 ms NV”. Ingen i flokken er i tvil om hva han mener og hvordan de skal behandle skuta for å få en best mulig seilas under akkurat de forutsetningene. Og datanerder. Og fotoentusiaster. GIF, kan en av de sistnevnte si - og kanskje fyker kompisen hans opp i sinne og skriker JPG.
Det er jo ikke bra. Folk kan fort bli avstumpet av sånt. Det blir vanskelig å inkludere andre enn de spesielt interesserte, mente rederinnen.
- Ja, sa jeg. Jeg tror vi må døyve dette med en liten skarp en. Hva med en XO?
Tror jeg heller tar en GT, sa rederinnen.
Akkurat, sa jeg.

MorMajor