utgave nr 1 2007

Båten min: Showboat

Publisert Sist oppdatert

Båten min: Showboat

I sin lille Hydrolift hadde ikke Kenneth plass til mer enn tre av vennene. Det måtte en flåteavtale til for å få med alle 20. Resultatet ble en showboat som for det meste går i skyttel mellom Florvåg og Bergen by.

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Vennegjengen på Askøy inngikk i 2002 en attraktiv flåteavtale med den båtgale Kenneth Træet (33). ”Du bygger flåten, vi blir med”. Kenneth, som et utpreget sosialt vesen, fant tanken interessant. Ikke bare fikk han plass til alle gode venner på båttur, han fikk også utfolde seg i kameratens hage, i et helt vanvittig byggeprosjekt. Det som innledningsvis avtegnet seg som et hangarskip, utviklet seg - etter at reisverket var på plass - mer i retning av en av Mississippis gamle gode hjuldampere.
Flåten er oppkalt etter den gamle fergen som trofast fraktet folk fra Askøy og over til byen før broen kom.
Seinvegen
- Fergen het Beinvegen, for det var jo en snartur over fjorden. Flåten heter Seinvegen, for dette går virkelig ikke fort, bare 3.7 knop målt på GPS, smiler skipperen. Men farten spiller ingen rolle. Byggmesteren, som for øvrig jobber med bil og ikke med tømmer til daglig, greier ikke å legge skjul på at han er veldig godt fornøyd med resultatet.

- Byggverket holder mål. Den flyter som en fjær. Alle de 70 oljefatene gir nødvendig oppdrift, sier han fornøyd. Og det som kanskje er like viktig; den herlige farkosten er blitt et helt naturlig samlingspunkt for den store vennegjengen. Den er blitt et landemerke for båtfolket, men et landemerke de fleste er vel er vitende om har en tendens til å flytte på seg, selv om det ikke går fort. Rytmene fra et velutviklet musikkanlegg påkaller kanskje av og til litt mye oppmerksomhet. Lovens lange arm har vært bortom flere ganger, men de slår seg hver gang til ro med at det er et solid og ordentlig byggverk som alltid har redningsvester til alle om bord. Solide rekkverk er ikke bare fine å se på, de gjør også nytten sin når natten senker seg og sikten for danseglade gjester gradvis forverres.
Fra 225 til 25 hester
- Det er et seriøst byggverk, sier Kenneth. Han har lagt ned et ukjent antall timer i prosjektet, gjort seg flid med løsningene, og brukt materialer i grove dimensjoner både i flåtedekk og overbygg. Oljefatene er fylt med ballastvann for å gi nødvendig stabilitet. Egentlig er den konstruert for en 220 hesters påhenger på hekken. Konstruktøren var overbevist om at det måtte såpass til for å få den fire tonn tunge dansescenen til å flytte seg, men der tok han skammelig feil. Da motoren en gang ble erstattet med en midlertidig løsning på bare 25 hk, viste det at ytelsene ikke ble endret i det hele tatt. 3.7 knop var fortsatt farten. 225 hesteren hadde et timeforbruk på 70 liter, ”vikaren”, for øvrig har fått fast ansettelse, greier seg med fattige 10.
- Det blir mer penger til hygge, sier skipperen og viser stolt frem hullet i dansedørken. Under luka skjuler det seg en todelt brønn, med plass til hver sin ølkasse. Vann til avkjøling hentes fra to meters dyp under båten. Det brune ølet ser for øvrig forfriskende eksotisk ut, når det står oppstilt i de mange glasshullene i fellesbordet. Under bordplaten har skipperen montert et neonlys for å understreke hyggefaktoren om bord i Seinvegen.
Nå også med hems
Det er også tenkt på gjestenes behov for jevnlige turer til det lille rom. På hekken ser vi døren med det lille hjertet. Bak den skjuler det seg et koselig utedo. Det er vegger her, men det hindrer ikke utsikten, for tak eksisterer ikke i denne sonen.
Erfaringen har gitt skipperen blod på tann for å gjøre forbedringer. I fjor vinter bygde han en stor flott hems. Den ble heist før sesongstart i fjor. I følge rederen fungerer den absolutt etter forventningene. Denne vinteren skal resten av taket tettes to store buede plasttak, tilsvarende de lekre glassløsningene i hvert av hjørnene på hemsen som er laget av gamle støyskermer fra et kontorlandskap.
Denne her dekker behovet til en hel gjeng av oss, sier gladgutten fra Askøy.
Endelig har jeg en båt som dekker behovet, ikke bare for meg, også for hele vennegjengen. Vi bruker bare en time tid over til byen Det er akkurat passe til et vorspiel, sier kapteinen på Bergens velkjente showboat.