utgave nr 11 2004

Prøvekjørt: Delta 25

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjørt: Delta 25

Tøff men uferdig

Ta et gammelt, velprøvd Smuggler-skrog. Sett på et nydesignet overbygg med rene, stilige linjer. Da nærmer du deg Delta 25, en båt der praktiske løsninger har måttet vike for design og barske kjøreegenskaper.

TEKST : JAN HARRY SVENDSEN

Rene linjer og moderne design. Kjapp, men krevende og trang. Det er formuleringer som passer Delta 25, men som sannsynlig også begrenser dens appell. For Delta 25 er ikke noen båt for kjernefamilien, ei heller for de som vil la seg befrakte i ro og mak.
Ikke fordi den støyer, selv om en bensindrevet V8er brummer godt når man gir på. Men fordi båten trenger en kyndig og aktiv fører. Det er kanskje ikke så rart, skroget tar utgangspunkt i en 18 fots Smuggler.

Modifisert racing-skrog

Skjønner du ikke helt hva vi snakker om?
La oss se litt på historien, så blir det kanskje klarere. Smuggler 18 var en fremgangsrik racingbåt på 60-tallet. Det er dette skroget - om enn i en forlenget og betydelig modifisert form - som utgjør Delta 25 sitt fotavtrykk. I racing er det ett eneste mål. Å vinne. Da spiller det liten rolle om føreren må gjete båten som en bonde gjeter sauer gjennom en ulveflokk. Selv om 18 fot har blitt 25 må Delta fortsatt har en kyndig leder. Det er ikke heldig å slumse med trimmen i denne båten, og å trimme riktig krever at man kjenner båten og har en viss erfaringsbakgrunn.
Å kritisere Delta 25 for å ha et skrog i den sportslige enden av skalaen blir likevel feil. Delta 25 er sportslig. Den skal glede, og den skal fremfor alt by på reale kjøreegenskaper også når været er dårlig. Delta 25 er nok en båt for den mer erfarne, og for den som finner glede i litt krevende kjøreegenskaper.

God førerplass

Førerplassen er på mange måter et studium i ergonomi. Den er oversiktlig og har god betjeningskomfort. De kombinerte sitte- og ståstolene gir god støtte, og panoramavinduene god sikt. Er du alene om bord vil den midtplasserte styreposisjonen begeistre. På solskinnsdager skyver man enkelt vekk luken over førerplassen og sitter åpent, men samtidig så beskyttet at man slipper vindens brus. Blir været dårligere skalker man enkelt luken, og blir det virkelig ille fester man et stykke kalesjeduk akter slik at det blir helt tett.
Sitteplassene om bord befinner seg foran føreren og under tak. To langsgående benker gir god plass til fire personer, selv om det blir trangt for dem med de lengste bena. Spørsmålet blir likevel om hvem som egentlig vil sitte her. Det er nemlig ikke spesielt komfortabel å sitte på tvers av kjøreretningen i en båt med Delta 25s fartspotensial.

Liten takhøyde

Seteløsningen føyer seg egentlig bare inn i rekken av mindre heldige løsninger i båten. Aktenom styreposisjonen er motordekselet. Her er det ingen plasser å oppholde seg, og det er for lite til å fungere som solseng. Slik fråtsing med plassen hører ikke hjemme i en 25-fots båt. Det er i utgangspunktet trangt nok som det er, noe som bare bekreftes når man beveger seg under tak. Her er ikke takhøyden stor, og det er heller ikke de store områdene å bevege seg på i båten.
Lugaren er enkel. Langs skrogsidene er det lakkert og høyglanspolert mahogni, og sjeldent har vel det virket mer malplassert enn her. Ikke minst fordi taket er i glassfiber uten gelcoat. Skruehodene som fester rekkene stikker dessuten igjennom taket, uten at Delta har sett seg brydd med forsøk på å kamuflere dem eller dekke dem til. Derfor fremstår lugaren som et uestetisk, halvferdig sammensurium av lakk, glassfiber og bolter.

Dollbord og griperekker

Adkomsten til fordekket skjer via dollbordene. Her finner man finner en av båtens virkelige gode løsninger. Griperekkene som begynner oppå overbygget har nemlig svært godt høyde, og de følger deg helt frem til fordekket. Det gjør det svært trygt å bevege seg fremover i Delta 25. Fremme på dekk finnes det en dreggluke og to kryssholt. Kryssholt finnes også på hver side av badeplattformen akter.

Tekniske data

Lengde:7,54 m
Bredde:2,45 m
Vekt: 1.600 kg
Motor:163 til 320 Hk
Pris:619.000 SEK
Mer informasjon: Galärbryggan Yacht Brokers, tlf: + 46 8 667 21 40, Internett: www.galarbryggan.se