utgave nr 9 201

Kysten rundt:

Sildefest i Vest, Bortskjemte måker mm

Publisert Sist oppdatert

 TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES

FLORØ:

Det etter hvert så tradisjonsrike Sildebordet i Florø - ble arrangert i juni. Det hele begynte i 1992, da sildebyene Florø og Haugesund konkurrerte om å lage til "Verdens største sildebord". Siden den gang har Florø fortsatt med sitt sildebord, som årlig trekker 6-7000 sildeglade mennesker til byen.

På sildebordet blir det servert en lang rekke silderetter, sammen med sildebrød, poteter og drikke. Og alt sammen er i utgangspunktet helt gratis, selv om en har mulighet til en liten kollekt ut på kvelden.

Folk fra hele distriktet strømmer til Florø denne kvelden, og ikke minst småbåtfolket bruker denne anledningen til en Florø-tur.

Årets sildekonge blir også kåret, og det er et yrende liv i de trange Florø-gatene der tusenvis av mennesker står og sitter som "sild i tønne".

Nærmere 350 meter med sildebord har gjort dette til "Verdens største sildebord" - og det er blitt en sommerlig folkefest som kystfolket gleder seg til hvert år.

 

Bortskjemte måker

 

TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES

 

BERGEN:

Måkene som holder til ved Fisketorget i Bergen lever det gode liv. Her er det muligheter for mange godbiter og derfor er de nok litt mer dristige og folkekjære enn måker flest.

Ja, her på Fisketorget er det nok mye som kan friste en stakkars fugl. Og når en til og med kan oppleve å bli matet med reker fra en spandabel turist, ja hva mer kan vel egentlig en ekte Bergensmåke da ønske seg?

 

 

Full fart i Kilsund

KILSUND:

Helgen den 3. juli arrangerte Flosta Motorbåtforning sin 62. motorbåtregatta – på rad! Den første helgen i juli hvert år samles hundrevis av mennesker i Kilsund utenfor Tvedestrand for å delta og bivåne den folkelige regattaen – som opprinnelig var en sjektekonkurranse. I år sto både rundbanerace, offshoreløp, klubbløp for joller, Tverdalsøya rundt og Fjordløpet på programmet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok i sjekteklassen på søndag. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Idyll i idyll

KNUTHAVNSUND: Den dagen tresjektene forsvinner fra sørlandsskjærgården, er den straks mye fattigere. Lyden, lukten og synet av den mest tradisjonsrike av alle sør-norske bruksbåter passer som hånd i hanske inn blant glatte svaberg. Som her i Knuthavnsund i Blindleia. Idyll i idyll. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

På plata

BLINDLEIA: Om du har ferdes i Blindleia i sommer, har du kanskje lagt merke til noen Muslinger som farer av gårde med kun kavitasjonsplata i vannet. Det er Musling-miljøet i Lillesand på tur. Helt opp i 90 hk har de på hekken, og farer av gårde som skoldete bevere. Kanskje er de fremtidens Offshore 1-førere? Disse gutta vet hva de holder på med! (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Ny trend?

LILLESAND: Vi har observert tallrike flåter og flytende verandaer i år. Kanskje det er en ny trend på gang? Denne hjemmesnekrede farkosten gikk sørover Blindleia en julikveld med en gammel påhenger på hekken. Det gikk ikke fort, men de hadde god plass. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Rundt Barmen

RISØR: For 28. gang ble den tradisjonsrike tur- og mosjonistregattaen for roere og padlere, Barmen Rundt i Risør, arrangert lørdag 31. juli. Raskest rundt den idylliske ruten på ca 20 kilometer var Øyvind Brøymer fra Christiania Roklub, men han hadde fordel av å stille i raceroingsbåt. Han rodde de 20 kilometerne på drøyt 1 time og 34 minutter, mens siste båt var i mål på 3 timer og 39 minutter, men så var det da også Oselvar de to damene Kristin Holstad og Hanne-Beth Lønningdal rodde.

 

To herrer som gjennomførte Barmen rundt med stil, Jens Kolberg (nærmest) og Jacob Nordan

fra Norske Studenters Roklubb i Oslo. (FOTO: HANS DUE)

 

Artig fyr på Svenner

 

STAVERN: Denne kameraten spankulerte selvsikkert omkring på Svenner fyr i sommer. Måken var nesten tam og tasset rundt, tittet inn gjennom vinduene og poserte villig for fotografen. Og hadde noen glemt døren på gløtt, gikk han opp trappene og inn på kjøkkenet. Artig en gang, kanskje, men litt besværlig ble det visst etter hvert, i følge oppsynsmannen. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Tyver på land

 

NEVLUNGHAVN: Alle som har gått gjennom Maursund ved Nevlunghavn i sommer, har fått syn på denne Skibsplasten høyt oppe på land. Knuste vinduer levner ingen tvil om at sammenstøtet har vært voldsomt. Båten ble ifølge Redningsselskapet stjålet i Sandefjord og antakelig kjørt opp på land av tyvene som deretter skal ha tatt beina fatt. Et uhyggelig syn og en kraftig påminnelse om hvor galt det kan gå. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Podet

HVALER: Denne Yamarinen ble effektivt podet med en Rana utenfor Herføl i sommer. En unnamanøver gikk feil, og Ranaen traff Yamarinen på babord side med baugen, som skar seg inn i skrogsiden. Dekket på Ranaen ble sittende igjen i båtsiden, med kryssholt, fortøyningstau og dreggluka. Sesongen var over for begge i en smell. (FOTO: ATLE KNUTSEN)

 

Tent av solen

MØKKALASSET: Kveldslyset falt så vakkert på det nedlagte Møkkalasset fyr utenfor Tvedestrand at vi måtte bortom og knipse noen bilder. Det er forunderlig hvordan lyset endrer vår oppfatning av naturen rundt oss. Vi hadde passert fyret flere ganger i løpet av sommeren uten å tenke stort over den pensjonerte tjeneren ved innseilingen til Arendal. Plutselig hadde den fått karismaen tilbake, og skinte vakrere i aftenrøden enn noen gang tidligere. Et fint minne fra sommeren 2010. (FOTO: ATLE KNUTSEN)