Nr 11 2012

Test av billig overvåkningskamera fra Clas Ohlson:

Et artig supplement på "broa": Kan et trådløst Clas Ohlson-kamera til 998 kroner hamle opp med et FLIR-kamera til godt over 100 000 kroner. Vi tester.

Publisert Sist oppdatert

 

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

 

Exibel D8252 er et trådløst overvåkningskamera som selges hos Clas Ohlson. Med i kartongen kommer kamera, strømkabel, monteringsskruer og USB-mottaker for tilkobling til PC, samt programvare og driver. Installeringen av den medfølgende programvaren er svært enkel. Sett i CD-en og trykk "ok" et par ganger- og kameraet er oppe og kjører. Monteringen av selve kameraenheten tar noe lenger tid, da kabler må strekkes og fastmonteres, dersom du ønsker en permanent plassering. Kamerahuset trenger strøm, og dessverre går det på 9-volt, via adapter fra 220-voltsanlegget. Det gjør at du må ha inverter om bord, slik at strømmen kan hentes fra stikkontakt. For båtbruk ønsker vi oss et tilsvarende kamera med 12-volt. Noe blant annet Raymarine tilbyr - riktignok til en høyere pris. Clas Ohlson har en spenningsomformer som koster 699 kroner, som kan brukes til formålet, men da er mye av prisforskjellen i forhold til et 12-voltskamera allerede spist opp. Kameraet fungerer derfor best i båter med kontinuerlig 220 volts-uttak.

Mørket faller på

Exibel-kameraet er ikke noe proffverktøy, bare så det er sagt. Prisen er beskjedne 998 kroner, og som regel får man det man betaler for. Vi testet kameraet i Langesundskjærgården i vår Targa, som har IR-kamera fra FLIR/Raymarine montert på styrhustaket. I godt lys og i skumringen er billigkameraet fra Clas overlegent best av de to. Bildekvaliteten og kontrastgjengivelsen er langt bedre enn på det kostbare termiske kameraet, som har oppløsning på 320x240 pixler mot Exibels 680 x 480 px. Etter hvert som mørket faller på blir begrensningene tydeligere og tydeligere på kameraet til snaue tusenlappen. I stummende mørke er det ubrukelig, i alle fall om du vil se ting som er mer enn to meter foran båten. Små IR-deoder lyser opp ting som er innenfor rekkevidde. Ellers er det stummende mørkt på PC-skjermen, som mottar kamerasignalene trådløst via en liten USB-mottaker. (Rekkevidden er oppgitt til rundt 100 meter ved fri sikt.) I dette mørket viser det termiske kameraet muskler, og tegner klare konturer av alt som er varmere enn vannet. Til og med dobbene fra tallrike hummerteiner kan skimtes. Nattesten avsluttes med soleklar seier til Raymarine. Ikke uventet, selv om Exibel klarte seg bra i starten.

 

Alternative bruksområder

Selv om nattmodusen er god på korte avstander kan ikke kameraet brukes til å se i mørket, slik som proffkameraene kan. Det gjør at vi kikket etter andre alternativer bruksområder. Og her er det bare å bruke fantasien. Montert høyt på styrhuset er tjener kameraet bra som bakkekamera ved for eksempel tillegging. I gjestehavna i skumringa vil det gi deg et ekstra øye bakover. Et annet fint bruksområde er i motorrommet. Kamerafestet kan monteres begge veier, slik at det kan henges i motorrommet. Selv med luka igjen og uten lys får du et ok bilde. Men vi ønsker oss mer vidvinkel, da utsnittet blir litt for snevert. Som inspeksjonskamera kan det også funke. Den medfølgende programvaren gjør at du kan ta opp video eller ta bilder. Samme mottakeren kan ta imot signaler fra fire ulike kameraer, slik at du dermed kan montere ett kamera i hvert hjørne, om du vil. Men det krever også fire stikkontakter (eller padde).  Kameraet skal være vanntett, men store nedbørsmengder eller frost tåler det neppe.

 

Konklusjon:

Clas Ohlsons Exibel-kamera er et morsomt supplement å ha med på tur. På godværsdager kan du ta video eller bilder fra båtturen med et museklikk. Kameraet kan også være nyttig som inspeksjonskamera, eller som et ekstra øye ved tillegging. Som nattkamera fungerer det ikke, men i dårlig lys gir det brukbare bilder.

 

+ (pluss)

Bra pris

Lang strømkabel

Godt dagslysbilde

Mange bruksområder

Enkelt å installere

 

- (minus)

Lite robust festet

Ubrukelig i mørket

Mangler vidvinkel

 

 

Pris: 998 kroner

Hvor: www.clasohlson.no