utgave nr 5 1991

Sea Nymph 14R og 10K

Publisert Sist oppdatert


    Sea Nymph 14R og 10K:

    IKKE "HEAVY METAL"

    Av Hans Due

    Norske båtfolk foretrekker båter i tre eller glassfiberarmert polyester. Polyetylen og oppblåsbar gummi er også akseptert. Stål, ferrosement og aluminium "kan andre pusle med". Vi kjenner aluminium gjennom Buster-båtene, Alu-fish og Linder. Sea Nymph er nye aluminiumsbåter som importeres av OMC.

    Aluminium som byggemateriale for båter har fordeler og ulemper. Materialet er lett, det tåler røff behandling, krever minimalt vedlikehold, og skader og bulker er enkle å utbedre. Dessuten kan materialet resirkuleres når levetiden for båtene er omme. Men båtene får et røft utseende og finishen er så som så. Lav vekt gjør båtene mer ustabile, og klinkingen gjør at lekkasjer lettere kan oppstå.

    SEA NYMPH 10K

    Med en vekt på bare 37 kg er dette en ideell biltaksjolle som egner seg godt som slepejolle eller hengende i davit. Båten er anbefalt for maks. 2 personer av noenlunde voksent kaliber (ca. 70 kg. pr person.) , hvilket begrenser bruken for gjennomsnittsfamilien med to voksne og to barn.
    Maksimal motorstørrelse er en 5 hk. påhenger. Ikke store motoren, men mer enn tilstrekkelig for å bringe båten opp i plan med en person ombord. Vi testet båten med en 4 hk., og med samlet vekt på godt over 100 kg, klarte vi å få båten opp i plan selv med denne motoren. 10 knop ble logget på radaren. På grunn av lav vekt virket båten ustø å bevege seg i, men trygt forankret med stumpen på aktertoften, hadde vi ingen store problemer. En bredde på 1,40 m. gir en noenlunde forsvarlig stabilitet tatt i betraktning båtens lave vekt. Innredningen består av aktertofte, midttofte og en liten tofte i forpiggen. Under toftene er det festet flytemiddel som skal holde båten flytende full av vann og med to personer ombord.
    På land var båten enkel å håndtere. I baugen er det et solid håndtak. Akterut bruker man avstivingen mellom akterspeilet og skrogsiden som løftehåndtak. I baugen er det dessuten en solid slepe/fortøyningsring. Båten kan enkelt lenses ved at man trekker den på land og drar ut proppen som tetter et hull i akterspeilet helt nede ved skrogbunnen.

    SEA NYMPH 14R

    Denne båten var en positiv overraskelse. Til tross for sine beskjedne 80 kg., virket båten stabil. Kjøreegenskapene var meget gode. Båten gikk fra 0-20 knop uten at baugen reiste seg mer enn noen få centimeter. Vi hadde en 10 hk. på hekken, og dette er nok krefter i massevis. Produsenten oppgir maksimal motorstørrelse til 25 hk., noe som er for mye etter vår oppfatning.
    Ubehagelige opplevelser fikk vi ikke uten å provosere båten ekstremt i svingene, men da gjaldt det også å holde seg godt fast. 20,7 knop logget vi på radaren med 10-hesteren. Last ombord var godt over 100 kg. inkludert fører.
    Båten er spartansk innredet med tre tofter og ikke noe låsbart stuerom. Toftene er fylt med flytemidler. Maks belastning er 375 kg. eller 4 personer på 70 kg. pluss noe utstyr. Båten er 1,60 m. bred og nok litt i største laget for frakting på biltak, både med hensyn til vekt og bredde. Det finnes imidlertid en annen modell som heter 14K og den er bare 1,46 m. bred og veier 58 kg. Denne er ikke større enn at den kan fraktes på et biltak.
    Som ekstrautstyr leveres styrekonsoll, noe vi absolutt vil anbefale om man utstyrer båten med det største motoralternativet.
    Det er rikelig med løfteanordninger. To håndtak akterut og to i baugen. I tillegg en solid slepe/fortøyningsring forut. Lensing foregår på samme måte som på 10-foteren, gjennom et hull med propp i hekkplaten. Mellom midt- og fortoften er det montert en plate for feste av bensintank. Ideen er god, for da slipper tanken å skli rundt i båten, men vi har liten tro på at en festeanordning i plast, er særlig holdbar.
    Langs yttersiden av skroget er det poppet fast en ekstra forsterkning som både stiver av og som beskytter mot brutale møter med brygger.

    DATA:

    Sea Nymph 10KSea Nymph 14R
    Lengde:3,10 m.4,20 m.
    Bredde:1,40 m.1,60 m.
    Vekt:37 kg.80 kg.
    Maks motor:5 hk.25 hk.
    Antall pers.24
    Maks lasteevne:185 kg.375 kg.
    Pris u/motor:Kr.8.297,-Kr.17.566,-
    Pris m/motor:Kr.13.783,-(4 hk.)Kr.32.411,- (10hk.)
    Importør:Outboard Marine Norge, Bj.Bjørnsonsgt. 92, 3044 Drammen. (03-81 12 90)