utgave nr 3 1992

Buster XL og Buster Magnum

Publisert Sist oppdatert


    STORE BUSTERE

    Av Hans Due

    De finske aluminiumsbåtene Buster fra Fiskars er utvidet med to nye modeller. Navnene skulle tilsi at dette er noen kolosser. "Buster XL" (Extra Large) heter den ene på 17 fot, mens den andre har fått navnet "Buster Magnum" og er på 20 fot. Til å være Buster, er dette store båter.

    Fiskars produserer ca. 6000 båter i året. 4000 av dem blir solgt på hjemmemarkedet, mens resten går til eksport. Sverige er det største eksportmarkedet for Buster-båtene. I Norge er det Bergen-firmaet Bjørn Fjellhaug som importerer Buster og Lami fra Finland.
    I motsetning til resten av Buster-programmet hvor alle båtene er klinket, er de to nye båtene helsveiset i alle skjøter. Det betyr at de skulle være mindre utsatt for lekkasjer, hvilket av og til har vært et problem på de klinkede båtene.

    Buster XL

    "Buster XL" er bygget for påhengsmotorer fra 60-90 hk. Med en 70 hk. Yamaha på hekken og to personer ombord, er toppfarten målt til 31,8 knop, mens toppfarten med maks motorstørrelse og samme antall personer er 35,4 knop.
    Vi har prøvekjørt båten med 70-hesteren, og den oppførte seg bra i sjøen. Dog var den ikke mottagelig for variasjoner i trimvinkelen på motoren, men vi opplevde båten som stødig og uproblematisk.
    Båten er selvdrenerende, og den har styrekonsoll. På vårt prøveeksemplar var det to konsoller, en for fører og en for passasjer, men den kan også leveres med midtkonsoll, da med sitteplass til en person.
    Akterut er det en sittebenk, og under denne er det stuerom og batteriboks. Tankene er sveiset inn i skroget. På dørken er det pålimt antisklibelegg. I baugen er det en sittebenk med et stuerom under hvor også brannslukkningsapparatet har fått plass. Det lille fordekket er i riflet aluminium og har en liten pulpitbøyle i tillegg til kryssholt. Noe uvanlig er det å se båter med "grill", men i baugen er det faktisk luftspalter for lufting til drivstofftank! På hekken er det badetrapp.

    DATA:
    Lengde:5,30 m
    Bredde:2,05 m.
    Vekt:440 kg (u/motor)
    Motor:60-90 hk utenbords
    Toppfart:35,4 knop
    Ca. pris:Kr. 60.000,-

    Buster Magnum

    "Buster Magnum" er altså flaggskipet til Fiskars. 20-foteren har omtrent samme skrogfasong som XL, og er i hovedsak innredet likt. Men denne båten leveres med midtkonsoll med sitteplass for to. Båten er anbefalt for motorstørrelser mellom 115 hk og 175 hk, og har da et fartspotensiale på henholdsvis 36 knop og 43,5 knop med to personer ombord. Lastekapasitet er beregnet til åtte personer.
    Begge de to båtene er typegodkjent av Veritas.
    DATA:
    Lengde:6,20 m
    Bredde:2,20 m
    Vekt:620 kg (u/motor)
    Motr:115-175 hk.
    Toppfart:43,5 knop
    Ca.pris:Kr. 115.000,-

    Importør: Bjørn Fjellhaug, Sandviksboden 73a, Boks 1502,5035 Bergen. Tlf: 05-25 80 46.