Nr 7. 2012

Båten min: Buster Magnum - Båtgal bladmann

Leif Bognøy fra Åsane utenfor Bergen vedgår at han er båtgal. Når han ikke farter vestlandet rundt og selger ukeblader, stikker 40-åringen til sjøs med sin niende båt: Antakelig Norges mest velutstyrte Buster Magnum.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN

– Jeg bruker båten og sjøen hele året. Av og til tar jeg meg en tur bare for å kjenne lukten, sier Leif Bognøy. Han er regional salgssjef for bladdistributøren Bladcentralen (BC), med en spesiell forkjærlighet for Båtmagasinet. Og båten som gir ham tilgang til elementene er for øyeblikket en splitter ny Buster Magnum – spesifisert og utstyrt etter den pasjonerte båtmannens gjennomtenkte krav.

Bognøy fra Bognøy

– Båtinteressen skyldes nok delvis at faren min er fra Bognøy hvor etternavnet vårt stammer fra. Selv måtte han ro til skolen og jeg har vokst opp med tærne i tangen i skjærgården. Alle ferier tilbrakte vi på Bognøy, hvor jeg hadde mitt første møte med båtlivet i en plattgatter fra 1969. Den hadde vi frem til 1982. Deretter ble det mange båter i rask takt. Min første egen båt fikk jeg i 12-årsalderen. Det var en HP 10 (Hosøy Plast), så en With Dromedille 320 som ble avløst av GH 14. I sin tur fulgte en splitter ny Askeladden 475, så konverterte jeg til bobåtlivet i en Viksund 750 Bravo sammen med min far, gikk så over til daycruiser med en Uttern D55, tok steget opp til Uttern D68, før drømmen ble realisert i form av en Targa 27 som jeg hadde i fem sesonger, forteller Leif og blir insisterende i stemmen:

– Targaen har hatt en blanding av alt det beste en båt skal ha. Den var fantastisk så vel på fine dager som dårlige. Ikke minst hadde den utrolige sjøegenskaper. Targa står mitt hjerte nær. På den tiden hadde vi ikke barn, noe båten fikk igjen i form av omsorg. Jeg tror det var mange rundt meg som slet når de så hvor ofte jeg vasket båten. Den ble polert fire ganger i året… Og jeg lå og vasket under motoren for å få vekk sot og gammel svetting.

Med samme grundighet har han innledet sitt forhold til den siste nyanskaffelsen.

Barsk Buster

– Med familieforøkelse gikk livet over i en ny fase. Nå blir det mer dagsturer i noen år, men jeg er sikker på at jeg skal ha en Targa igjen. I mellomtiden falt valget på en Buster Magnum. Den nye modellen er myket litt opp interiørmessig, så til og med kona liker den. Båten er gjennomført fra for til akter, og prikken over i’en er motoren, en Yamaha F225. Til og med fargene på motoren og skroget går godt overens, mener Bognøy som tok litt av i godterihylla da båten skulle utrustes.

– Jeg har lagt veldig mye vekt på utstyret. Vi ble nokså bortskjemt i Targaen, med varme og ikke minst radar, som jeg mener er en nødvendighet når man bruker båten året rundt.

– Derfor ble det en Garmin 4012 kartplotter med HD-radar, VHF, elektrisk lyskaster, Eberspächer D2 dieselvarmer, servopumpe til styringen, ekstra batteri og ekstra vindusvisker. Dermed er vi rustet for turer under de fleste forhold, og det blir gjerne en ettermiddagstur både til Holmengrå ved Fedje, Skjerjehamn i Gulen eller Rosendal i Hardanger.

Bognøy betrakter Busteren og peker på radarbøylen.

– Se på den installasjonen! Kablene ligger skjult i bøylen, alt er dønn strøkent! Jeg plaget nok forhandleren en del under prosessen, men det å være med og påvirke praktiske løsninger er en del av gleden ved å kjøpe båt, sier Leif Bognøy, som allerede har logget de første av årets 150 gangtimer og er klar for sin første sesong i den finske barskingen.