utgave nr 9 1994

Horizon 500 ankervinsj

Publisert Sist oppdatert

Ankervinsj for mindre båter

AV ASMUND MYHRVOLD
Når vi ligger på svai, vil vi ha nesa opp mot vinden og dreggen ut der fremme. Vi ønsket oss en liten ankervinsj i baugen og fant en Horizon 500 som passet vår Saga 27.

Vi har tidligere lovprist TX Engbo-vinsjen vi har på badeplattformen, - en drøm for mannskapet når vi skal legge til svaberg eller brygger uten permanent akterfeste. Men vi er ikke av de mest sosiale, og liker ofte å ligge på svai for oss selv. Når man ligger for anker, er det best å ligge med baugen mot vinden, og da er det ikke særlig praktisk å ha ankerspillet akter. Tanken på en vinsj forut dukket stadig opp når vi nervøst balanserende på dollbordet slet med å trekke blytauet fram til en puller på fordekket.
I og med at vi fylte runde år ganske tidlig i sesongen, forsøkte vi oss med verdens korteste ønskeliste: En aldri så liten ankervinsj forut. Og som forutsett - vårt godhjerta mannskap tilbød seg å bla opp. Men så meldte et problem seg: Det var ikke mulig å oppdrive en vinsj som passet for vår Saga 27. De var for store alle sammen. Vi var nære ved å gi opp da vi en dag bråstoppet foran et av vinduene til Ofo Båt A/S i Prinsensgate i Oslo. Der lå det en vinsj som var så liten at vi betvilte brukbarheten av den. Horizon 500 heter den og produseres av Simpson Lawrence Ltd.

Enkel montering

Det viste seg fort at vinsjen var som skreddersydd for vår båt - og sikkert for mange andre båter av samme storleik. Vi behøvde hverken flytte pullere eller vannpåfyllingen, det var bare å smelle den rett på. Vi stolte på brosjyren hva kapasiteten angikk og ble ikke skuffet. Vinsjen er mer enn sterk nok. Betjeningen skjer med en joystick ved førerplassen, og det er ikke noe problem å få bruceankeret til å legge seg pent på plass.
Vi har merket lina ca. en meter fra ankeret, slik at vi vet når vi skal ta det litt forsiktig. Vinsjen tar både kjetting og tau, og man kan spleise lina på kjettingen om man vil bruke begge deler. Vi har valgt å bruke bare tau, men sender ned en "daumann" på 4,5 kg. når vi vil være sikre, og slik har vi ligget for anker i frisk vind uten å dregge en tomme. Ankeret går ikke ut i fritt fall, men kjøres ut med en hastighet på 30 meter i minuttet, slik at det ikke byr på noe problem.Data:
Størrelse: 6 til 10 meter
Line: 12 mm
Dimensjon i mm: L= 240 B= 160 H= 140
Motorstørrelse:12V-150W
Max belastning:225 kg
Kont. belastning: 50 kg
Anker ut:30m/min.
Anker opp:19m/min.
Vekt:6 kg
Veil.pris:kr. 7600
Importør: Ofo Båt A/S, Prinsensgt. 2, 0152-Oslo