utgave nr 10 1994

Det gjelder liv

Publisert Sist oppdatert
Nye bøker

"Det gjelder Liv"

AV ANNE MARIT KLOKK

Redningsskøyte Nr. 5 fra 1893 -"Liv" er blitt bok. Det er skøytas eiere fra l967, Unni og Arne Smith som har samlet noe av sine kunnskaper om og følelser for denne redningsskøyta som for dem er blitt både et hjem og et livsverk. "Liv" var tegnet av Chr. Stephansen og hun var en skapere og røffere seiler enn de andre redningsskøytene i disse første årene av Redningsselskapets historie. Hun har et langt og dramatiskt liv bak seg som redningsskøyte nordpå, senere ble hun lensmannsbåt, så ferge og tivolibåt før ekteparet Smith fra Bærum kjøpte vraket for snart 30 år siden. Den gangen solgte de huset sitt for å finansiere kjøpet. Det sier noe om kjærligheten og interessen. Klart det måtte bli bok!
Når produktet nå foreligger, er det mye som er presset inn mellom to permer. Historien om redningsskøytevirket og båtens liv fram til familien Smith overtok er med. Dessuten hele restaureringsprosessen, "Liv" som treningsbåt for ungdom og om turen rundt jorden, som startet i 1991 og varte i to begivenhetstrike år.
Forfatterne Unni og Arne Smith har nok ønsket å ha med enda mer, men har sikkert måtte kutte ned volumet av teksten. Vi føler at boken nok hadde fortjent et litt større format, noen flere og bedre fargebilder enn slik den fremstår. Det gis ut mange vakre bildebøker i dag fra diverse ekspedisjoner som har et mye rausere tekstbilde og layout. Noen av bildene er direkte dårlige,- om nå det skyldes trykkvalitet eller originalene.
Boken vil glede den faste menigheten, men det stilles større krav til presentasjonen om den skal kunne nå et bredere publikum.

"Det gjelder LIV"
Av Unni og Arne Smith
Norsk Maritimt Forlag A/S
Bokhandlerpris kr. 398