utgave nr 1 1999

Bra "papirmaskinist"

Publisert Sist oppdatert

Bra "papirmaskinist"


"Båtmotoren din venn" er den foreløpig siste utgivelsen i NKS-forlagets maritime bøker. Boken er skrevet av båtjournalisten Jon Winge, og han tar for seg dette temaet på en forståelig og pedagogisk måte. Båtens motor er motorbåtens hjerte og uten den er du helt hjelpeløs. Hvis noe går riktig galt, er det lite du kan gjøre, men skal man tro statistikkene fra de som assisterer havarister, er mange av redningsaksjonene forårsaket av bagateller som båteieren kunne ha løst - enten ved forebyggende stell eller en midlertidig førstehjelp der og da. Den viktigste årsaken til motorstopp er faktisk at man går tom for drivstoff.
I boken blir de forskjellige motortypene gjennomgått, det være seg bensinmotoren, dieselmotoren, to - takteren eller fire - takteren. Boken skal gi en innføring i motorlære på nivået som kreves for kystskippersertifikatet eller fritidsbåtskippersertifikatet. De forskjellige temaene blir fulgt av enkle, men instruktive illustrasjoner. Av temaer kan nevnes stempelmotorens oppbygging og virkemåte, drivstofftilførselen og drivstofftanken, båtens elektriske system, kjøling, smøring, eksossystemet, propell og kraftoverføring, styring og kontroll.
Videre tar boken for seg forholdet mellom motor og skrog, der montering og støydemping er viktige stikkord. Den kommer også inn på effekt og dreiemoment og hva slags motor som passer til ulike skrogtyper. Et eget kapittel er viet vinterkonservering, og på tampen får du altså vite hvordan du skal takle motorstopp.
De kapitlene som er pensum til "kystskipperen", er utstyrt med kontrollspørsmål og fasit, slik at du kan teste deg selv. Boka har også fyldig stikkordliste som gjør det lett å finne fram når du bruker den som oppslagsbok.
Jon Winge
Båtmotoren din venn
NKS-Forlaget