Førsteinntrykk: Sealine F42

På øverste dekk

Med klassens største flybridge og et ytterst beboelig interiør, er den nye Sealine F42 virkelig verdt å titte nærmere på. Den har en design som skiller den ut fra mengden, plass der du trenger det, og en rekke smarte løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Engelske Sealine har gjennomgått en enorm produktutvikling på ti år. Lenge var deres båter blant de mest ”bollete” i formen – og etter hvert ganske gammelmodige sammenlignet med Fairline, Princess og Sunseeker. Så smalt de til og lot pendelen svinge mot den andre ytterligheten, med skarpe og rene minimalistiske former både i eksteriør og interiør. Men det er ikke bare fasongen som skiller Sealine F42 ut fra mengden: Den er ganske enkelt en fantastisk båt der det innovative er kombinert med det praktiske.

FAKTA: SEALINE F42
CE-kategori:B
Produksjonsland:England
Lengde i meter:13,60 (12,90 standard)
Bredde i meter:4,48
Dyptgående i meter:1,15
V-bunn i grader:Volvo Penta IPS
Vekt tørr båt i kg:12.900
Drivstoff i liter:1.200
Max antall personer:12
Motoreffekt fra-til i hk:2x370 – 2x435
Motor testbåt:Volvo Penta IPS 500
- Sylindervolum5.500 ccm
- Antall sylindre6
- Effekt i hk (kw)370 (272)
Toppfart i test i knop:34
Pris fra i kroner:3.900.000,-
Pris testbåt i kroner:4.500.000,-
Opplysninger: www.formomarin.no


Velutnyttet volum

Sealine F42 må være den 42-foteren på markedet med mest og best utnyttet stuveplass. Den er utviklet av en bredt sammensatt designergruppe, og resultatet har blitt en rekke smarte detaljer, uten at man har falt for fristelsen å overkrydre retten. Båten er kort og godt meget vel gjennomtenkt på de fleste områder. I salongen har samtlige passasjerer god utsikt, også de som sitter i sofaen akter. Området aktenfor byssa på babord side er meget godt unyttet til skapplass og underholdningssenter med TV osv. I motsetning til for eksempel Fairlines nye 42-foter, har fører- og passasjer en fantastisk sikt gjennom kjempestore frontvinduer. Hovedlugaren forut, med tilhørende bad som har separat inngang for gjestene, føyer seg inn i mengden. Senterlugaren, derimot, er en genistrek. Her kan man få tre separate, komfortable køyer, alternativt en barnekøye og en dobbelkøye ved å skyve de to store køyene sammen på et skinnesystem. Også denne lugaren har eget bad.

Utrolig flybridge

Foruten det voluminøse og velutnyttede boarealet om bord, er den gigantiske flybridgen en drøm. For ganske få år siden måtte man opp i betydelig større båter for å få tilsvarende plass og løsninger på øverste dekk. Trappen opp fra akterdekket er som i en leilighet, og oppe på taket er det en gigantisk L-sofa akter som enkelt kan konverteres til solseng mens man fortsatt har en sofa rundt et stort bord intakt på styrbordsiden. Ved en suverent designet førerposisjon er det en komfortabel, dobbel førerbenk. I tillegg er det et behagelig passasjersete på babord side. Hele flybridgen er omgitt av en kraftig vindskjerm.
I motsetning til de fleste av sine konkurrenter, har Sealine valgt å plassere grillen på akterdekket med et kjøleskap under.
Tanken bak integreringen av en IPS-spak i armlenet ved utgangen til badeplattformen, er sikkert også god, men i en båt som skal brukes i Norden ville det vært smartere å plassere den på styrbord side i nærheten av aktervegg og sidedekk.
Sidedekkene er enorme. Her kan man spasere med begge hendene i lomma frem på fordekket. Tilsvarende har man også tatt godt i når badeplattformen ble designet – riktignok som ekstrautstyr. Den er enorm, men vi savnet en integrert leider i tillegg til den løse badetrappen.

Hvorfor IPS?

Sealine F42 leveres standard med Volvo Penta IPS 500 (2xD6 370). Takket være IPS’en har båten en meget god svingradius uten at den krenger for mye. Vi forstår likevel ikke hvorfor man skal ha IPS på denne båten. Vanlige drev ville vært billigere, gitt bedre drivstofføkonomi, og fremfor alt gitt bedre trimmuligheter. Med IPS-installasjonen har båten nemlig en relativt bratt planingsterskel og må hjelpes med flaps på vei opp. Deretter må man trykke ned forskipet noe hele tiden med flapsene – noe som virker bare halvveis vellykket med tanke på at man da går med håndbrekket på hele tiden. Båten er utstyrt med hele fire interceptorflaps som rimeligvis er svært effektive.
Utover det faktum at den går en tanke høyt med baugen i lavere marsjhastighet, fungerer den godt i sjøen. Sammenlignet med konkurrerende båter, går den dessuten svært tørt uten overhodet å kaste vann opp på dekk.