Test: Paragon 25

Herlig opplevelse

Tidlig i juni la vi i vei fra Alta mot Hammerfest i en Paragon 25. En annerledes båt i kontrastenes rike. Kraftig vind, sol, snødrev, opplett og null sikt – alt i løpet av minutter bød på perfekte testbetingelser for den individualistiske nyskapningen Paragon 25.

Publisert Sist oppdatert

Finske Paragon 25 dukket opp som et friskt pust i ”Targa-klassen”, med et helt særpreget utvendig design basert på et velkjent og velprøvd båtkonsept med senterhytte og praktisk dekksarrangement. Skroget er lavt og med en skarp V-bunn på over 26 grader. Rundt hele skroget er det en kraftig fender av samme type som man finner på profesjonelle MOB-båter, og assosiasjonene til rescuebåter er langt fra tilfeldig. Det var redningsbåter av ulikt slag som i utgangspunktet inspirerte konstruktøren bak Paragon. Det er gründeren av Aquador, Sakari Mattila, som senere solgte Aquador til Bella-Boats Oy i 2000, som har signert 25-foteren, og de øvrige modellene som er under utvikling. At svenske Nimbus Boats for kort tid siden kjøpte Paragon vitner om stor tro på det nye båtmerket. Paragon 25 har tiltrukket seg mye oppmerksomhet, og ble mottatt med prisen Motorboat of the show under Helsinki International Boat Show i hjemlandet Finland i 2008.

At de store designtrendene smitter over på mindre fritidsbåter, var Fjord et godt eksempel på da de lanserte sin nye motorbåtlinje i samarbeid med tyske Hanse. Mange, men mindre vågale båtprodusenter, har gjort noen minimalistiske grep i interiøret, mens engelske Sealine hører til de som tok ut svingene med sin modell SC 35.Paragon har for sin del hele tre nye modeller under utvikling, på 29, 33 og 43 fot.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER