Bruktbåt-test: Wiking 28

Seiglivet og spesiell

Denne båten ble virkelig lagt merke til da den første versjonen kom tidlig på 1970-tallet. Den opprinnelige Wiking 26 bød utrolig nok på to lugarer, bysse under dekk, stor, skjermet cockpit samt et skikkelig soldekk. Vi har sett nærmere på "storesøster" på 28 fot.

Publisert

Konsept

Mannen bak båten, Bjørn Minde, er en av de få gjenværende aktørene fra ”de glade ’1960 - 70 - årene” – klondyketiden i norsk småbåtindustri, en tid hvor alt var mulig og hvor "plasttreet" vokste inn i himmelen. Bjørn har deltatt hele tiden, og han er fortsatt aktiv! Han var med under Fjord Plasts gullår. Fra ”Wiking-tiden”, hvor han selv var grunnlegger og eier, kom først 26 - foteren og senere 28 - foteren. Den sistnevnte hadde litt mer av alt.
26 - foteren kom på markedet i 1970 og det lå betydelig nytenkning bak båten. Båtens største innevolum er i akterlugaren. Den rommer også byssa, mens sovelugaren er forut. Mellom dem har vi en stor, godt beskyttet uteplass, og til alt overmål har båten også et stort soldekk akterut. En genistrek, vil mange hevde. Til sammen er det produsert rundt 1000 båter, hvorav noen i Tyskland, men på grunn av en brann, er all historikk tapt.
Konseptet med sentercockpit og akterlugar stammer fra Per Brohälls Nimbus 25, men Bjørn Minde snudde opp ned på prioriteringene og la ”rederlugaren” akterut, hvor bredden er størst. 26-foteren ble bygget på det gamle Ali-Craft Norlight-skroget (Odd Simonsen), men under forstørrelsen ga Alf Jensen båten nye skroglinjer. Fra Jensens hånd er det kommet mange fine båter, men i Wiking 28 gikk han etter vår oppfatning for langt. Bovolum har gått på bekostning av en del andre forhold som også er viktige i en fritidsbåt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER