Nr 12 2012

Førsteinntrykk: XO 270 RS

Helt RÅ: Finske XO Boats lager de frekkeste aluminiumsbåtene – med kompromissløst fokus på sjøegenskaper og kjørekomfort. Med det nye flaggskipet XO 270 kan de også skilte med bokomfort.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

 

Med en V-bunn på 24 grader og en skrogbredde 2,59 meter er XO 270 RS som en kniv i vannet. De finske XO-båtene har fått mye oppmerksomhet på grunn av sitt frekke design og sine gode sjøegenskaper, og med toppmodellen 270 RS har produsenten lykkes med å kombinere særdeles gode sjøegenskaper med styrhusbåtens komfort. Båten imponerer stort!

Transportkomfort

XO Boats har lykkes i å kombinere ny og oppsiktsvekkende design med det funksjonelle og nyttige. 270 RS er en rendyrket, innelukket “commuter” eller “pendlerbåt” som er ypperlig for hobbyfiskere, dykkere og andre helårsbrukere av sjøen, folk som bruker landstedet tidlig vår og sen høst, eller ganske enkelt båtentusiasten som vil ha noe virkelig knivskarpt både i design og ytelse.

Det nye flaggskipet til XO er helt innelukket med bakvegg og dør i styrhusfronten med effektiv gjennomgang fra for til akter. Selve dekkslayouten hører hjemme i kategorien “bowrider”, med nedsenket fordekk hvor det er store stuverom i den L-formede benken. I akterveggen er det en stor skyvedør, og akterdekket er rent og ryddig med tanke på transportformål.

I den komfortable hytta består interiøret av en L-sofa rundt et bord på babord side hvor den fremre benken kan vendes slik at man får en U-sofa, alternativt et dobbelt sete i fartsretningen. Dessuten er det en langsgående benk på styrbord side aktenfor førerplassen. Dermed har båten rikelig med komfortable sitteplasser både under transport, men også for sosiale anledninger. Sittegruppen kan konverteres til en dobbelkøye. Dessuten har båten en fast stikkøye med inngang i forkant av førerplassen. Det lille rommet på babord side kan utstyres med sjøvannstoalett om ønskelig.

Stille og stabil

XO 270 RS er en styrhusbåt med overnattingsmulighet, og ekstrautstyrslisten gjør det mulig å komplettere båten for lengre overnattingsturer. Men det er først og fremst den praktiske dekkslayouten og de overveldende sjøegenskapene som får 270 RS til bli vår klare favoritt i sin klasse. Båten vi testet hadde en Volvo Penta D4-300 som gir en toppfart på rundt 40 knop. Båten har ingen planingsterskel og tillater alle manøvere med en herlig, forutsigbar presisjon. Den er knivskarp, myk, men har likevel med god sideveis stabilitet ved stilleligge. Førerkomforten er førsteklasses, enten man velger å stå eller sitte, og den kompakte konstruksjonen med aluminiums skrog og plast dekk, etterlater ikke et eneste knirk når ekvipasjen drar i vei. XO 270 RS er et imponerende produkt, som raskt gir fører og passasjerer et stort smil om munnen!

FAKTA: XO 270 RS

 

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Finland

Lengde i meter:

8,60

Bredde i meter:

2,60

Dyptgående i meter:

0,95

V-bunn i grader:

24

Vekt tørr båt i kg:

3.100

Drivstoff i liter:

340

Max antall personer:

10

Motoreffekt fra-til i hk:

260-370

Motor testbåt:

Volvo Penta D4-300

- Sylindervolum

3.700 ccm

- Antall sylindre

4

- Effekt i hk (kw)

300(220,59)

Toppfart i test i knop:

40

Pris fra i kroner:

 

Pris testbåt i kroner:

 

Opplysninger:

www.fischemarine.no

Powered by Labrador CMS