utgave nr 10 1998

Rekord København - Oslo

Publisert Sist oppdatert

Rekord København - Oslo


Av Anne Marit Klokk
-Du blir støl i rumpa, kommenterte Thomas Guttormsen etter at han og kameraten Lars Narvestad satte fartsrekord fra København til Oslo i slutten av august. Seks timer og 40 minutter på 251 nautiske mil med en åpen 27 fots rib i maksfart på risikogrensen, er mørbanking av sinn og skinn. Turen gikk som planlagt, bortsett fra at de to hadde noe trøbbel på slutten fordi et av motorfestene løsnet. Det var relativt rolig sjø i danske farvann, men på grunn av strøm- og dybdeforholdene i Danmark, er sjøene ofte uforutsigbare. Innimellom kommer pang-crash-bølger som er tre ganger så store som de andre. I Kattegat griset det seg til med større bølger, men det var aldri direkte kritisk eller krisestemning ombord.
Båten er en 27 fots rib, produsert i England. Utstyrt med 2 x 225 hk nye 2,7 liters EFI V-seksere fra Suzuki med fireblads semikaviterende propeller, er båtens maksfart 80 knop. Den har alt tenkelig innenfor navigasjonselektronikk og kommunikasjon.
-Skroget er eksepsjonelt bra og har bl.a. vunnet England Rundt. Vi hadde kartplotter ombord og nettopp det oppleves vanskelig å jobbe med i den høye farten. Du ser dårlig og alt rundt deg er i bevegelse. Alle de kartplottere jeg har vært borti, skrur seg av når båten slår i bølgene. Et problem utstyrsleverandørene ikke har klart å løse, sier Thomas Guttormsen, speedsprø Formel 1 kjører med 20 års fartstid.