utgave nr 9 1997

Båtfolkfestene

Publisert Sist oppdatert

Båtfolkefestene


Av Ingvar Johnsen

De to båtracene i Oslo og Arendal ble de største båtfolkefestene Norge har opplevd. Arendal med et fantastisk gjennomarbeidet arrangement. Oslo med sitt race, imponerende sydd sammen på tre uker etter at godkjennelsen kom.


Aldri har så mange sagt så mye dumt om så lite. Vi tenker på protestene mot Oslo-racet. Argumentene var mange og de toppet seg ved at miljøvernministeren proklamerte at racet ville være en engangsforeteelse før racet var avviklet. Vi synes arrangementene både i Arendal og Oslo viser at de har livets rett. Egentlig de to eneste arrangementene for båtfolk som virkelig har publikumsappell. Hyggelig forresten å se at Sjøvettkampanjen, politiet og Redningsselskapet engasjerte seg på en positiv måte. Det er uhyre viktig fordi man på et slikt arrangement møter ungdommen som skal bli fremtidens båtfolk.
Vi kan aldri huske å ha sett så mange båter på fjorden på en gang, og aldri så mange publikummere på knatter, murer og berg fra Akershus festning til Nesset i Bunnefjorden. Vi ønsker begge arrangørene lykke til med planene for neste år og viser noen fotoglimt fra de to arrangementene.

På nære nippet


Denne bildeserien viser hvor viktig sikkerheten er. Bildene er tatt fra reportasjebåten rett på innsiden av Arendals flotte gjestehavn. På utsiden lå det båter i lagvis før racet startet. Båtene ble forlangt flyttet. Kanskje litt klønete ikke å gi beskjed tidligere til de som hadde ligget noen dager for å ha orkesterplass, men gudskjelov at det ble gjort. Den australske deltakeren i offshore 1 hadde problemer med å få båten “på skinner” allerede da den begynte å skyte fart i Tromøysundet. Rett utenfor gjestebrygga gjør båten en 180 graders “spinout” der det hadde ligget båter rett før løpet.
(Foto: Ingvar Johnsen)