utgave nr 5 2006

Nye Fjord: Wally-design til Hvermannsen

Publisert Sist oppdatert

Wally-design og masseproduksjon

Tilbake til Hvermannsen

På 70-tallet var Fjord Boats store i Europa, og solgte båter i massevis til vanlige folk. Den gamle storheten gjenskapes med ny design og lave priser, etter en oppskrift som minner om IKEA. Fjord 39 er først ut, og vises til høsten.

TEKST: JØRN SØDERHOLM

De første tegningene av Fjord 39 ble vist tidligere i vår, og den første båten er i norsk vann når messen Båter i Sjøen åpner i september. Det er en mildt sagt nyskapende båt, signert stjernekonstruktør Patrick Banfield. Sammen med partner Mark Tucker (interiør) står han bak noen verdens hotteste superyachts. Ikke minst Wallys båter, navngjetne for moderne og nyskapende design.
Konseptet er en hjørnestein i strategien som skal gjenoppbygge Fjord Boats som en av Europas store innen båter til vanlige folk. Det var en rolle selskapet hadde i gullårene på 70-tallet. Krakket på slutten av 80-tallet rammet hardt, og siden Inger Sande Brøvig overtok restene av selskapet har det livnært seg av å bygge den tradisjonsrike og noe konservative Fjordternen. Nå har nye eiere overtatt. Hanse-eier Michael Schmidt kom inn på eiersiden i år, og har gitt Fjord tilgang til det suksessrike tyske seilbåtverftets utviklings- og produksjonsavdelinger.

Effektivt er billig

- Fjord 39 er først og fremst konstruert for effektiv bygging. Modulbasert innredning gir løsninger som kan brukes i flere modeller. Det gir effektivitet og lave priser, men også rom for individuell tilpasning. Estetikk og materialvalg er viktig, og båtene skal ha helt nye og brukervennlige løsninger. Vi legger også stor vekt på at båtene skal være solide og sjødyktige. Rett stevn gir Fjord 39 vannlinjelengde som en 45-foter. Det gir bedre sjøegenskaper, sier administrerende direktør Morten Nordvold i Fjord Boats AS til Båtmagasinet.
I løpet av de neste 5 årene skal 12-15 modeller lanseres, med hva Fjord Boats kaller en ”aggressiv prispolitikk”. Drøyt 2,5 millioner for en båt av Fjord 39s kaliber, med 2x250 hk motor, er i alle fall en svært konkurransedyktig pris. Målet er at Fjord på motorbåt-siden skal bli det Hanse har blitt innen seilbåter, men Nordvold erkjenner at den tøffe konkurransen i motorbåtsegmentet gjør det tilnærmet umulig å nå den posisjonen like fort som Hanse har gjort i seil.
Frisk design, enkel konstruksjon og lave priser er altså det som skal føre Fjord inn i framtiden. En oppskrift ikke ulik den vi kjenner fra IKEA. To båter, basert på samme konsept, følger tett i Fjord 39s kjølvann. De er henholdsvis 34 og 44 fot. I løpet av et år kommer ytterligere tre modeller. Konseptet skal være variert, og strekke seg opp til omkring 65 fot.
- Hvordan ser den ultimate framtiden ut for Fjord?
- Vi er en stor aktør i Europa, som lager båt for Hvermannsen. Det er der Fjord kommer fra. Båtene er minst like gode som noen andre. Her blir ingen snobberi, alle skal føle seg velkommen, sier Nordvold.

Data: Fjord 39

Lengde: 11,99 meter
Bredde: 4,00 meter
Dieseltank: 1.000 liter
Vanntank: 300 liter
Vekt: ca 7.250 kg
Fart: Fra 30 knop
Motor: Fra 2x250 hk
Pris: Fra 2.535.000 kr
Mer informasjon: Fjord Boats AS, telefon 66 76 22 22. www.fjordboats.no