Nr 12 2011

Sommerlivet i Sandø

For 33 år siden hentet Eva og Jon Lundamo sin nybygde Sandøy 28 på Sandøy Båtbyggeri utenfor Tvedestrand. Siden har de tilbrakt samtlige somre i sin Sandø langs øst- og sørlandskysten – uten strøm, og lengst mulig ut i skjæra.

Publisert Sist oppdatert

 Lik trekkfugler som årvisst vender tilbake, har Eva og Jon Lundamo tatt turen fra Snarøya i Bærum til Sørlandet siden 1978 med den overbygde snekka Sandø. Og i juli observerte vi dem atter en gang – på sørgående utenfor Sildodden mellom Risør og Lyngør, med kursen mot sin faste lagune på Svineholmen ved Sandøya utenfor Tvedestrand. Dit har de gått hver sommer i 33 år. For Eva og Jon har billige flybilletter til Syden vært et tema.
– Hva skal jeg gjøre der så lenge det finnes en holme på Sørlandet?, sier Jon.

Alltid i båt

På tampen av sommeren dukker Sandø og ekteparet Lundamo opp igjen. Denne gangen på Homborøya utenfor Homborsund. Her hadde de rigget seg til som de pleier å gjøre – med hekken mot soloppgangen og havet, slik at de kan spise frokost med havutsikt og morgensol. Og de snur gjerne båten en gang i døgnet for å følge solens gang rundt horisonten.
– Vi sverger hundre prosent til uthavner. Det er bare nød som bringer oss til flytebrygger, humrer Jon mens kona Eva nikker samtykkende.
– For oss er det det enkle båtlivet som er ferieformen. Vi reiser ikke fra festival til festival, og jeg har ikke slitt mye på asfalten i sørlandsbyene opp gjennom årene. Derimot har jeg gått mye rundt på øyer og holmer. Med parafinbysse og dieselvarmer trenger vi knapt strøm. Vi hører litt på radioen innimellom, og bader gjør vi sjøen. Der er det alltid rent vann, mener Jon, som har feriert i båt på Sørlandet hele livet. I 1963 seilte han for første gang alene sammen med broren i en Knarr til Sørlandet. De lå på svai, rodde inn til byene for å proviantere og dyrket enkelheten i skjærgården. Lettbåten var, den gang som nå, 80 år gamle Sandungen i teak som Jons far kjøpte i 1960.

10.000 timer

Eva og Jon har mellom 40 og 60 overnattingsdøgn om bord hvert eneste år. Etter 33 sesonger og 10.000 gangtimer byttet de ut BMC-motoren i fjor og fikk satt inn en ny firesylindret Yanmar. Resten av båten er så bekymringsfri og enkel at den har fungert knirkefritt siden den ble sjøsatt i 1978.
– Påsken før vi sjøsatte bodde jeg fire dager på båtbyggeriet på Sandøya og mettet treverket med 100 liter Owatrol 1. Det ble avsluttet med seks strøk Owatrol 2 – og siden har båten bare fått vanlig vedlikehold hver vår.
I 1978 var Sandø den største turbåten som Sandøy Trebåtbyggeri hadde bygget. Og en 28 fots overbygd sjekte ruvet mellom skjæra på 1970-tallet. Så hvordan kunne et ungt par begi seg ut på et slikt prosjekt?
– Vi hadde egentlig bestilt en annen og langt mindre båt, men så ble båtbyggeren syk. BMC-motoren hadde vi, og da vi kom over en artikkel om Sandøy Båtbyggeri i A-magasinet i 1977, bestemte vi oss. Sandøy bygget en så stor båt som vi hadde råd til rundt motoren, og siden har den vært en del av livet vårt, forteller Jon Lundamo.

Powered by Labrador CMS