utgave nr 9 2

Yamaha 225 hk i 2002

Publisert Sist oppdatert

Den største firetakteren:


Yamaha 225 hk i 2002


Yamaha har utviklet en ny firetakts påhengsmotor som yter hele 225 hk. Motoren veier ikke mer enn tilsvarende to-takter, og kommer på markedet til sesongen 2002.


Av Hans Due
Dermed er en ny barriere i firetaktsteknologien overskredet. Skeptikere til firetakterne som påhengsmotorer har hevdet at større firetaktsmotorer blir for store og tunge som påhengsmotorer, men Yamaha har altså klart det likevel. Motoren er en 60 graders 24 ventilers V6 med elektronisk innsprøyting og et nytt eksossystem som Yamaha kaller "in-bank exhaust system". I korthet går det ut på at man ved hjelp av en ny måte å avlede eksosgassene på reduserer motorens vekt og volum. I tillegg har man et miljøsystem som man kaller "blow-by gas reburn function", som går ut på at i de tilfeller der noe uforbrent bensin slipper ut mellom stempelet og sylinderveggen, tar systemet hånd om denne bensinen slik at den blir fullstendig forbrent. Dermed er det minimale utslipp av forurensende gasser.
Yamaha har ikke sluppet ut så mange andre detaljer om motoren ennå, men antyder at den har et lite sylindervolum, men meget effektiv forbrenning som gjør at man kan hente ut så mange hestekrefter av motoren uten at den blir for stor og tung.