utgave nr 9 1999

-Vær våken når båten skal sove!

Publisert Sist oppdatert

Båtfixerne Erik og Thomas Brauner:

-Vær våken når båten skal sove!

Båtfolk passer båtene sine sjokkerende dårlig. På våren kan vi finne oppvask fra i fjor, flate batterier, muggent sengetøy og halvfulle drivstofftanker med mye vann i. Mange glemmer båten når sommeren er over. Tenk om de bare hadde notert feil og mangler på høsten og latt oss slippe til på den siden av jul!

AV ANNE MARIT KLOKK

Erik Brauner og sønnen Thomas er ganske oppgitt. Selv om de lever av folks slendrian, ville de foretrukket at båtfolket tok vinteropplaget litt mer på alvor. Det straffer seg for alle parter at båtene ikke en gang får et minimum av stell når de tas opp på høsten. Rushet for reparasjoner både på båt og motor kommer gjerne en uke før sjøsetting, og ekspertene har ingen sjanse til å ta alle jobbene som burde vært gjort i løpet av vintermånedene.
Erik Brauner driver opplag, verksted og service i Vollen i Asker. Sønnen Thomas har samme type virksomhet i Bestumkilen. De kaller seg ivaretakere, et dårlig navn på et nytt yrke. Overatt fra engelske caretaker. I alle fall innebærer det en totalpakke overfor båtkundene, som kan levere fra seg båtnøklene etter siste tur og si fra når båten skal ligge klar neste vår. På vinteren får båteierne en liste over hva som bør gjøres ombord med spørsmål om hva de vil ha fikset.
I Vollen har Erik 1500 kvadratmeter under tak og mange opplagsplasser ute til sammen ca 70 små og store båter han passer. Thomas har noe mindre plass, men selger Volvo Penta motorer og Yamaha påhengere pluss at han reparerer og server Yanmar. Det var Erik som i 1983 startet opp butikk, delelager, opplag og verksted i Bestumkilen og Thomas var med på ettermiddager og kvelder fra han var skolegutt. Begge disse ihuga båtentusiastene hadde drømmen om å skape hobby til heltid, noe de nå har klart ved å drive hver sin opplagsplass.
-Det har alltid vært moro med båt. Til tross for at bransjen er både uprofesjonell og turbulent, er det den vi trives med, sier de. At båtbransjen er så pass uoversiktlig, smitter nok også over på kundene. Når en båteier like før sjøsetting f.eks plutselig husker at motoren gikk jo mye varm sesongen før, og det viser seg alvorlige feil, da blir vi litt matte. Dette burde vi fått beskjed om i det båten gikk på land.
-Folk drar på hyttene sine i januar for å måke snø, men tenker ikke over at de burde ta en tur innom havna hver 14. dag for å sjekke at alt er i orden. Det er jo snakk om store verdier, men det hører liksom bare sommeren til, sier far og sønn som ikke kan understreke hardt nok at halve vårpussen bør du egentlig gjøre NÅ.