utgave nr 8 2001

Duus med Helgebua

Publisert Sist oppdatert

Duus med Helgebua

Helge Duus og Ibiza Boats i Arendal lanserte Ibiza Coupe - lukket kombibåt under Sørlandets Båtmesse i slutten av mai. Båten er en real, halvplanende ”korvkiosk”-variant med løsninger som gjør den aktuell også i Sør-Norge, ikke bare på Vestlandet og i Nord-Norge.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Den nye modellen er en mer sedat variant enn hva man er vant til fra Ibiza, som gjerne profilerer seg med sporty båter som skjærgårdsjeeper, day- og weekendcruisere fra 17 til 25 fot. 25 Coupe gjør oppunder 17 knop med en 72 hk Yanmar diesel og har et halvplanende skrog med kjøl, aksel og ror. Skroget virket meget retningsstabilt. Det viser ikke tegn til utstabilitet ved maksfart.
Selve konseptet med et stort, åpent akterdekk og et lukket førerhus med en sittegruppe, er velkjent. Ibiza Boats har tilført dette en del raffinerte nyvinninger. Blant annet kan hele bakveggen i aluminium åpnes slik at salongen og uteplassen i større grad blir en enhet enn om man bare hadde hatt en dør. På styrbord siden av bakveggen er det en utvendig styreposisjon. Selve utplassen har tre benker i teak, samt en port i rekken akter som fører ut på badeplattformen. En stor luke i taket letter adkomsten til salongen, som med litt godvilje gir plass til fem personer rundt bordet. For øvrig er løsningen ordinær, med en liten bysse til styrbord aktenom førerposisjonen. Selve førerplassen er ryddig organisert, med rattet relativt høyt plassert. Et kompromiss som gjør det mulig å stå behagelig med hodet ut av takluken og kjøre. Man har god oversikt gjennom vinduene, og sidevinduet ved førerplassen kan åpnes.
I forpiggen, hvor det er delvis ståhøyde, finnes en dobbeltkøye og et fast toalett med septiktank.

Data:

Loa:7,60 meter
Bredde:2,60 meter
Drivstoff:120 liter
Ferskvann:90 liter
Motor:Yanmar 72 hk diesel
Vekt tom båt:1,9 tonn
Pris standard båt:498.000 kroner
Opplysninger:Duus Trading AS, Torjusholmen, 4818 Færvik. Telefon 37 08 60 00. Internett: www.ibizaboats.no