utgave nr 12 1997

BransjeNytt

Publisert Sist oppdatert

BransjeNytt


Sjølystmessen utsolgt!!
Allerede i begynnelsen av november var alle utstillingskvadratmetere på "Sjøen for alle" utsolgt. Interessen for messen er enorm, og mye tyder på at årets messe blir den mest spennende noen gang.

Nye agenturer for Fische Marine
Fische Marine, som nå er importør av Johnson og Evinrude utenbordsmotorer, har inngått avtale om distribusjon av Ryds båter. Ryds Båtindustri er en av de største båtfabrikantene i Skandinavia med en årsproduksjon på ca. SEK 75 millioner og ca. 3.500 båter. Båtene vil bli solgt i pakker sammen med Johnson eller Evinrude utenbordsmotorer. Ryds har forøvrig lansert en helt ny 4 meter lang sportsbåt og en ny 511 GTS med styrekonsoll.
Bedriften blir også agent i Norge og Skandinavia for White Shark-båtene.. Også White Shark vil bli levert i pakker sammen med Johnson eller Evinrude motorer. Fabrikken kommer med nyheter for modellåret 1998.

Økning hos Askeladden, Nidelv og NB Marine
Askeladden økte i modellåret (oktober - september) med 29% i kroner og med 11% i antall. De rapporterer at dekk- og vindskjermbåter er i skuddet og at mange kjøper de største motoralternativene. Videre kjøpes det mye ekstrautstyr og styling. Myke linjer er fremdeles populært, men fargevalget ser ut til å bli friskere i 1998.
Nidelv har hatt en økning så langt i året på 40%. Er dette bransjens høyeste økning? Ordrereserven ser bra ut og Nidelv ser positivt på 1998. Bedriften har jevn fordeling på alle sine modeller. Eksporten er i kroner på linje med fjoråret, hvilket vil si at bedriftens økning ligger i Norge. Nidelv selger også mye utstyr og båtene skal leveres "fiks ferdig"
NB Marine melder om økning på 15% på sine allværsbåter de første 8 måneder. De ser også en klar økning med hensyn på motorstørrelse og utstyr. Ordrereserven er per dags dato større enn på samme tid i fjor. Produksjonsanlegget er i dag 100% utnyttet.

Motorsalget dårligere enn ventet
I modellåret var det en økning på 6,1% i utenbordsmotorsalget, til totalt 20.148 solgte enheter. Den største økningen kom i klassen 61- 102 hk, med hele + 33,2%. Interessant nok var det også kraftig økning i klassen 0,1-2,5 hk, med 23,6%. Likevel kan man totalt si at det er de større motorene, fra 28-102 hk, som øker mest. Den aller største klassen, over 102 hk, står på stedet hvil i antall solgte enheter, hvilket betyr at andelen av denne motorklassen i prosent har sunket. De klart største andelene av motorer er i klassen 3,6-4,0 hk og i 6,1-8,0 hk. Tilsammen representerer disse to klassene over 50% av markedet.