utgave nr 5 2009

Båtjuss

Publisert Sist oppdatert

Sammenstøt og erstatningsansvar

For leden ble vi påkjørt av en båt mens vi selv lå fortøyd ved kai. Skadene ble ikke så veldig store, men noen tusenlapper vil det fort bli. Båteieren som kjørte på oss hevder at vi selv må dekke skadene. Dette til tross for at årsaken var at han var uoppmerksom idet han selv skulle legge til. Enkelte vi har rådført oss med sier at dette er riktig, men det føles ikke særlig rimelig. Hva sier dere?

Svar:
I utgangspunktet er dette ikke riktig. Etter hovedregelen i sjøloven § 161 første ledd, skal skade forårsaket av sammenstøt mellom skip, og hvor skylden ligger på den ene siden alene, erstattes av skadevolderen. Skyld, det vil si uaktsomhet, foreligger kort og litt upresist om noen burde ha handlet annerledes i den situasjonen han eller hun var. Har man for eksempel overtrådt sjøveisreglene, vil man raskt konkludere med uaktsomhet. Som utgangspunkt må det også kunne sies at det normalt ikke oppstår sammenstøt uten at noen kan bebreides for dette. Den praktiske hovedregel vil derfor være at man kan kreve erstatning hos skadevolderen. Dette gjelder også uavhengig av om denne er forsikret eller ikke, men dersom det foreligger ansvarsforsikring kan man også kreve erstatning direkte av forsikringsselskapet. I ditt tilfelle – hvor du nevner at båtføreren var uoppmerksom – vil nok ikke skadevolderen kunne bli hørt med at han var uten skyld. Som den klare hovedregel må en naturligvis være oppmerksom og påpasselig når man skal legge til – slik at skade ikke oppstår. I motsatt fall vil en ha opptrådt uaktsomt. I denne forbindelsen kan det vises til sjøveisreglene nr. 5 og 6, som gjelder henholdsvis utkikk og fart. Etter disse reglene skal ethvert fartøy ”alltid holde ordentlig utkikk ved syn og hørsel så vel som ved alle tilgjengelige midler som er brukbare under de rådende omstendigheter og forhold for å kunne foreta en fullstendig vurdering av situasjonen og faren for sammenstøt”. Videre skal ethvert fartøy ”alltid gå med sikker fart slik at det kan manøvrere riktig og effektivt for å unngå sammenstøt og kan stoppes på en distanse som passer til de rådende omstendigheter og forhold”. Det er nærliggende å konkludere med at disse reglene er overtrådt når du ble pårent og at båtføreren var uaktsom. Du kan dermed også kreve at han erstatter skadene på din båt. Dette spørsmålet dukker imidlertid opp fra tid til annen, og det kan virke som en utbredt misforståelse at man på sjøen er rettsløs om en skulle bli pårent, Slik er det altså ikke. Rett nok følger det av sjøloven § 162 at man selv må bære sin skade om ”sammenstøtet er en følge av en ulykkeshendelse” (understreket her) eller om det ikke kan påvises ”skyld” på noen av sidene. Dersom hver båt selv må dekke sine skader, forutsetter dette altså at det ikke er utvist skyld (uaktsomhet). I praksis er nok ikke dette så veldig vanlig. En annen sak er at det sikkert ville vært en fordel med en tvungen ansvarsforsikring og et objektivt ansvar, slik det er for biler. Da ville man alltid hatt et forsikringsselskap å forholde seg til. Visstnok foreligger det ingen konkrete planer hos myndighetene om å innføre noe slikt, og vi er også bundet av visse internasjonale avtaler på dette området som vanskeliggjør en slik lovgivning.

Advokat Pål S. Jensen

Problemer med sluregir


Jeg kjøpte en ny bår med sluregir i november 2007. Sommeren 2008 (juni) hadde festet til sluregiret på girkassa løsnet, slik at vi kjørte med sluregiret på. Jeg henvendte meg til forhandleren som sendte meg til merkeverkstedet. De sa at det var for mye å reparere så de måtte skifte girkasse. Pris for dette ble 43.000 kr. Jeg betalte regningen og snakket med forhandleren hvor de sier jeg ikke skulle betalt. Merkeverkstedet aviste meg og siden har jeg ikke gjort noe med saken. Mener du jeg kan forlange noe eller hele beløpet refundert? Jeg føler selv at dette bør gå på noen slags form for garanti.

Svar:
Dette kommer an på årsaken til at festet løsnet. Dersom dette kan skyldes din feil, for eksempel manglende vedlikehold eller annen uriktig bruk – noe jeg ikke har noen formening om – vil dette ikke være noen mangel. Dersom festet imidlertid er uforsvarlig festet av produsent eller forhandler, stiller saken seg annerledes. I så fall vil selgeren være ansvarlig etter forbrukerkjøpsloven. Siden tvistebeløpet ikke er mer enn 43 000 kr vil jeg anbefale deg å kontakte Forbrukerrådet, som er gratis.

Advokat Pål S. Jensen