utgave nr 14 2007

Kysten rundt oktober 2007

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt oktober 2007


Merkelige merker


SANDSHAMN: Er Måkestativ det samme som parkering for snøskuffer? Niks. Ved Roselund Kafé på Sandsøyna nord for Statt, har måkene fått sin egen landingsplass i gjestehavna. Om man hater måker like sterkt som Odd Børretzen, kan man jo hive seg på bussen, ved denne grønnstaken rett sør for Florø.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)

Skjærende trist


HAMMERFEST: Fangstskuta Vestis skulle få et stolt sorti ved innseilingen til Hammerfest. Ivrige dugnadskrefter fikk båten hjem og plassert i en betongkrybbe på land, og der ble den stående som et hult skrik fra fortiden. En skjebne på havets bunn ville vært båten mer verdig. I motsatt fall kunne det kanskje dryppe noen gasskroner fra Melkøya på båten – som kunne blitt et praktfullt, opplyst landemerke for den raskt voksende byen på Finnmarkskysten.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)

Båtmagasinet i Bollywood


FLORØ: Plutselig var kaien full av indiere med kassettspiller og videokameraer. En av dem – en pastor - kom rett bort til Båtmagasinets reportasjebåt og ville om bord – og sammen med bladets utskremte strenet han frem på dekk og satte i en salme av sine lungers fulle kraft. Pastoren velsignet en lett forvirret journalist, som nå har fått 250 millioner fans i India.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)

Våger i Blomvåg


SOTRA: Steinar Knapskog har pustet liv i Blomvåg Fjordhotell på Blomøy i Øygarden. Det har ikke vært drift der på mange år, men nå satses det for alvor på båtfolket i Blomvåg. 72 meter med nye flytebrygger er lagt ut, og Knapskog lover et fullspekket tilbud for 2008-sesongen:
- Neste sommer vil vi ha vann og strøm på kaiene. Vi har allerede dusj og toalett. Vi satser videre på restaurant med fisk og husmannskost på menyen, pub, og vi kan tilby luftfylling for dykkere, forklarer Knapskog.
Det vil bli daglig avgang med bil til nærbutikken, og tilbudet på hotellet skal bli mangfoldig.
- Vi kommer til å arrangere en del konserter i løpet av sommeren, musikkfestival og fiskefestival, sier Knapskog, som har pusset opp hotellet, som har 28 rom. Når alle prosjektene er i havn, vil Blomvåg ha et betydelig tilbud til båtfolket, inkludert dieselfylling. Opplysninger finner du på hotellets hjemmeside: www.blomvagfjordhotell.no
(FOTO: ATLE KNUTSEN)

Kongen på plass


SKJERJEHAMN: Omsider fant den omstridte kongestatuen til billedhugger Knut Steen en verdig plass. I det helt revitaliserte handelsstedet Skjerjehamn i Gulen, har statuen av kong Olav V kommet opp på høyden over leia, og hilser de seilende med hånden hevet.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)

Elvefestival i Drammen

Ifølge lokalavisen Drammens Tidende, ble årets Elvefestival i Drammen ”The Best Ever”. Et bredt tilbud av konserter, utstillinger, opptog, salgsboder og tivoli trakk mye folk til byen. Ikke engang på 17. mai har det vært så mange mennesker i sentrum. Utestedene rundt torget hadde ny omsetningsrekord. På elven var det blant annet dragebåt-konkurranse og motorbåtrace – hvorav innlagt et Europa-mesterskap. Elvefestivalen trakk også et stort antall båt-turister til byen. Aldri før har Drammens befolkning sett så mange båter fortøyd langs elvebredden. For å sikre seg de beste plassene – foran restaurantene – kom de første båtene mange dager i forveien.

Dreggen


Men hva gjør man når dreggen setter seg fast på havbunnen i det man skal hale båten inn til land? Jo, man svømmer ut og løsner den — slik Yngve Eilertsen fra Kvaløysletta gjorde det. Lekende lett og med humøret i behold. Foto: Ronny Trælvik.