Test Nimbus 365 Coupe: SAAB-sær

Nimbus 365 Coupé skreddersydd for både lange og korte turer i den nordiske skjærgården. Den er den stilleste akselbåten vi har kjørt. Og så er den litt SAAB-sær – våger å være positivt annerledes.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Svenske Nimbus lanserte sitt sidewalk-konsept med Nimbus 30 Nova S i 2006. I fjor kom Nimbus 365 Coupé med tilsvarende a-sentrisk overbygg og praktisk nedsenket sidedekk på styrbord side. I februar lanserte Nimbus ytterligere en modell basert på dette konseptet, nemlig lillesøster 335 Coupé. Konseptet innevarsler den nye generasjonen coupé-båter fra Nimbus. Litt unikt er det at Nimbus også på denne nye generasjonen båter satser på innenbordsinstallasjoner med V-gear, og ikke drev. Likevel er både ytelsene og støybildet meget tiltalende. Med store vindusflater som er limt, et fantastisk glasstak og markedets mest suverene sidedør som man må lete i 70-80-fotsklassen for å finne, er Nimbus 365 Coupé en imponerende individualist.

Sjøegenskaper (smil)


Man blir overrasket når man setter seg bak rattet på Nimbus 365 Coupé. Og det skjer ikke så ofte. Til å være en båt med aksel og ror går svært stille, og den har meget gode manøvreringsegenskaper i alle hastigheter. Testbåten var dessuten forsynt med både hekk- og baugthruster så finmanøvrering var like enkelt som en spasertur i parken. Det planende skroget har praktisk talt ingen planingsterskel, og i sving legger båten seg godt innover og etterlater ingen tvil om at den har et vellykket planende skrog. Båten har doble ror, noe som utvilsomt gir bedre svingegenskaper. 365 Coupé er en imponerende kompakt og stille konstruksjon, takket være at den er vakuumstøpt, og at alle skott er limt til skrogbunn og –sider. Vinduene i båten er dessuten limt som på en moderne bil. Båten krever ikke bruk av trimplan i normale tilfeller og går som et tog. Den har dessuten et meget fleksibelt fartsregister. Takket være en åpenbart vellykket bunnkonstruksjon, med en moderat tunnel og optimal vinkel på aksel og propell, har den et flatt kjølvann som indikerer en effektiv installasjon. Vi hentet ut motorens dieselforbruk via båtens EVC-instrumenter, og konklusjonen er at forbruket ligger svært nære en tilsvarende drevinstallasjon.

Uteplassen (smil)


Akterdekket er meget romslig og har en fast benk på babord side som kan konverteres til en L-sofa dersom man feller ned benken på akterspeilet. I den faste benken er det et stort stuverom med plass for baugstige og propanflaske. Rommet for propanflasken er drenert i bunnen. Hele uteplassen er omgitt av en solid rekke, og en port i akterspeilet leder ut på en flott badeplattform. Hardtopen er trukket ut over akterdekket, og fire downlights gir lys på mørke kvelder. Produsenten har hatt et godt øye for praktiske detaljer. Blant annet er båtshaken montert på bakveggen en fin detalj, og det samme er kastelinen som er felt inn i sittebenken.

I dekket på styrbord side er det et romslig stuverom hvor man har god tilgang til dieselvarmeren, batterikassen til forbruksbatteriene, samt bordet til uteplassen som har en fast plass med solide stemplingsmuligheter. Den manuelle lensepumpen er montert ved porten til badeplattformen på innsiden av akterspeilet – i grei betjeningshøyde. Hånddusjen finner vi på utsiden av akterspeilet sammen med landstrømkontakten som har sikringspanel i stuverommet på uteplassen. Ute på badeplattformen konstaterer vi at her fins et solid stativ med plass til fire godt dimensjonerte fendere. I dekket er det to meget dype dregg- og taukasser under luker som begge er drenert. Ankeret er godt beskyttet av en solid bøyle, og badestigen er meget funksjonell med gode håndtak. Det byr ikke på problemer å felle den ut selv for en person som har havnet i vannet ufrivillig. På dekk er båten forsynt med seks solide og velplasserte kryssholt.

Rosinen i pølsa på denne båten er utvilsomt adkomsten via sidedekket på styrbordet side av overbygget. Her går man lett med en bærepose i hver hånd, selv når sidedøren er åpen. Det plenty å holde seg i, både på overbygget og rekka langs skroget. På fordekket er det en stor og mektig pulpit og ditto baugnebb. Også her er det en dyp og fin dreggkasse med mulighet for å flushmontere et ankerspill og anker. Påfyllingsflensene er praktisk plassert i sidedekket.

Førerposisjon (smil)


Vi entrer førerplassen via sidedøren. Døren er kompakt og sklir lett som på en Volkswagen Transporter, og har en herlig Mercedsaktig lyd når man smeller den igjen. Førerplassen er ergonomisk sett meget flott utført. Grå, matte flater i to nyanser gir minimalt med reflekser. Oversikten over instrumentene er førsteklassen, og alle klokker er plassert logisk i forhold til sin betydning. Instrumenter og funksjoner er plassert i en linje, inkludert plotteren som felles inn rett foran føreren. Alt ville vært fullkomment om også kompasset hadde vært montert i siktlinjen, for eksempel i taket. Spaker og tiltratt faller rett i hendene, og knappene til thrusterne har en brukervennlig plassering de også. Stolen er komfortabel, og føreren har utmerket plass til føttene. Førerstolen kan justeres i lengderetningen, men ikke i høyden. Den har derimot en oppvippbar frontpute som gjør at man kan ståsitte. I underkant av konsollen er det en luke med adkomst til et meget velordnet elektrisk anlegg. For øvrig er førerplassen forsynt med 12 voltuttak og to koppholdere, som sammen med praktisk plass til småting som mobiler, nøkler m.v. gjør den bekymringsfri. Dessuten er det små lommer på skottet under konsollen hvor man kan oppbevare småting. Under den opphøyde dørken er det også en stor skuff. Hele salongtaket er i glass, hvorav den fremre delen består av en elektrisk takluke i hele hardtopens bredde. Den gir en utmerket luftig og lys løsning. Vi målte svært lav støy ved førerplass(75,5 dBA) selv med luken åpen.

Føreren har bra sikt takket være glasstaket når man svinger mot babord. Mot styrbord er sikten ikke fullt så god på grunn av den massive konsollen og kraftig A-stolpe. Den store frontruten gir ypperlig sikt forover, og de solide vindusviskerne som dekker praktisk talt hele ruten er gjemt oppunder bremmen.

Salongen(smil)


Interiørlayouten for øvrig er ganske tradisjonell. Takket være sidewalk-konseptet, får man bedre volum innvendig i salongen enn på for eksempel rene walkaround-båter. I 365 Coupé er U-salongen plassert på babord side vis-á-vis byssa med et vendbart passasjersete i forkant som med et håndgrep vippes rundt og gir sitteplass for to i fartsretningen, eller er en integrert del av U-sofaen når den vippes andre veien. Foran passasjerplassen er det et kartbord med en stor kartskuff og ytterligere et rom hvor en TV er montert på en elektrisk brakett som kan heves og senkes. Konsollen inneholder også CD-veksler og radio.
Ved passasjerplassen er et det et sidevindu som kan åpnes, og i kombinasjon med takluken, akterdøren og sidedøren får man en svært luftig løsning.

Vender man passasjerstolen bakover, har man utmerket sitteplass for fem-seks personer i en litt nedsenket U-salongen. Her sitter passasjerene relativt lavt, men de har likevel et visst utsyn via aktervegg og sidevinduer. I sidevangen på aktersofaen sitter et oversiktlig hovedpanel med hovedstrømbryterne lett tilgjengelig når man kommer inn i båten.

Hovedlugaren (smil)


Også under dekk er layouten velprøvd. Hovedlugaren ligger forut, og gjestelugaren har inngang til babord. Toalettet ligger forenom førerplassen på styrbord side. Alle dørene ombord er forsynt med solide magnetstoppere. Hovedlugaren har en meget romslig og fin dobbelkøye som er lett å ta seg opp i. Lugaren har fantastisk mye bra stuveplass på hver side i akterkant av lugaren, og langs sidene av køya forover. På skapet på babord side er det montert både 220 volt, 12 volt og tv-uttak. På styrbordsiden mot toalettet er det også store skap. Foruten den øvrige stuveplassen, er det to meget store skuffer under køya, og et romslig stuverom til bager og den slags under en lem i køyebunnen. Ventilasjonen i lugaren består av to koøyer som kan åpnes, foruten en dekksluke. Det er fem downlights og to leselamper i lugaren som gir utmerket belysning. Vi gir pluss for at lysbryterne er montert sentralt og lett tilgjengelig i hver lugar om bord. Foruten lampene, er det også en matt glassflate i forkant av ruffen som slipper inn et behagelig lys. Alle trearbeider om bord er flott utført, i kombinasjon med en strie på skottene og polstrede paneler oppunder dekk.

Stikklugar (smil)


En riktig romslig og tiltalende gjestelugar befinner seg på babord side under salongen. Den doble køya ligger tverrskips. Man kommer inn i en behagelig omkledningsavdeling med skikkelig sittebenk mot skrogsiden. I sittebenken er det stuverom og på vangen mot køya er det brytere til å slå av belysningen slik at man slipper å stå opp av køya når man er ferdig med å lese. Godt tenkt!
Her er et koøye som kan åpnes inn mot salongen, og et koøye som kan åpnes i skrogsiden slik at man uansett har god ventilasjon. I omkledningsavdelingen er det et stort hengeskap med lys i, og også i dette er det hengt opp praktiske lommer på skottet. I tillegg er her et mindre skap og en hylle med solid slingrekant. Belysningen består av fire downlights. Under køya er det store luker som gir adkomst ned i bunnen. Her sitter septiktanken plassert lett tilgjengelig. I fotenden av køya er det en stor luke inn til et romslig teknisk rom med belysning. Her sitter blant annet pumper og skroggjennomføringer til toalettet. Ingen av dem har doble slangeklemmer, noe som er et brudd på CE-kravene. Dette må produsenten ta tak i umiddelbart. For øvrig er installasjonene ryddig organisert og god festet.

Byssa (smil)


På styrbord side i akterkant av førerplassen er det en lekker og innholdsrik bysse. Her er det egen, uttrekkbar søppeldunk med kildesortering. Totalt er det seks store skuffer i benken – inkludert en meget romslig gryteskuff under stekeovnen og en skuff i hele benkens høyde lengst akter som fungerer som barskap. Et stort lokk legges over hele benken når det ikke kokes, slik at man har mye praktisk avsettingsplass. På benken er det et tobluss kokeapparat og en dobbel stålvask med greit armatur. Vi synes det er litt begrenset avsettings-/arbeidsplass i byssa, særlig siden førerstolen ikke kan vippes fremover. I hele salongen, inkludert byssa, er det bra belysning som består av fem downlights og en leselampe i hjørnet ved salongen. Kjøleskapet har praktisk plassering under førerstolen – men hvorfor ikke satse på en stor uttrekkbar kjøleskuff? På skottet på innsiden av førerstolen, er det montert et 220 volts uttak til kaffetrakter eller lignende. Vi gir pluss også for den solide håndrekken i taket ved byssa/salongen – en detalj som stadig flere produsenter får på plass. I dørken ved byssa er det en luke i dørken med adkomst til vann og dieseltank.

Toalettrom (smil)

Toalettrommet befinner seg på styrbord side i forkant av førerplassen, med adkomst både fra mellomgangen og fra hovedlugaren forut. Toalettet er fritt plassert slik at man sitter godt. I akterkant av rommet er det separat dusjkabinett med solid armatur og flott dusjhode. Litt trangt er det, men det fungerer helt utmerket. Det lyse og innbydende toalettrommet har rene plastflater som er enkle å holde rene. Forut i rommet er det en stålvask med solid ettgrepsarmatur. På døren til hovedlugaren er det helfigurspeil. Det er dessuten noen mindre praktiske speil på dørene til overskapet under dollbordet. Disse rommene har bra med stuveplass, og det er i tillegg noe plass i skapet under vasken hvor også dorullholderen er montert. Alt av knagger og beslag er på plass, inkludert en toalettkost. Ventilasjonen består av kun ett koøye som kan åpnes. Vi mener en elektrisk vifte også burde vært standard.

Motorrom (smil)


Under to store luker som holdes opp av gassdempere, ligger motorrommet under akterdekket. Motoren er helt bygget inn i en kassett, men takket være luker på hver side har man enkel adkomst til daglige servicepunkter. Ved større vedlikeholdsoperasjoner, kan hele motoren frilegges. V-gear-installasjonen gjør at man får et svært kompakt motorrom, med god plass på hver side av kassetten, hvor det er aluminiumsdørker. I forkant av motorrommet på styrbord side er grovfilteret montert meget lett tilgjengelig på skottet. Sjøvannsfilter er standard og sitter montert på D6-motorene. For å komme til rorkisten og installasjonen på innsiden av akterspeilet, må man krype litt. Her har man veldig grei adkomst til roret, motoren til trimplanene, hekkthrusteren og varmtvannstanken. Her er også et 220 volt-uttak. All kabling er forbilledlig organisert i kabelgater. Vi så intet arrangement for nødstyring, noe som er et CE-krav og må på plass. Motorrommet har god belysning. De få skroggjennomføringene vi fant i motorrommet, var forsynt med doble slangeklemmer.

På grunn av V-gear-installasjonen, er motoren montert ”feil vei” slik at eksosen går via en lang slange oppunder dekk via en stor lydpotte fra Vetus. Dette er for så vidt en uproblematisk løsning. Det eneste problemet er at lokket på batterikassen er festet med to hengsler som må løses for å komme til batteriene, og den ene hengselen er umulig å komme til på grunn av eksosslangen. Aktenfor batterikassen er det en stor kasse for dreggtauet lett tilgjenglig. Her er også En lader er montert på skottet i forkant av motorrommet på babord side. Det er også forskriftsmessig montert en automatisk brannslukker inne i motorkassen.

TESTFAKTA NIMBUS 365 COUPÉ


KONKLUSJON:
Nimbus 365 Coupé er en overraskelse. Den er en meget praktisk og romslig langturbåt for familien, samtidig som den har alle egenskaper man krever av en større landstedbåt. Lydnivå, kvalitet og finish er meget imponerende, og sjøegenskapene førsteklasses. Dieselforbruk og støynivå er meget bra. Imidlertid må produsenten skjerpe inn rutinene når det gjelder slurv med doble slangeklemmer og nødstyring.

PLUSS
+ Sjøegenskaper
+ Støynivå
+ Førerplass
MINUS
- Doble slangeklemmer
- Lav salong

SPESIFIKASJONER
Største lengde: 10,90 meter
Skroglengde: 10,87 meter
Største bredde: 3,50 meter
Vekt tørr båt: 6.391 kg
Vekt fullastet båt: 8.472 kg
Største dyptgående fullastet: 1,18 meter
Kapasiteter i liter
- Ferskvann: 270
- Drivstoff: 700
- Septik: 100
- Varmtvann: 20

MOTOR OG FREMDRIFT
Motorfabrikat: Volvo Penta
Modellbetegnelse: D6-370
Årsmodell: 2008
Drivstofftype: Diesel
Ytelse ahk: 363
Ytelse kW: 267
Antall sylindere: 6
Max turtall ihht produsent: 3.500
Max turtall i test: 3.500
Type fremdrift: V-gear
Utveksling drev: Kommer
Propeller
- type: Skewback
- materiale: Bronse
- stigning i tommer: 24x21
- antall blad: 4

ELEKTRISK ANLEGG
Batteribank:
- type og størrelse (forbruk): 4x75 Ah MarinFritid
- type og størrelse (start): 1x75 Ah MarinFritid
- antall (standard): 4+1
- antall testbåt: 4+1
Ladespenning forbruk i volt¹): 14,05
Ladespenning start i volt¹): 13,85
¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CM
Dollbord, bredde: 37
Uteplass akter: 170x263
Badeplattform: 70x310
Ståhøyde ved førerplass: 154
Ståhøyde i salong: 200
Ståhøyde
- hovedlugar: 183
- stikklugar: 182
Ståhøyde i bysse: 189
Arbeidshøyde byssebenk: 86
Ståhøyde på toalett: 184
Akterdør – bredde: 79
Akterdør – terskelhøyde: 7
Køyemål
- hovedlugar: 200x170
- stikklugar: 137x220

CE-MERKING
I ORDEN MANGELFULLT
Designkategori: B
HIN-nummer: X
Samsvarserklæring: X
Brukerhåndbok: X

FRA CE-SKILTET
Max antall personer: 8
Max antall pers. og last i kg: 1.411
Max motorstyrke: 267 kW

FART OG STØY
I følge produsent Testet
Max turtall: 3.500 omdr./min. 3.500 omdr./min.
Max fart: 24 knop 26 knop
Marsjfart: 18-20 knop 24 knop
Max støy: Kommer 77,5 dBA
Støy ved marsjfart: - 75,5 dBA
²) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

TESTRESULTAT ³)
Turtall (omdr./min.) Fart (i knop) Støy (i dBA) Merknad
3.500 26 77
3.200 24 75
2.900 21 72
2.600 18 71
2.300 14 69
2.000 10 68
1.700 9 62
1.400 8 59
1.100 7 58
600 4 57

(Reduksjon med 300 omdr./min.)
³) Målingene er utført med en Volvo Penta D6-370.

TESTBETINGELSER
Temperatur
- Luft: 8˚C
- Sjø: 4˚C
Vindstyrke: 12 m/sek
Tankinnhold ved test
- Diesel: 525 liter
- Ferskvann: 0 liter
- Septik: 0 liter
Antall personer om bord: 2

UTSTYR
BESKRIVELSE STANDARD EKSTRA I TESTBÅT
Hekkthruster X X
Baugthruster X X
Sentralstøvsuger X X
Defroster X X
Dieselvarmer ?? kW X X
Ankerspill akter X X
TV/DVD med heis X X
Radio/CD X X
Bauglys X X
Teak X X
Lyskaster X X
Trimplan X X
Raymarine C120 X X
Elektrisk takluke X X
Ankerspill forut X X
Bord på uteplassen X X
Dusj på badeplattform X X
Kalesje X
Kjøleskap X X
Kokeapparat og stekeovn X X
PRIS OG OPPLYSNINGER
Pris fra (inkl. avg.) kommer kroner
Pris testet båt (inkl. avg.) kommer kroner
Konstruktør: Rolf Eliasson
Produsent: Nimbus Boats AB, Göteborg
Ytterligere opplysninger: www.nimbus.se

KONKURRENTENE
Marex 350 Scandinavia Båtmagasinet nr 10/2002
Forbina 36 CC Ikke testet i Båtmagasinet
Nord West 370 Coupé Ikke testet i Båtmagasinet

EKSEMPEL: FORBRUK
Tabellen nedenfor gir en indikasjon på forbruket på Nimbus 365 Coupé sammenlignet med Viksund 340 Fly med identiske motorer og fremdriftsløsninger. Selv om tallene kun gir en indikasjon og ikke er direkte sammenlignbare, er det grunn til å anta at Nimbus-båten har et oppsiktsvekkende lavt forbruk i lav- og mellomfartsregisteret sammenlignet med Viksund-båten.

Sammenligning ved lik fart

 

Merknad: Sammenligningen ovenfor er basert på tall hentet ut fra motorens egne instrumenter. Sammenligningene er gjort ved tilnærmet samme hastighet. Tallene på Viksund 340 Fly er hentet fra en tidligere test, og det er derfor ikke tatt hensyn til vind, strøm og temperatur i sammenligningene.
► Forbruk er oppgitt i liter per nautisk mil.
► Fart er oppgitt i knop.
► Turtall er oppgitt i omdreininger per miniutt.

 

Nimbus 365 Coupé (aksel)

Viksund 340 Fly (aksel)

Fart

Turtall

Forbruk

Turtall

Forbruk

26

3.500

2,92

3.400

2,90

24

3.200

2,50

3.200

2,62

21

2.900

2,30

3.000

2,54

18

2.600

2,06

-

-

14

2.300

2,15

2.600

3,04

10

2.000

2,20

2.200

2,84

9

1.700

1,44

2.000

2,53

8

1.400

1,05

-

-

7

1.100

0,35

-

-

4

600

0,27

-

-

Testbåt

Nimbus 365 Coupé

Viksund 340 Fly

Motorfabrikat:

Volvo Penta

Volvo Penta

Modell:

D6-370

D6-370

Drevtype:

V-gir

HS 80 gearkasse

Effekt i kW/hk:

267/363

267/363

Utveksling:

Kommer

1,96:1

Toppturtall i test:

3.500

3.500

Forbruk ved toppturtall:

2,92 liter

2,90 liter

Tørrvekt i kg:

6.391

6.200