Test: Garmin GPS Oregon 300 - Nesten perfekt

Funksjonelt sett er denne GPSen nesten identisk med Colorado, men de er likevel svært forskjellige. Oregon har bare én knapp, og en berøringsfølsom skjerm.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TERJE BØLSTAD
Bortsett fra at skjermen kan være vanskelig å se i enkelte situasjoner, er dette en av de beste og mest lettbrukte GPSer jeg noen gang har testet. Men den egner seg best for bruk på land.

Det meste av det som kan gjøres på en Colorado GPS (se BM nr. 1/2009), kan også gjøres på en Oregon. Bortsett fra av- og på-knappen, finner man ingen taster på denne GPSen. De er erstattet av knapper som er tegnet på skjermen, og som man kan peke på ved å velge funksjoner. Ved å dra fingeren over skjermen, kan man også flytte kartet, eller dra fram andre skjermknapper som ligger utenfor skjermens synlige område.

BAKSIDEN: Under det vanntette dekslet ligger de to batteriene. Lukkemekanismen synes å være av et solid metall. Et SD ekstra minnekort kan settes inn i holderen under batteriene. Under gummidekslet nederst på bildet finnes en USB-kontakt for PC-kabelen.

LYSSVAK SKJERM 
Det største problemet med Oregon, er at fargeskjermen er relativt lyssvak. Så lenge bakgrunnsbelysningen ikke er på, kan den være vanskelig å se. I direkte sollys går det greit, men ellers kan det være vanskelig å se detaljene på skjermen. Det medfører at GPSen ofte må brukes med skjermlyset aktivert. Selv med en innstilling som ga halvt lys på skjermen i 15 sekunder etter hvert tastetrykk, varte batteriene typisk 14 timer. Sammenlignet med andre GPSer, er det godkjent. Selv med halv belysning alltid på, varte batteriene i ca. 8 timer.

BRUKERVENNLIG
Selv om Colorado er enkel å bruke, synes jeg at Oregon er enklere. Når en funksjon skal utføres, er det enklere å velge mellom alternativene som vises på skjermen, enn å finne ut hvilken knapp som skal trykkes. Eksempelvis er det relativt enkelt å legge inn – og navigere til – et kurspunkt. Man kan søke etter kurspunkt (her kalt veipunkt) i kartets database, eller velge et nytt ved å peke på det ønskede stedet på kartet.
Som Colorado 300, så har også Oregon 300 ”alt”. Det er så mange funksjoner at det nesten blir i meste laget. Som på mange andre moderne navigatorer, kan man på enkelte skjermsider velge (eller programmere) hvilke data som skal vises. Oregon har også mange mer eller mindre nyttige funksjoner, som 3D-visning av kart, visning av bilder, alarmklokke, stoppeklokke, tider for jakt og fiske, kalkulator, og trådløs overføring av data til andre GPSer. Sammenlignet med bruksanvisningen til Colorado, var denne hakket bedre. Men fremdeles er det ting jeg savner.

SATELLITTSIDE: Satellittene som mottas er vist med side ID-numre. Høyden på stavene indikerer mottatt signalstyrke. Øverst vises posisjon og beregnet posisjons-nøyaktighet.

INGEN ALVORLIGE FEIL
Jeg har ikke oppdaget noen alvorlige feil på Oregon. Men selv om den ikke er belemret med alvorlige feil, er det enkelte ting som kunne ha vært bedre, og noen mangler og uklarheter i bruksanvisningen og i oversettelsen av skjermtekster. Skjermen kan ”låses” ved å trykke raskt på av/på-knappen. Meningen er nok at du skal kunne legge GPSen i en lomme uten at den påvirkes, selv om noe kommer borti skjermen. Låsefunksjonen synes imidlertid ikke å låse alt. Kommer noe borti skjermen mens den er ”låst”, og skjermlyset er valgt slik at det skal komme på i noen sekunder etter at skjermen er berørt, så gjør det akkurat det. Skjermlyset kommer på i noen sekunder – og batteriet tappes unødig!

MANGE FUNKSJONER: Garmins nye GPSer har en mengde mer eller mindre nyttige funksjoner.

SAMMENDRAG
Garmin Oregon 300
Ved kjøp av Oregon følger det med: GPS med bæresnor, hurtigveiledning, karabinkrok, USB-kabel for PC og CD med norsk manual. 
Ekstrautstyr: Bæreveske, strømledning med sigarett-tenner-plugg, diverse holdere, elektroniske kart, pulsmåler, etc.

Pluss:
Enkel å bruke
Berøringsskjerm som fungerer godt
God bruksanvisning
Kan også anvende topografiske- og ”turn-by-turn” veikart
Utvidbart kartminne (med SD-brikke)

Minus:
Dårlig lesbar skjerm (uten bakgrunnsbelysning)
Flyter ikke
Har ingen MOB-funksjon
Dårlig oversettelse av enkelte skjerm-tekster

FOR MER INFO:
Belanor AS, https://www.belanor.no