utgave nr 2 2004

Testkavalkade - Bella, Uttern og Yamarin bowridere

Publisert Sist oppdatert

Bella 512 Excel - Uttern T55 - Yamarin 5820

Daycruisere med sofa forut

Du ønsker en kjapp liten daycruiser. Men du må ha litt mer plass til svigermor eller venner. Da er kanskje en bowrider hva du trenger.

Tekst: Lars H. LindénNorsk tilretteleggelse: Jan Harry Svendsen og Jørn Søderholm

En bowrider er kort og godt en daycruiser med en åpen sittegruppe i stedet for dekk foran vindskjermen. Nordiske båter av denne typen er i større grad enn amerikanerne utstyrt med stødige håndrekker, solide vindskjermer, skikkelige fortøyningspunkter, godkjente lanterner og seter som tåler en byge eller to.
Yamarin har best sjøegenskaper og komfort, mye takket være V-bunnen på hele 21 grader. Bella er den billigste båten. Uttern er dyrest, men har et høyt utstyrsnivå.

Liten Bella stor i sjøen

Bella 512 Excel fremstår som en av de mest gjennomtenkte i sin størrelse. Blant båtene i denne testen er Bellaen den minste. Det merker du spesielt dersom du skal bruke plassen forut aktivt. Her får bare tre personer plass. Båten er godkjent for seks personer, og har plass til åtte. Den har håndrekker, men mangler en skikkelig pulpit. En stor dreggkasse i front er positivt.
Bellaen har stuerom under benkene forut. Babord rom strekker seg under konsollen, og er ekstra romslig. Under aktersofaen er det også rikelig med stuerom. Spesielt hyggelig er det at Bella har laget et skikkelig batterirom. Båten har en smart kalesjegarasje med lokk. Dermed beskyttes kalesjen, samtidig som den er ute av veien. Bella 512 Excel har ikke fast tank som standard, men det er fullt mulig å ettermontere. Den har badeplattform og plass til en liten ekstra påhenger.
Kjørestillingen får absolutt godkjent. Rattet har en fin plassering og man har god støtte til føttene. Instrumentene er til dels skjult bak rattet. Mellom konsollene finnes en "dør" til sittegruppen forenom vindskjermen. "Døren" er i kalesjestoff, men fungerer problemfritt. Båten går svært bra i sjøen, minst like bra som den større Uttern T55. Båten føles trygg og stabil, og er tørr selv i grov sjø. Vår båt var utstyrt med en totakter på 90 hk, en svært god kombinasjon. Toppfarten ble målt til 38 knop. I følge produsenten blir firetaktere for tunge for båten.

Fordeler:
+ Rimelig
+ God kjørestilling
+ Smart kalesjeløsning
+ Plass for reservemotor
+ Badeplattform og stige
+ Eget batterirom
+ Stor dreggluke i front

Ulemper:
- Fast tank er ikke standard
- Ingen pulpit
- Låsbøylen i baugen plassert langt ned

Komplett Uttern

En mer komplett båt i denne størrelsesklassen må man lete lenge etter. Her finnes det meste som standard. Kun sjøkart og flytevester mangler. Uttern har best plass forenom vindskjermen av alle i testen. Her får fem personer bekvemt plass. Totalt er båten godkjent for fem personer, men har fysisk plass til ti. I tillegg har båten skikkelige håndrekker og en real pulpit.
I motsetning til de andre båtene har ikke Uttern adgang til stuerommene under benkene forut ovenfra. Derimot har Uttern gitt adkomst til stuerommet under benkene ved hjelp av dører i konsollene på styrbord og babord side. Åpningen under vindskjermen er dekket med en pleksiglassplate.
Aktersofaen i båten er rommelig og har et stort stuerom. Rommet kunne vært bedre oppdelt, og vi savner et eget batterirom. Under dørken er det et stort stuerom som gjør det enkelt å stue vekk vannski og andre lange gjenstander. Også her forsvinner også kalesjen under et plastlokk. Pluss for to store dreggerom på hver side av motoren.
Uttern T55 med 115 hk er en god kombinasjon. Toppfarten havnet rett over 40 knop, men gleden over den høye hastigheten forsvinner i mye støy. Dra av 1000 omdreininger, og støynivået faller kraftig mens loggen fortsatt viser 35 knop. Ved 30 knop er forbruket på lave 0,64 liter per nautisk mil. Den høye farten skyldes delvis moderate 16,5 graders bunnvinkel. Den gjør også at båten går hardere i sjøen enn konkurrentene.
Førerplassen i Uttern er komfortabel, ikke minst fordi båten har gode seter med ståfunksjon. Skuffende dårlig beinplass og ingen plass til å montere plotter eller ekkolodd.

Fordeler:
+ Mye standardutstyr
+ Fine rekker og pulpit
+ Stort stuerom under dørken
+ To store dreggkasser akter
+ Drivstoffpåfylling skjult under luke
+ Vindusvisker
+ Komfortable seter

Ulemper:
- Stuerommet akter dårlig oppdelt
- Dårlig benplass
- Ikke noe separat batterirom

Sjødyktig og kjøreglad Yamarin

Yamarin er den største og nyeste båten i testen. Sittegruppen forut rommer tre-fire voksne, og har romslige stuerom under benkene. Gode håndrekker og pulpit fortjener ros. Båten er godkjent for sju, men har sitteplass til ni.
Passasjen under vindskjermen er stengt med en tett og lettbetjent dør. God stueplass og bra oppdeling under aktersofaen. Eget batterirom med inspeksjonsluke for kjølsvinet. En fin detalj som mange båter mangler. Adgang til badeplattformen og motoren gjennom en liten dør i akterspeilet. Drivstoffpåfyllingen sitter under luken til dreggkassen akter.
Dyp V-bunn gir båten mye kjøreglede. Den er stabil i svinger og tørr i grov sjø. Motoren passer båten bra og gir en toppfart på 39 knop. Vi prøvde også båten med 150 hk, uten problemer og med en toppfart på 46 knop. Ratt, instrumenter og gass er ergonomisk korrekt montert og man sitter komfortabelt i stolene. Mot et pristillegg kan også Yamarin levere ståstoler til 5820. Yamarinen har testens beste førerplass, men vi kunne ønsket oss analoge instrumenter som er lettere å lese.
Testbåten hadde hydraulisk styring fra Sea-Star, en detalj som burde vært standard.

Fordeler:
+ Gode sjøegenskaper
+ Bra førerplass
+ Plass for plotter
+ Innebygget fjernkontroll
+ Dør til badeplattform
+ Separat batterirom
+ Inspeksjonsluke til kjølsvinet
+ Drivstoffpåfylling skjult under luke

Ulemper:
- Ingen lensepumper
- Kalesje ikke standard

RIDDER av den åpne baug. Mange velger bowrider i stedet for daycruiser. Nordisk produserte passer bedre til våre forhold enn de som kommer fra båttypens hjemland, USA. Vi har testet Bella, Uttern og Yamarins bowridere.

Data:

Båt/ modellBella 512 ExcelUttern T55Yamarin 5820
Lengde5,015,555,73
Bredde2,082,202,20
Vekt u. motor540640700
Anbefalt motorstyrke60-90 hk75-135 hk80-150 hk
V-bunn i grader18,516,521
Antall personer657
Tankvolum57 l75 l80 l
CE-kategoriCCC
UTSTYR:
AnkerNeiJaNei
Ankerboks i baugJaJaJa
Ankerboks akterNeiJaJa
Fast drivstofftankNeiJaJa
BrannslokningsapparatJaJaJa
BadestigeJaJaJa
BordNeiJaNei
Teak dørkEkstraNeiEkstra
Laminat dørkNeiJaNei
Puter i sittebrønnJaJaJa
KalesjeJaJaEkstra
KompassNeiJaNei
LanternerJaJaJa
LoggJaJaJa
Manuell lensepumpeJaJaNei
Elektrisk lensepumpeNeiJaNei
SelvlensendeJaJaJa
Ant. stuerom446
Styring, typeNon feedbackNon feedbackNon feedback
StåseterNeiJaEkstra
VindusviskerNeiJaNei
Pris(*)158.500256.500252.700

* Prisene som er oppgitt er veiledende priser fra importør. I testen er Bella kjørt med en Mercury 90 hester 2-takt, prisen er her oppgitt med en Johnsen 90 hk 2-takt.

MÅL:

BåtBella 512 ExcelUttern T55Yamarin 5820
Lukeåpning41 cm49 cm49 cm
Døråpning37 cm45 cm45 cm
Fremre sittebrønn, lengde105 cm144 cm123 cm
Bakre sittebrønn, l x b150 cm x 120 cm152 cm x 150 cm160 cm x 150 cm

Powered by Labrador CMS