Test: Falcon 26 Fantino

Rask som falken – slapp i fisken

Finske Falcon 26 Fantino er et levende ikon. Den kom på markedet allerede på 1980-tallet, men designet holder fortsatt. Skroget er en nytelse i sjøen. 44 knops toppfart stiller krav til struktur og innredning, krav båten ikke helt klarer å innfri.

Publisert Sist oppdatert

Over 800 produserte båter vitner om at Falcon 26 Fantino har et godt kort i ermet. Den er en av de eldste modellene til det finske Bella-konsernet, men har overlevd alle forsøk på utfasing takket være sjøegenskapene og det tidløse designet. Og nettopp egenskaper og design har gitt båten dens status over hele Norden - hvor den særlig har henvendt seg til skjærgårdsfolket i Finland og Sverige, eller for den saks skyld Vestlandet. "En båt for folk som trenger en bil på sjøen", er en ganske treffende oppsummering av Falkens vesen. Den er "båt til folket" - en ganske sosialdemokratisk variant, med sympatiske mengder av alt. Ikke dårlig nok til å irritere, ikke god nok til å imponere. Men sjøegenskapene er i en klasse for seg, og med en 320 hk Cummins-Mercruiser Diesel (en raffinert D-tronic) er båten en langbeint rakker.
Innfesting av innredning og skrogstruktur er imidlertid ikke tilpasset motorkreftene og hastigheten - og trives best mellom 25 og 30 knop. Det blir feil i en båt som inviterer til en marsjfart mellom 30 og 40 knop.

Sjøegenskaper

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER