utgave nr 4 2004

Prøvekjøring - Bayliner 552 og Maxum 1800

Publisert Sist oppdatert

To trivelige amerikanere

Bayliner og Maxum har igjen norsk importør. Vi har tatt en titt på vårens nyheter 552 Bayliner Runabout og Maxum 1800 SR3. Mye moro for lite penger, er fellesnevneren.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Klassisk

Ikke alle amerikanske båter er like velegnet for våre hjemlige forhold. Nye 552 Bayliner Runabout er derimot en klassisk, amerikansk daycruiser. Designet er i alle fall amerikansk, mens båten bygges i Bulgaria. Den har flere egenskaper vi verdsetter her på berget, blant annet en dyp uteplass og en forholdsvis romslig lugar under fordekket.
Båten byr hovedsakelig på velkjente løsninger. Uteplassen består av en tverrskips benk akter, to gode stoler ved fører- og passasjerplass og gjennomgang til fordekket via vindskjermen. For å få en bred, todelt dør inn til lugaren, har produsenten måttet gjøre trinnene smalere. Lugaren byr på sovemuligheter for to personer og god ventilasjon gjennom en stor takluke. Belysning og stereoanlegg med CD-spiller er standard. Båten har flere gode stuerom.
Førerplassen befinner seg på styrbord side av nedgangen. Som på svært mange amerikanske båter er denne komfortabel og veldisponert. Dessverre er det dårlig med rekker rundt uteplassen, men båten er til gjengjeld forsynt med seks praktiske kryssholt. Badeplattformen er integrert i skroget rundt motorbrønnen. Her er en greit plassert påfyllingsflens samt en badestige. Vi savnet imidlertid enda et håndtak ved stigen.
Amerikanerne er flinke på skrog og førerposisjoner. Båten oppfører seg eksemplarisk i sjøen. Det dypt V-bunnete skroget ble prøvd i hardt vær utenfor Nice i fjor høst, og bød ikke på noen overraskelser. Med en Mercury 115 hk Optimax skal båten gjøre ca 43 knop.
Bayliner er et rimelig båtalternativ, og 552 Runabout er intet unntak. Med en 115 hk Optimax koster denne båten 249.000 kroner.

Data: Bayliner 552 Runabout

Lengde:5,49 m
Bredde:2,29 m
Vekt:730 kg
Drivstoff:87 liter
CE-kategori:C
Antall personer:6
Pris standard båt med 115 hk totakt:249.000 kroner
Importør:BayMax Båt AS
Skjærkøyveien 54
3960 Stathelle
Telefon 35 97 36 97
Internett: www.baymax.no

Solskinnsyankee

1800 SR3 er en av vårens minste nyheter fra Maxum. Denne bowrideren bygges på den amerikanske vestkysten, og byr i enda større grad enn Bayliner på amerikanerfølelse. Man får en velutrustet standardutgave med godt skrog og mye fartsmoro til en rimelig pris. Og en del skaipolstret, vannfast kryssfiner på kjøpet. Den har som alt annet sin tilmålte levetid, men Maxum Båtene leveres heldigvis med livstidsgaranti på all kryssfiner.
Som konsept er 1800 SR3 en aktivitetsplattform på vannet. Forut - båten er en bowrider - har den en komfortabel sittegruppe hvor mor og far kan slappe av og sole seg mens poden bader akter. I V-sofaen er det rikelig med stuerom. Båten er også utstyrt med vannskikrok som standard, og et stort stuerom for wakeboard eller lignende akterut. 1800 SR3 er bred og stabil, med muligheter til å konvertere setene til solseng. Den aktre uteplassen har et stort stuerom i dørken, foruten en gedigen passasjerkonsoll med mye stueplass, rom for stereoanlegg med CD-spiller (standard) og praktiske nisjer for småting. Båten er dessuten rikelig forsynt med velplasserte håndtak ved sitteplassen og seks kryssholt på dekk.
Førerplassen er som hentet direkte fra en bil. Gode seter, justerbart ratt og velplassert spak. Alle funksjoner er logisk plassert og føreren har god oversikt over instrumentene. Kartbord finner du ikke, og det dårlig med plass til ettermontering av navigasjonsinstrumenter. Til gjengjeld gleder båten på sjøen. Det moderne skroget håndteres lekende lett, blant annet takket være den presise styringen. Båten sklir lett opp i plan, virker lettdrevet og lystret forutsigbart alle våre påfunn under svært krevende forhold på den franske middelhavskysten. En bensindrevet Mercruiser 3,0i sender sine 135 ut i sjøen gjennom et Alpha 1 drev.

Data: Maxum 1800 SR3

Lengde:6,12 m
Bredde:2,44 m
Vekt:1.134 kg
Drivstoff:106 liter
CE-kategori:C
Antall personer:6
Motor: Mercruiser 135 hk (bensin)
Pris standard båt:249.000 kroner
Importør:BayMax Båt AS
Skjærkøyveien 54
3960 Stathelle
Telefon 35 97 36 97
Internett: www.baymax.no