utgave nr 4 2003
TEST: Tre bowridere
TEST: Tre bowridere
Nordiske "baugryttere"
De populære daycruiserne har fått konkurranse fra amerikanskinspirerte bowridere. Egentlig er en bowrider en daycruiser, men i stedet for daycruiserens dekk forut, har bowrideren en åpen sittegruppe.
Tekst: Lasse LindénNorsk tilretteleggelse: Jan Harry Svendsen
Det var i første rekke Bayliner og Sea Ray som ga oss nordboere bowrideren, men nå har også våre nordiske båtbyggere begynt å produsere båttypen. I dag produserer både Ryds, Bella, Uttern, With og Yamarin bowridere og sammenliknet med amerikanerne, har de en fordel. De er i større grad tilpasset vårt klima og vår smak. Derfor finner vi stødige håndrekker og solide vindskjermer, skikkelige førtøyningspunkter, godkjente lanterner og seter som tåler en byge eller to.
En av bowriderens fordeler er at man kan bevege seg sikkert mellom uteplassen bak vindskjermen og uteplassen forut. Alt du trenger å gjøre er å åpne vindskjermen, og som oftest en luke under vindskjermen. En annen fordel er antallet sitteplasser, både forenom og bak vindskjermen.
Test med tre størrelser
Vi har valgt ut tre bowridere i forskjellige størrelser. Finske Bella 512 Excel er fem meter lang, mens svenske Uttern T55 måler 5,5 meter. Lengst er Yamarin 5820 som strekker seg rett over 5,7 meter. Foruten å være lengst er også Yamarin den nyeste av båtene, og i likhet med Bella, er også den finsk.
Både Uttern og Yamarin var utrustet med 115 hestere i testen, mens Bella måtte nøye seg med en 90 hesters to-takt. Samtlige av båtene har bekvemme sitteplasser forenom vindskjermen, men størrelsen varierer logisk nok med båtlengden. I Bella rommer sittebrønnen tre personer og måler 105 cm i lengderetningen. I stedet for en luke under vindskjermen, dekkes dette området av en kalesjedør. I Uttern T55 er det bedre plass. Her kan inntil fem personer sitte bekvemt. En plate av pleksiglass gjør i Uttern samme nytten som kalesjedøren i Bella. Den mest påkostede løsningen i så henseende har imidlertid Yamarin med en elegant dør i glassfiber. Lengden på uteplassen er med sine 123 cm noe kortere enn de 144 cm som står til rådighet i Uttern, likevel er det komfortabelt for fire personer.
Opp til ti sitteplasser
Bak vindskjermen i alle tre båtene finner vi samme innredningsløsning. Det vil si aktersofa og stoler på styrbord og babord side. I Utterns tilfelle betyr det at båten har setekapasitet til ti personer hvis man regner med plassen forenom vindskjermen. Til sammenlikning har Yamarin ni sitteplasser og Bella åtte sitteplasser. Ironisk nok er likevel ikke Uttern sertifisert for mer enn fem personer, i Bella kan seks gå om bord uten å bryte godkjenningen mens 7 med trygghet kan sette føttene på Yamarinens dørk. Uansett skulle det ikke være grunnlag for de store konflikter hva gjelder sitteplasser.
Mange sitteplasser gir også andre fordeler. Et av dem er stuerom, og alle fabrikantene har valgt å lage stuerom i benkene forut. Både Bella og Yamarin har valgt en løsning hvor man kommer til stuerommene via luker fra oversiden, mens man i Uttern kommer til via luker i konsollen under vindskjermen. Ulempen med løsning til Bella og Yamarin er at det foreligger en viss fare for at vann kan komme inn i stuerommet. For Uttern sin del er adkomsten mer kronglete.
Forskjeller finnes også når gjelder komforten på førerplassen. Best komfort byr Yamarin på, mens Bella og Uttern kommer på de følgende plasser. I komfortbegrepet legger vi benplass, sittekomfort, sikt og plassering av fjernkontroll og instrumenter. Vi har også sett på muligheten for å montere inn ekstra instrumenter. I en tid hvor stadig flere monterer plottere og ekkolodd, undres vi over at det bare er Yamarin som har god plass for å ettermontere slike instrumenter. En annen finesse på Yamarin 5820 er den innfelte kontrollboksen til gass og gir. Best seter er det imidlertid Uttern T55 som har, ikke minst fordi begge sitteputene kan slås opp. Det gir bra komfort også når du står og kjører. Uttern er også den eneste av båtene som er utstyrt med vindusvisker.
40 knop
De tre båtene i testen hadde alle mellom 38 og 40 knop i toppfart, og selv etter å ha dratt av 1.000 omdreininger i minuttet, ligger hastigheten over tretti knop på alle båtene. Dersom sjøegenskaper og komfort er av betydning, er vinneren Yamarin. Med 115 hesteren går båten svært bra i sjøen, og selv med en 150 hester gikk båten bra. Toppfarten med denne motoren ble 46 knop. Mye av forklaringen til de gode sjøegenskapene ligger selvsagt i vinkelen på V-bunnen som er på hele 21 grader. Dersom prisen er et viktig kriterium, er vinneren Bella. Uttern er dyrest av båtene i testen. Den kompenserer imidlertid den høye prisen med et svært godt utstyrsnivå.
Bella 512 Excel - liten, men stor i sjøen
Bella 512 Excel ble første gang vist for ca. fem år siden, og den har vært en av Bellas bestselgere. Likevel har båten blitt utviklet foran hver sesong og i dag fremstår den som en av de mest gjennomtenkte i sin størrelse. Nytt for året er at båten kan utstyres med teakdørk. Blant båtene i denne testen er Bellaen den minste, noe du merker spesielt dersom du skal bruke plassen forut aktivt. Her får bare tre personer plass. Selv om båten har håndrekker, mangler den en skikkelig pulpit. Til dens fordel taler imidlertid en stor dreggkasse i front.
Bella har laget stuerom under benkene forut. Spesielt rommelig er stuerommet på babord side fordi det også strekker seg under konsollen. Under aktersofaen er det også rikelig med stuerom. Spesielt hyggelig er det at Bella har laget et skikkelig batterirom. Løsningen med kalesjen er også smart. En renne svelger kalesjen, og man legger enkelt et lokk over. Dermed beskyttes kalesjen, samtidig som den er ute av veien. Bella 512 Excel har ikke fast tank som standard, men det er fullt mulig å ettermontere. En liten badeplattform har den og plass til en liten ekstra påhenger.
Kjøreegenskaper
Kjørestillingen får absolutt godkjent. Rattet har en fin plassering og man har god støtte til føttene. Et gråmalt parti på dashbordet reduserer sjenerende reflekser, men instrumentene er til dels skjult bak rattet. Mellom konsollene finnes en "dør" til sittegruppen forenom vindskjermen. "Døren" er i kalesjestoff, men den fungerer problemfritt. Båten går svært bra i sjøen, minst like bra som den større Uttern T55. Båten føles trygg og stabil, og er tørr selv i grov sjø. Vår båt var utstyrt med en to-takter på 90 hk, en svært god kombinasjon. Toppfarten ble målt til 38 knop. Reduserer man hastigheten til 30 knop, vil støy så vel som drivstofforbruk reduseres betydelig. I følge produsenten blir fire-taktere for tunge for båten.
Pluss og minus
Pluss:
+ Rimelig
+ God kjørestilling
+ Smart kalesjeløsning
+ Plass for reservemotor
+ Badeplattform og stige
+ Eget batterirom
+ Stor dreggluke i front
Minus:
- Fast tank er ikke standard
- Ingen pulpit
- Låsbøylen i baugen plassert langt ned
Uttern T55 - komplett utstyrt
En mer komplett båt i denne størrelsesklassen må man lete lenge etter. Her finnes det meste som standard. Egentlig er det bare sjøkart og flytevester som mangler for at båten skal være komplett. Selv om Uttern T55 er noe kortere enn Yamarin 5820, har Uttern best plass forenom vindskjermen. Her får fem personer bekvemt plass. I tillegg har båten skikkelige håndrekker og en real pulpit.
I motsetning til de andre båtene har ikke Uttern adgang til stuerommene under benkene forut ovenfra. Derimot har Uttern gitt adkomst til stuerommet under benkene ved hjelp av dører i konsollene på styrbord og babord side. For å forhindre trekk fra åpningen under vindskjermen har Uttern valgt en løsning med en pleksiglassplate.
Aktersofaen i båten er rommelig og den har et stort stuerom som med fordel kunne vært bedre oppdelt. Spesielt savner vi et eget batterirom. Under dørken er det dessuten et stort stuerom som gjør det enkelt å stue vekk for eksempel vannski. På samme måte som i Bella forsvinner også kalesjen i Uttern under et lokk i plast. Pluss for to store dreggerom på hver side av motoren.
Kjøreegenskaper
Utteren T55 og 115 hester er en god kombinasjon. Toppfarten havnet rett over 40 knop, men gleden over den høye hastigheten forsvinner i en stor grad på grunn av mye støy. Støynivået reduseres imidlertid betraktelig ved et gassavdrag på 1.000 omdreininger i minuttet, farten er fortsatt høy med 35 knop. Ved en hastighet på tretti knop er forbruket lavt. Bare 0,64 liter per nautisk mil er hva den relativt store motoren trenger av drivstoff ved denne hastigheten. De gode fartsressursene er delvis et resultat av at båten har et skrog med en relativt liten vinkel på bare 16,5 grader. Medaljens bakside er at båten går hardere i sjøen enn de andre testdeltakerne.
Førerplassen i Uttern er komfortabel, ikke minst fordi båten har gode seter med ståfunksjon. I tillegg har båten vindusvisker. Dessverre har den også relativt dårlig benplass og det er ikke plass til å montere plotter eller ekkolodd.
Pluss og minus
Pluss:
+ Mye standardutstyr
+ Fine rekker og pulpit
+ Stort stuerom under dørken
+ To store dreggkasser akter
+ Drivstoffpåfylling skjult under luke
+ Vindusvisker
+ Komfortable seter
Minus:
- Stuerommet akter dårlig oppdelt
- Dårlig benplass
- Ikke noe separat batterirom
Yamarin 5820 - Kjøreglede
Yamarin er den største båten i testen og den nyeste. Først og fremst merker man størrelsen bak vindskjermen, som er svært god med tanke på at dette er en båt som er under seks meter lang. Sittegruppen forut rommer mellom tre og fire voksne, og som på de andre båtene har også Yamarin stuerom under benkene. Under benken på babord side er det plass til ett par vannski, men stuerommet under de andre benkene er også romslig. Ros gir vi også for gode håndrekker og pulpit.
I motsetning til de andre båtene har Yamarin utstyrt passasjen under vindskjermen med en dør. Det gjør at det blir tett og det er også den enkleste løsningen å betjene. Stuerom er det også under konsollene på styrbord og på babord side. Også under aktersofaen er det god stueplass og oppdelingen er bra. Et eget batterirom har båten også. I batterirommet finnes det en inspeksjonsluke som gir deg muligheten til å kontrollere om det er vann i kjølsvinet. En fin detalj som dessverre mange båter mangler. Fra aktersofaen kan man komme seg ut på badeplattformen og få tilgang til motoren gjennom en liten dør i akterspeilet. Under luken til dreggkassen akter finner man dessuten drivstoffpåfyllingen.
Kjøreegenskaper
Med sin dype V-bunn gir båten mye kjøreglede. I svingene er den stabil og den er tørr også i relativt grov sjø. Trekk er ikke noe problem på grunn av døren som deler av de to uteplassene. Motoren passer båten bra og gir en toppfart på 39 knop. Vi kjørte også båten med en 150 hester uten at det bød på problemer. Toppfarten ble da målt til 46 knop. Ratt, instrumenter og gass er ergonomisk korrekt montert og man sitter komfortabelt i stolene. Mot et pristillegg kan også Yamarin levere ståstoler til 5820. Likevel har Yamarinen den beste førerplassen av de tre, men vi kunne likevel ønsket oss analoge instrumenter som er lettere å lese.
På vår båt var det montert hydraulisk styring fra Sea-Star. Det burde strengt tatt vært standard.
Pluss og minus
Pluss:
+ Gode sjøegenskaper
+ Bra førerplass
+ Plass for plotter
+ Innebygget fjernkontroll
+ Dør til badeplattform
+ Separat batterirom
+ Inspeksjonsluke til kjølsvinet
+ Drivstoffpåfylling skjult under luke
Minus:
- Ingen lensepumper
- Kalesje ikke standard
Data:
* Prisene som er oppgitt er veiledende priser fra importør. I testen er Bella kjørt med en Mercury 90 hester 2-takt, prisen er her oppgitt med en Johnsen 90 hk 2-takt.
MÅL:
TESTRESULTATER
Båt/ modell | Bella 512 Excel | Uttern T55 | Yamarin 5820 |
Lengde | 5,01 | 5,55 | 5,73 |
Bredde | 2,08 | 2,20 | 2,20 |
Vekt u. motor | 540 | 640 | 700 |
Anbefalt motorstyrke | 60-90 hk | 75-135 hk | 80-150 hk |
V-bunn i grader | 18,5 | 16,5 | 21 |
Antall personer | 6 | 5 | 7 |
Tankvolum | 57 l | 75 l | 80 l |
CE-kategori | C | C | C |
UTSTYR: | ![]() | ![]() | ![]() |
Anker | Nei | Ja | Nei |
Ankerboks i baug | Ja | Ja | Ja |
Ankerboks akter | Nei | Ja | Ja |
Fast drivstofftank | Nei | Ja | Ja |
Brannslokningsapparat | Ja | Ja | Ja |
Badestige | Ja | Ja | Ja |
Bord | Nei | Ja | Nei |
Teak dørk | Ekstra | Nei | Ekstra |
Laminat dørk | Nei | Ja | Nei |
Puter i sittebrønn | Ja | Ja | Ja |
Kalesje | Ja | Ja | Ekstra |
Kompass | Nei | Ja | Nei |
Lanterner | Ja | Ja | Ja |
Logg | Ja | Ja | Ja |
Manuell lensepumpe | Ja | Ja | Nei |
Elektrisk lensepumpe | Nei | Ja | Nei |
Selvlensende | Ja | Ja | Ja |
Ant. stuerom | 4 | 4 | 6 |
Styring, type | Non feedback | Non feedback | Non feedback |
Ståseter | Nei | Ja | Ekstra |
Vindusvisker | Nei | Ja | Nei |
Pris(*) | 158.500 | 256.500 | 252.700 |
Anmerkninger:
- Samtlige målinger er utført med to personer om bord.
- Vi har gjennomført målingene ved fire ulike turtall. Først maksimalt, deretter har vi dratt av 500, 1.000 og 1.500 omdreininger i minuttet.
- Støynivået er målt ved førerplassen.
Båt | Bella 512 Excel | Uttern T55 | Yamarin 5820 |
Lukeåpning | 41 cm | 49 cm | 49 cm |
Døråpning | 37 cm | 45 cm | 45 cm |
Fremre sittebrønn, lengde | 105 cm | 144 cm | 123 cm |
Bakre sittebrønn, l x b | 150 cm x 120 cm | 152 cm x 150 cm | 160 cm x 150 cm |
Båt | Bella 512 Excel | Uttern T55 | Yamarin 5820 |
Motor i testen | Mercury 90 | Mercury F115 | Yamaha F115 |
Effekt, hk | 90 | 115 | 115 |
Motortype | 2-takt | 4-takt | 4-takt |
Diameter propell | 21" | 19" | 19" |
Maksimalt turtall i testen | 5.600 | 5.800 | 5.900 |
Fart i knop ved | ![]() | ![]() | ![]() |
- maksimalt turtall | 38,0 | 40,1 | 39,0 |
- 500 o/min | 34,2 | 37,8 | 35,6 |
- 1.000 o/min | 31,2 | 35,1 | 32,0 |
- 1.500 o/min | 25,6 | 29,5 | 27,4 |
Forbruk l/time | ![]() | ![]() | ![]() |
- maksimalt turtall | 37,1 | 38,2 | 38,6 |
- 500 o/min | 26,4 | 29,6 | 28,8 |
- 1.000 o/min | 23,4 | 24,4 | 23,8 |
- 1.500 o/min | 18,0 | 18,8 | 18,5 |
Forbruk l/ naut. mil | ![]() | ![]() | ![]() |
- maksimalt turtall | 0,98 | 0,95 | 0,99 |
- 500 o/min | 0,77 | 0,78 | 0,81 |
- 1.000 o/min | 0,75 | 0,70 | 0,74 |
- 1.500 o/min | 0,70 | 0,64 | 0,68 |
Støy | ![]() | ![]() | ![]() |
- maksimalt turtall | 88 | 90 | 84 |
- 500 o/min | 84 | 88 | 83 |
- 1.000 o/min | 83 | 82 | 81 |
- 1.500 o/min | 82 | 78 | 80 |