utgave nr 3 2001

Test: Nord Star 24 Patrol

Publisert Sist oppdatert

Test: Nord Star 24 Patrol

Sjøens offroader

Navnet Nord Star Patrol vekker assosiasjoner til landjordas 4x4 på hjul, og dette er virkelig en ”offroader”. Perfekt for de som er lei av åpne skjærgårdsjeeper og som ønsker en allsidig og praktisk båt med gode sjøegenskaper som kan brukes året rundt. Med januarisen dunkende mot skrogsiden er det godt å sitte varmt og lunt i styrhuset. Man får frysninger bare ved tanken på hvor kaldt det hadde vært i en åpen skjærgårdsjeep.

Tekst: Jon S. FredriksenFoto: Atle Knutsen

Det er det finske verftet Linex Boat OY som har tatt fram Nord Star 24 Patrol. Verftet har bygget båter i mer enn 80 år, og har vært store på blant annet livbåter. Den finske produsenten står også bak Sea Star. Verftet er selv så fornøyde med Targa-konkurrenten Nord Star 24 Patrol at de allerede har modeller på henholdsvis 28 og 33 fot på tegnebrettet som skal bygges over samme lest. Disse vil være leveringsklare i 2002.

Sjøegenskaper

Båten leveres med tre motoralternativer, 130 hk og 170 hk diesel samt 205 hk bensin. Testbåten var utstyrt med en Volvo Penta KAD 32DP på 170 hk, hvilket også er importørens anbefaling. Toppfarten målte vi til 32,6 knop. Ifølge importøren var ikke båten stoffet, og har ligget i vannet i tre måneder. Deres fartsmåling var ved sjøsetting 34,3 knop (målt med GPS). Marsjfarten ligger på 25-27 knop.
Båten oppfører seg bra i sjøen. Den er utrolig manøvreringsdyktig, og kommer ikke med overraskelser selv ved tøff kjøring og raske unnamanøvrer. Båten er retningsstabil, og er lett å manøvrere også under bakking. Patrol er lettplanende uten noen markant planingsterskel. Båten er utstyrt med trimplan, men disse er det bare nødvendig å bruke ved stor last eller sidevind. Vi savnet en trimplanindikator som viser flapsenes posisjon. Det blåste lite testdagen, men båten taklet bølgene etter danskeferga overbevisende. V-bunnen på 17,5° tar sjøene mykt, og båten er tørr både i motsjø og medsjø. Den virker godt skrudd sammen, og det er lite vibrasjoner og slamring fra innredningen. Båten er CE-godkjent for kategori B, hvilket vil si utaskjærs. Maksimal lastekapasitet er ifølge sertifiseringen seks personer og 600 kg last, eller totalt 1050 kg.

Førerplass

Førerplassen innbyr til både stående og sittende kjøring. Stolen er av god kvalitet, har nedfellbart armlene på begge sider og kan reguleres i lengderetningen. Når man sitter faller trerattet behagelig på plass i hendene, men gass-/gearspaken sitter noe langt frem ved sittende kjøring. En vinklet fotplate gir god støtte til beina. Stående har ratt og gass-/gearspak en nærmest ideell plassering. Fremre del av setet gir behagelig støtte til ”akterspeilet” når man står hvis man ikke skyver det helt tilbake. Motorinstrumentene er godt synlige, men noen brytere og drivstoffmåleren blir vanskelig å se ved stående kjøring på grunn av deres lave plassering. Sikringstavlen er ikke merket med hva sikringene er til. Det er god plass på instrumentbordet, og en koppholder eller to var noe vi savnet. Førerplassen har uttak for 12 volt. Øvre del av skyvedøren til lugaren fungerer som et fullgodt kartbord når døren er lukket, men siden døren ikke kan låses i lukket posisjon ”forsvinner” kartet hvis døren glir opp under seilas. Importøren lover en låseanordning på senere modeller.
Det er god sikt 360° rundt horisonten gjennom de store vinduene. De tre frontrutene er utstyrt med hver sin vindusvisker på parallellarmer med intervallprogram, automatisk tilbakeføring og individuell styring av viskeren på førerplass. Testbåten hadde defroster på førervindu, men vi savner en ferskvannspyler. Over vinduene er det god plass til ettermontering av for eksempel GPS og ekkolodd. Skyvedøren ved førerplassen gjør at båten blir lett å håndtere når man er ute alene. Selve døren er i solid aluminium og glass, men den kan ikke låses i flere posisjoner. Den må enten stå helt åpen eller lukket. Importøren skal prøve å finne en løsning på dette. Et gripehåndtak ved siden av døren savnes. Det samme gjelder babord side. De neste båtene som tas inn til landet vil være utstyrt med en stor skyveluke i taket. Dette vil gjøre båten mer sommervennlig.

Styrhussalong

Styrhussalongen er oppholdsstedet i båten. Det er full ståhøyde. Førersetet kan ikke dreies, men føreren kan likevel benytte seg av bordet hvis han vrir seg litt. Sofaen er U-formet med rette vinkler, og kan romme fire personer som sitter trangt, totalt fem med føreren. Putene er av god kvalitet. Det finnes ikke noe eget passasjersete i kjøreretningen, og det kan bli slitsomt å sitte i sofaen med ansiktet og beina i kjøreretningen uten ryggstøtte over lengre tid. Kjøleskapet er montert under benken nærmest babord skyvedør. Ventilasjon skjer gjennom skyvedørene og en ventil i taket. Dørken i testbåten, både ute og inne, var teakbelagt. Gjennom en stor luke i dørken er det tilgang til tanker, koblinger og en stor manuell lensepumpe (en av to ombord i tillegg til elektrisk pumpe).
Bordet ligger stuet bort under sofaen. Platen og bordsøylen har egne rom slik at de ligger i ro. Smart! Bordplaten er i solid teak med slingrekanter, og går raskt å sette opp. Man har godt utsyn fra alle sitteplasser siden salongdelen er hevet med et trinn opp fra dørken. Med bordet stuet bort er det romslig. Under benkene i sofaen er det to store stuerom. Sammen med bordet ligger det også en plate med påmontert pute som kan legges på i salongen slik at det blir soveplass til en voksen person eller to barn. Det er to lamper av god kvalitet i taket. Dagslys får man rikelig av gjennom alle vinduene. Styrhuset er trukket med skai, og finishen på arbeidene er gjennomgående høy både når det gjelder trekk og trearbeider i hele båten.

Minibysse

Minibyssa befinner seg under førersetet. Når setet vippes opp får man tilgang til et enkelt rødspritbluss og en stor oppvaskkum i rustfritt stål med blandebatteri av god kvalitet med varmt og kaldt vann. Sammen med bordplaten ligger det et stort varmeskjold som settes rundt blusset. Under kummen er det et skap med god stueplass. Ved siden av skapet er det uttak for 220 volt. Som avsettingsplass kan man benytte kartbordet.

Lugar

Lugaren forut er overraskende stor i denne lille båten. Siden det ikke er noe system med løse lemmer (noe vi synes er helt greit) er det bare soveplass til to. De to køyene er både lange og brede nok til å gi god nattesøvn. Adgangen skjer i midten av styrhussalongen gjennom en stor skyvedør i sotet pleksiglass og teak. Et innstøpt trinn gir enkel og sikker adkomst. Det er ikke ståhøyde, men det er allikevel god plass til av- og påkledning. Under benken helt forut er det et stort stuerom. Alle skott og stuerom er malt innvendig og har pussede glatte overflater.
Lugaren er enkel, men praktisk. Den er utstyrt med to avlange koøyer til å åpne, samt en lufteventil i taket. Koøyene åpnes innover, og dermed kan regnvann komme inn hvis man glemmer å lukke dem. Lugaren er utstyrt med to lesespoter (vi har sett bedre kvalitet), noe som kanskje kan bli litt lite lys. En taklampe av den samme typen som i styrhussalongen være en løsning. På det ene skottet finnes et speil med teakramme, samt en oppbevaringshylle i teak. Fra lugaren har man flott tilgang til det elektriske, kabler og overføringer gjennom en stor luke på skottet og to mindre i taket.

Toalett

Patrol er utstyrt med sjøvannstoalett av god kvalitet som er plassert i lugaren på styrbord side innfelt under køya. Man får tilgang til toalettet ved å ta bort en pute og vippe opp den delen av køya som er lengst akterut. Løsningen er rask og grei, og man har god plass båtens størrelse tatt i betraktning. Båten har 40 l stor septiktank med muligheter for utpumping i sjøen eller til en landstasjon. Bra!

Uteplass

Nord Star 24 Patrol er en såkalt ”korvkioskbåt” med midtmontert styrhus med walkaround muligheter rundt hele. Gjennom de to skyvedørene fører det gangvei som enten leder til det opphøyde fordekket via et innstøpt stigtrinn eller rett til akterdekket. Passasjen mellom styrhus og skrogside er i trangeste laget helt forut hvis man vil fort frem. Til å være en bruksbåt burde man kanskje heller snauet inn et par cm på inneplassen.
Fordekket er oversiktlig og romslig. Det er høyt fribord på hele båten, og fordekket har i tillegg høy og solid pulpit som går helt ut på baugnebbet. Ombordstigning i denne båten går sikkert og lett. I baugen er det dreggbrønn. På lugartaket er det griperekker i teak, og taket er dessuten fint å sitte på eller bruke til soling. Også taket er utstyrt med griperekker i teak. En annen nyttig detalj på taket er teaklister som hindrer at det renner vann ned foran skyvedørene. Alle flater som man kan gå på er sklisikre. Båten er utstyrt med seks solide kryssholt (to foran, to midtskips og to akterut) av teak og rustfritt stål. Lekkert! Vi mener kryssholtene i baugen med fordel kunne vært vinklet utover. Lanternene er store og av god kvalitet.
Like bak der pulpiten slutter er det passasje til ombordstigning. Rundt resten av båten er det et solid høyt rekkverk i samme kvalitet som pulpiten. Dette kan brukes til fendring, og gjør også båten mer sikker. Dieselpåfyllingen er montert på ripa slik at man står trygt når man fyller, og det er lett å etterfylle fra jerrykanner. Vannpåfyllingen er montert like praktisk akterut på styrhuset på motsatt side. Tømming av septiktank til landstasjon kan skje gjennom en kobling på dørken ved babord skyvedør. Diesel, vann og septik er merket med lokk i forskjellige farger med tekst på. Masten med lanterner kan tas ned hvis man må under lave bruer.
Akterut er det et forhøyet motorrom og to stuerom. Disse fungerer også fint som benker å sitte på. På akterdekket er det dusj med varmt og kaldt vann. I det ene stuerommet er det opplegg for landstrøm, hovedstrømbryter og litt stueplass. Under plater i stuerommet sitter batterier og elektrisk opplegg. Det andre stuerommet har stor åpen stueplass takket være en dobbel dørk med drivstofftanken til varmeren under. Gjennom en stor plastluke i skrogsiden får man tilgang til manuell lensepumpe og varmeapparatet. Båten har to stangholdere plassert på hver side helt akterut. Badeplattformen har en stor benk med rikelig stueplass. Teleskopleider og et håndtak på plattformen gjør det lett å entre båten fra vannet. Badeplattformen er utstyrt med samme solide fenderlist som resten av båten. Inspeksjonsluke for å komme til drevet er noe vi svært gjerne ville hatt, slik at man slipper å hoppe i vannet, spesielt viktig på vinteren, hvis man får noe i propellen.
Nord Star 24 Patrol kan skreddersys etter kundens ønsker. Listen over ekstrautstyr er lang, og båten kan leveres med ekstra styreposisjon både akterut på styrhuset, ”sjark-løsning”, eller med flybridge.

Motor/teknisk

Vi synes Volvo Pentas KAD 32 passet godt i denne båten. Motoren sitter i et lett tilgjengelig og ryddig motorrom. Den store motorromsluken står på en gassdemper, og man har god tilgang rundt hele motoren. Ved større servicer eller reparasjoner kan man ta bort den fremre delen av motorrommet om det skulle være behov for det. Nesten alle slanger og kabler er skikkelig oppklamret og dimensjonert. De eneste slangene som bare er festet med en slangeklemme er slangene som skal drenere vekk vannet fra dørken og ut i sjøen. Importøren har lovet å rette på dette. Motorrommet er meget velisolert, og isolasjonen er forseglet slik at den ikke kan trekke fuktighet eller bli revet opp. Luftingen til motorrommet består av to lange ventiler i rustfritt stål, en forut på akterspeilet og en akterut. Disse spesielle ventilene skaper gjennomstrømning av luft i motorrommet. Smart og lekkert!
Vi målte ladespenningen til 13,8 volt ved 2.000 omdreininger. Dette er for lavt. Optimal ladespenning er 14,4 volt. Det dårlige resultatet kan komme av at ”sense” kabelen fra dynamoen ikke var koblet til batteriet. Det er standard med to batterier. Bra!

Fart/støy

Farten er målt med GPS med to personer i båten. Det var ca. 110 l drivstoff og tom vann- og septiktank. Støyen er målt ved førerplass i styrhussalongen, og må betegnes som lav og behagelig. Mye av dette kan tilskrives det velisolerte motorrommet.

Data


Konklusjon

Nord Star 24 Patrol fremstår som en real båt som holder det den lover. Den er praktisk og robust med høy kvalitet og finish. Dette er en skikkelig bruksbåt som kan brukes året rundt og som samtidig har flotte linjer og et tøft utseende. Liker du barske firehjulstrekkere og skal ha noe tilsvarende på vannet, kan dette være båten for deg. De som vurderer å kjøpe en stor skjærgårdsjeep burde absolutt ta med denne båten i vurderingen. Sammenlignet med den nærmeste konkurrenten, nemlig Targa, er den også prisgunstig. En Targa 23 med samme motor koster 667.500 kr og en Targa 25 koster 807.000 kr.

OmdreiningerFart i knopStøy i dbA
385032,679,5
345028,479,2
305024,079,1
265019,278,7
225011,183,7
18508,485,7
14507,177,1
10505,777,0
700 (tomgang)3,971,1
Total lengde:7,80 m
Skroglengde:7,20 m
Bredde:2,70 m
Dyptgående:0,85
Vekt:2200 kg m/KAD 32
Drivstoff:240 l
Vann:50 l
Septik40 l
Motor:Volvo Penta KAD 32DP
CE-kategori:B
Pris standard båt m/ oppgitt motor:599.000 kr
Konstruktør:Rude Lindkvist
Produsent:Linex Boat OY, Finland
Importør:Pro Marine AS, Dronningen 1, 0211 Oslo. Tlf. 22554615.