utgave nr 4 2002
Test: Nidelv 25 Classic
Nidelv 25 Classic:
Turbosnekke!
En halvplanersnekke i 22 knop er et merkelig syn. Men denne snekka går som på skinner i den hastigheten. Den er over 20 år gammel, men har fått helt ny innmat og nye vinduer. Den het opprinnelig Joda 7500 og var en klassisk familiesnekke. Det er den fortsatt, men Nidelv - som har lånt formene til skrog og overbygg - har laget helt ny innredning.
Tekst og foto: Hans Due
I Joda-versjon var det vanlig å levere båten med maksimalt 90 hk. som ga en toppfart på 19 knop. Men det Alf Jensen-konstruerte skroget tåler mer, og en 120 hk. Yanmar dieselmotor som satt om bord i testbåten ga en toppfart på i underkant av 22 knop med to mann om bord og halvfull drivstofftank. Med ny innredning skal denne båten erstatte Nidelv 24 som gikk ut av produksjon i fjor. Båten er blitt veldig fin, og kan bli en storselger. Vi tar forbehold for prisen som vi nok tror er i overkant av hva markedet ønsker seg.
Alf Jensen er kjent for sine gode halvplanerskrog, og han skuffer slett ikke denne gangen heller. I 22 knop oppfører båten seg eksemplarisk, selv om man gir fullt ror. Sidestabiliteten både i fart og ved stilleligge er meget god. Bunnkonstruksjonen består også av en tunnel over propellen, noe som Nidelv må isolere enda bedre for å senke støynivået som er farlig høyt på toppfart.
Vi gikk noen nautiske mil ute fra Torungen fyr utenfor Arendal under testturen. Det blåste stiv kuling fra land, men vi fant god opprotet sjø så langt ute med bølgehøyde på mellom 1 og 2 meter. I medsjø og motsjø er båten tørr og fin, og det er ikke antydning til giring i medsjø. Vi kunne holdt stø kurs uten å røre rattet. Men i skrå sidesjø fosset vannet over, noe vi for så vidt hadde forventet. Med kalesje oppslått er det jo ikke noe problem, men skal man starte kneppingen der ute, får man problemer. Selv i grov sjø virker båten myk og fin.
Finmanøvrering var uproblematisk om man tar hensyn til den begrensede svingeffekten en halvplaner eller deplasementsbåt har akterover.
Nidelv har byttet ut de to enkeltsetene som var i Joda-versjonen med et dobbeltsete. Man sitter godt ved førerplass, men med to i setet kan det bli noe trangt. Førerhalvdelen av setet kan reguleres i lengderetningen mens passasjerdelen er hengslet i forkant og kan vippes opp for å gi avsettingsplass til byssearbeidet.
Gass/girspak er riktig plassert både for sittende og stående kjøring. Instrumentene er lett synlige på dashbordet og bryterpanelet lett tilgjengelig. Det er automatsikringer til alle brytere slik at man ikke er avhengig av et eget sikringspanel.
Kartbordet et stort nok til båtsportkart. På vår testbåt var det kun en hvit glassfiberflate, men det skal monteres plexiglasslokk. Vi setter også en solid strikk på ønskelisten, for kjører man etter kartet - spesielt i mørket - vil man slippe å se gjennom pleixiglasset som også kan gi sjenerende reflekser i sollys. Men for at ikke kartet skal flagre av gårde på grunn av turbulensen bak frontvinduet må det holdes på plass. Vi synes også at den hvite flaten til kartbord og bak vinduene i front burde vært byttet med en grå matt flate, for det hvite, blanke gir sjenerende reflekser i frontruten i sollys.
Det er 3 vindusviskere på parallellarm som standard. Disse tørker en stor og behagelig flate av frontvinduene, men vi opplevde at en av viskerne ikke klarte vindtrykket i den stive kulingen og forsvant på utsiden av vindskjermen. Det er mulig man skal gå opp en dimensjon på viskerarmene for å motvirke dette. Vi savnet også ferskvannspyling. Saltspruten tørker fort og gir matt og ugjennomsiktig fontrute. Med kalesjen slått ned satt vi godt i le bak vindksjermen.
Man bør ikke være mer enn 4 mennesker om man skal sitte rundt bordet i den halvrunde aktersofaen. Men dette er en trivelig plass å oppholde seg på fine dager. Man har god utsikt, men sitter allikevel lunt. Bordet, som er todelt og hengslet kan senkes, og en medfølgende pute kan legges i slik at man får en solseng her. På dollbordet rundt er det en skikkelig griperekke i treverk med syrefaste støtter. Under aktersofaen er det godt om stuerom, og under dørken der bordet er montert er det også et kjempestort stuerom med inspeksjonsluker ned til akslingen. I dette rommet er også de to batteriene som følger med som standard montert i hver sin kasse. Under det midtre stuerommet i aktersofaen er det også mulig å komme til rorakslingen og styremaskinen om enn noe trangt.
Byssa har fått ny utforming med kjøleskap montert under kokeapparatet som på testbåten var en Wallas Safeflame med keramisk topp. Kokeapparat er for øvrig ekstrautstyr av en eller annen merkelig grunn. Ved siden av kjøleskapet er et skap med to hyller under en rund stålvask med armatur av bra kvalitet. To skuffer til byssa finnes under passasjersetet vis a vis. I akterkant under førerplassen er det også et stort skap som man kan ha byssegreier i dersom man ikke benytter det til kartverk - som er det mest naturlige. På skottet mot avdelingen under dekk er det montert en lampe som gir noe lys til byssa, men det er montert for lavt til at man kan se hva som foregår i grytene om kvelden. Den avrundede benkeplaten ser jo fin ut, men det spørs om det ikke hadde vært mer funksjonelt med en slingrekant. Aktenfor byssa er det stigtrinn for ombord- og ilandstigning.
Dørken er belagt med teaklaminat. Trearbeidet for øvrig er bra. Ned til lugarer/salong under fordekket er den hengslede døren fra Joda-tiden skiftet ut med en fin skyvedør i treverk i Nidelv-utgaven.
Det er ankerboks både akterut og forut. I ankerboksen på akterdekket er det også montert en hånddusj med kaldt og varmt vann (varmt vann er ekstrautstyr). Nidelv har laget en helt ny badeplattform i teak med rammeverk av syrefast stål og med en todelt leider hvor den ene delen kan vippes ned og bli bade-/redningsleider. For øvrig er det to kryssholt akter og to forut, men vi savnet et midtskips for fortøyning med spring.
Dollbordet er bredt og fint å gå på. Det heller litt innover mot dekksoverbygget, hvilket gjør det sikkert å ferdes på. Samtidig er det bra drenert flere steder. På utsiden av dollbordet er det en pulpitrekke som ender i en åpning i baugen for om bord og ilandstigning når man ligger med baugen mot land. Langs dekksoverbygget er det solide griperekker hele veien og dekket har antisklimønster. I tillegg til å entre fordekket via dolbordet kan man også til nød benytte den store luken forut i dekksoverbygget.
Under fordekket åpenbarer en stor salong med en oval sofa seg. Her er det god plass rundt bordet med sitteplass til 5-6 personer om man skal ha det rimelig komfortabelt. Bordet kan senkes og med en ileggsplate aktenfor og en ekstra pute, har man en enorm dobbeltkøye. I tillegg har Nidelv laget en singel stikkøye inn under førerplass på styrbord side. Denne er noe trang å entre, men er fullt brukbar som soveplass og er lang nok for en voksen person. En tilhørende langsgående hylle under dollbordet og en leselampe på hengeskapet gjør at man nesten kan være for seg selv med en god bok om kvelden. I tillegg har man et stuerom under køya for oppbevaring av personlige effekter.
Det er plenty med stuerom under sofabenkenes langsider, mens det under midten forut er montert septiktank. En stor hylle fra hodeenden mot forpiggen har også et skap under seg. I tillegg er det god hylleplass rundt hele sofaen, et hengeskap i fotenden på styrbord side som et naturlig skille mellom sofaen og stikkøya. Det er også et stuerom under fotplaten der bordet er festet.
Skrogsider og tak er skaipolstret, og her har Nidelv gjort en bra jobb. Det var lunt og varmt i salongen til tross for nullføre og stiv kuling utendørs. Det hjalp selvfølgelig godt med innmontert varmeapparat, men skrogsidene føltes ikke kalde å ta på selv uten varmeapparatet på.
I taket er det to lamper. Det er ingen ventilasjonsluke, men ventilasjon får man enten gjennom skyvedøren mot uteplassen, eller gjennom luka i frontvinduet på overbygget. Denne luka kan brukes som rømningsvei og til nød også entring av båten via fordekket. Men luka burde hatt enten gassdempere eller låsbare stag, for når man åpner luka, deiser den i dekksoverbygget, og vi er redd for at hengslene til luka rives av etter kort tids bruk.
Salongen har en takhøyde på ca. 180 cm på det høyeste.
Toalettrommet befinner seg på babord side med dør ved de to trappetrinnene i salongen. Rommet er akkurat stort nok til at man får gjort det nødvendige, men noe armslag har man ikke her.
Innredningen er helstøpt, men det er ikke drenert dørk for eventuell montering av hånddusj. Det ville vel allikevel bli i trangeste laget med en dusj her. Den slags aktivitet må man henlegge til badeplattformen.
Toalettrommet er utstyrt med speil, toalettrullholder, støpt vask med bra armatur, 12 volt uttak og elektrisk utluftingsvifte. Under vasken er det et lite skap med to hyller. En lampe i taket gir godt med lys i rommet, men lampen burde vært montert lenger akterover slik at man ikke får lyset i nakken når man ser seg i speilet. Sistnevnte kunne med fordel vært noe høyere, for slik det er montert, kan det kun brukes når man sitter på do. Doen er en Jabsco pumpedo av vanlig god kvalitet.
Vår testbåt hadde montert en 120 hk. Yanmar dieselmotor som i praksis bør være maksmotor for denne båten selv om man kan levere en 130-hester på forespørsel. Vi tror nok båtens sjøegenskaper er så gode at de klarer en 135-hester, men med en marsjfart på 19-20 knop og en toppfart på nesten 22 knop er man i hvert fall på den sikre siden med en 120-hester.
Motoren er lett tilgjengelig ved å fjerne en eller to dørkplater. Det er greit å komme til for service, vedlikehold og reparasjoner. Motormontasjen var forskriftsmessig gjort, og slanger og kabler er skikkelig organisert og oppklamret. Aktenfor motoren er det god plass til Isotemp vannvarmer (varmes av kjølevannet). Vannvarmer er ekstrautstyr. Det samme er varmeapparat som var montert på babord side under dørken ved siden av motoren. I testbåten satt en Ardic 432 DL.
To batterier er standard på båten. Vi målte en ladespenning på 14,1 volt, noe som ikke er så aller verst, men Nidelv kan godt jage de siste tiendelene opp til 14,4 for maksimal ladekapasitet. Strømmen fra batteriene går via en hovedstrømsbryter som er montert under fotplaten aktenfor byssa. Denne er låsbar for å vanskeliggjøre tyveri av båten.
Lanterner er korrekt montert. Sidelanternene er fint avrundet og står ikke i veien når man beveger seg på dollbordet.
Finishen på testbåten var jevnt over meget bra.
En meget god oppfriskning av en gammel snekkemodell med supre sjøegenskaper. Med Nidelvfolkenes mangeårige erfaring fra egne båtturer, vet man hvordan innredningen skal være for å være mest mulig funksjonell. Så også i Nidelv 25 Classic. Det må jages støy, og det krever ekstra god isolering av tunnelen i skroget over propellen I utgangspunktet tror vi dette er en meget god erstatning for gamle Nidelv 24, men vi er skeptiske til prisen som vi gjerne skulle sett nærmere 100.000 kroner mindre. 24-foteren kostet godt under den halve millionen i sitt siste modellår i 2000 (med ca. 36-hester). Minstepris for standard båt av 25 Classic er 599.000 med en 53-hesters motor.
Farten er målt med GPS. Støyen er målt ved førerplass. Motor: Yanmar 4JH3-DTE på 120 propellhestekrefter. To mann ombord, ca. 70 liter diesel. Standard båt med ekstrautstyr som nevnt i datalisten. På toppfart er støyen alt for høy. Den når akseptabelt maksimumsnivå ved ca. 3200 omdreininger (ca. 16 knop).
Lengde | 7,85m |
Bredde | 2,75m |
Vekt | ca. 1.000 kg |
Maks motor | 135 hk. (anbef. maks: 120 hk) |
Drivstoff | 135 lt. |
Ferskvann | 135 lt. |
Septik | 120 lt. |
Pris | kr. 599.000,- m/ 53 hk. Yanmar. |
Pris testbåt | Kr. 740.000,- m/ 120 hk. Yanmar, varme, varmtvann, radio/CD-spiller, kokeapparat, Autohelm fart/dybde-måler. |
Produsent | Nidelv Båtbyggeri AS, 4824 Bjorbekk. Tlf: 37 05 80 50. Internett: https://www.nidelv.no |
Omdreininger | Fart i knop | Støy i dbA |
3750 | 21,6 | 92,4 |
3400 | 18,6 | 87,1 |
3100 | 15,4 | 84,2 |
2800 | 12,4 | 80,4 |
2500 | 10,1 | 77,6 |
2200 | 7,8 | 76,6 |
1900 | 7,2 | 72,2 |
1600 | 6,4 | 68,5 |
1300 | 5,4 | 65,5 |
1000 | 4,3 | 64,2 |
700 (tomg) | 3,1 | 62,1 |