utgave nr 11 2006
Test: Inter 7200 Combi
Test: Inter 7200 Combi
Sjarmfull sjark
TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Den nye Inter 7200 Combi ble satt på vannet i sommer, og er i så måte rykende fersk. Utgangspunktet for båten ligger lenger tilbake, i form av skroget til Fram 690, tegnet av Alf Jensen i 1981. Dette er velprøvd, og brukes av flere produsenter, blant andre Marex i deres 21 Duckie. Men dekket er nytt, og bygget i samarbeid med Sandøya Båtbyggeri, som bruker Fram 690 i sin nye, åpne snekke Sandøy 690 DC.
Sjøegenskaper
Over vannlinjen har Inter 7200 Combi et tradisjonelt, klinkbygget sjekteskrog med "høneræv"-fasong. Undervannskroget er derimot nesten planende med tunnel og mye bæring akter. Båten har en tradisjonell strak akselløsning og ror. I sving legger båten seg svakt innover i kurven, og viser ingen tegn til å plane på kjølen til tross for at den gjør henimot 22 knop. Den løfter heller ikke stevnen mye, og man beholder grei sikt gjennom hele fartsregisteret.
Ved høye hastigheter står propellvannet som en kraftig stråle ut av tunnelen akter, noe som indikerer en forholdet mellom propelldiameter og -slipp ikke er optimalt. Følgen er at unødvendig mye energi går med til å flytte vann i stedet for å omsette dette i fremdrift.
Båten er svært lettmanøvrert, med en tydelig effekt av en høyregående propell som trekker hekken mot babord når man bakker. Lærer man seg å utnytte denne effekten, går manøvreringen som en lek.
På grunn av propellvridningen og litt mye vekt med batterier og drivstofftank på babord side, viser båten en svak tendens til å legge seg mot babord i de øvre hastighetsområdene.
Førerposisjon
Førerposisjonen er nokså høyt plassert på styrbord side, aktenfor toalettet. Fottrinnet ved dørken burde vært noe bedre avstivet i akterkant idet det svikter når man trår på det.
Plassen er enkelt utformet, men fungerer tilfredsstillende. Førerstolen er justerbar i lengderetningen. Et rettvinklet knasteratt gir god plass til beina, og de brukervennlige motorspakene fra Morse har fått en fin plassering. Koppholder og 12 volt uttak er også på plass. Førerkonsollen er relativt høy på grunn av ståhøyden på toalettet. Motorinstrumentene er et standard panel fra Yanmar. I tillegg er det klokker for diesel og vann, men disse kunne med fordel vært montert il høyre for rattet hvor de vil være bedre synlig. I underkant av de negative frontrutene, og langs siderutene, er det en kanal med et bra antall defrosterdyser. To av frontvinduene er dessuten forsynt med vindusviskere som har autopark-funksjon. Takket være vinkelen på fronrutene, og en solid brem, er det minimalt med sjenerende reflekser i rutene.
Over fører- og passasjerplass var testbåten utstyrt med takluker. Vi kunne ønsket oss en kraftigere mekanisme som holder disse oppe på varme sommerdager, eller eventuelt skyveluker. Førerkonsollen har et fint kartbord, men litt begrensede muligheter til optimal montering av en plotter. Et skikkelig kompass står også på ønskelisten.
Under dørken ved førerplassen er det et stuverom. Her har man også adkomst til sjalteventil for septiken og vanninntak til toalettet. Alle gjennomføringer og slanger er forsynt med doble slangeklemmer. En brannslukker er montert lett tilgjengelig ved førerplassen.
Uteplassen
Akterdekket er stort og fleksibelt, med en trygg rekkehøyde på 86 cm. Dekket har god drenering, og det er lett å ta seg ut på dollbordet eller om bord fra kaia. Både på akterdekket og på hyttetaket frem til fordekket er det rikelig med velplasserte og solid dimensjonerte rekker.
I selve akterdekket er det inspeksjonssjakt til propell og ror. Sjakten ligger på dekksnivå slik at vann som måtte komme inn når sjakten er åpen effektivt dreneres ut.
Båten er ikke forsynt med kryssholt akter, kun to ekstra bøyler i rekka. Vi kunne tenkt oss to kryssholt i tillegg. I fordekket er det også en liten dreggkasse, samt to solide kryssholt. Badeplattformen er forholdsvis liten, og tjener som et supplerende trinn til den meget solide badestigen som er lett å få ut for en person som ligger i vannet. I akterbakken er det en liten taukasse.
Den utvendige førerplassen befinner seg på styrbord side i akterkant av hytta. Posisjonen er praktisk og fungerer bra. Sikten over hyttetaket er god. Vi ville foretrukket et panel med spak og ikke knapper for betjening av baugpropellen. Vis-á-vis førerplassen på babord side er det et praktisk tørkeskap.
Båten har forskriftsmessig lantnerneføring, med både akterlanterne, sidelanterner, topplanterne og ankerlanterne. Over hyttetaket akter er det en lav, solid targabøyle med plass til ettermontering av diverse utstyr.
Salong/lugar
Som overnattingsbåt er Inter 7200 Combi velegnet for to personer. Ved å løfte opp en seksjon av dørken og bruke den som en ifyllingsplate, får man med noen håndgrep en bra køye som måler 215x190 cm. Når det ikke skal soves, har man en U-sofa med et lite bord som gir middagsplass til fire personer. I den støpte salongbenken er det rikelig med stuveplass, og i tillegg er det god adkomst til baugpropellen via det midtre rommet. Alt av hyttetak og delvis skott er pent polstret med lys skaiduk, som her og der er frisket opp med litt teak. Belysningen består av tre koselige lamper montert på skottet som gir god og trivelig belysning. I tillegg er det vinduer langs sidene. Lugaren/salongen er lys og trivelig, med en "ståhøyde" på 140 cm, som gir en meget god sittehøyde.
Ved utgangen til uteplassen er det et lite stuverom under trinnet hvor vi finner hovedstrømbryteren til baugpropellen og sikring.
Ståhøyden i den aktre delen av salongen rundt byssa på 198 cm.
Byssa
Combien har en komplett bysseløsning. Den er todelt, med en skuff og et kjøleskap under førerplassen på styrbord side, og en romslig byssebenk som kommer til sin fulle rett når man feller frem passasjerstolen på babord side. Arbeidshøyden er på 81 cm, noe som duger fint for gjennomsnittsgasten. I benken er det felt ned et Safeflame kokeapparat fra Wallas som ved hjelp av et varmeviftelokk (ekstrautstyr) også fungerer som varmer. En skikkelig stålvask og husholdningsarmatur er også på plass. På grunn av at varmeviftelokket kommer i konflikt med aramturet, er det umulig å tappe vann når man har en gryte stående på kokeplata. En upraktisk løsning. Lokket er imidlertid ekstrautstyr.
På innsiden av benken, under dollbordet, er det et skap med plass til skaffetøy. Stuveplassen for øvrig er romslig, med et stort skap og fire gode skuffer.
Luftingen av salongen består av en mekanisk ventil i tillegg til taklukene.
Toalett
Til tross for begrenset plass, fungerer toalettet fint. Her er et manuelt Jabscotoalett som lett lar seg bruke også med døren igjen. Ventilasjonen består av en mekanisk ventil, men vi kunne godt tenkt oss et koøye som kan åpnes i tillegg. I det fremre hjørnet er det montert en liten stålvask med et stålaramtur samt en lampe på skottet. Speilet er montert på døra. Det er en liten avsettingshylle langs skottet, men ingen stuveplass for øvrig. Det eneste vi savnet var en toalettrullholder, tannkrusholder og et par knagger.
Via en luke i det aktre skottet har man adkomst til baksiden av styrekonsollen, med et ryddig og merket el-anelegg.
Ståhøyden på toalettet er 145 cm.
Motor/teknisk
Under det romslige akterdekket er det også god plass i motorrommet og lasterommet akter. En ekstra sikring av motorromsluke og lasteromsluke må på plass - enten i form av gassdemper eller et tau, som kan være en elegant løsning.
Fra lasterommet akter har man lettvint adkomst til aksel, roranlegg og fettkopper til hylse og ror.
Dieseltanken i plast er montert på babord side. Tanken er lett å komme til, og her sitter også grovfilteret med glassklokke. Det er en praktisk og godkjent løsning så lenge filteret er montert utenfor motorrommet. Septiktanken er montert på styrbord side. Alle skroggjennomføringer er forsynt med doble slangeklemmer.
Motoren, en 120 hk Yanmar 4JH3-DTHXE med sluregir (ekstrautstyr), står i en separat kassett i motorrommet. Under dekksluken er det en hengslet, godt isolert plate som løftes opp. I tillegg er det plater på høykant på hver side av motoren. Motorrommet kunnet vært bedre utnyttet dersom man hadde funnet en annen og mindre plasskrevende lydisolering. Det blir mange, og tildels uhåndterlige plater som skal flyttes på om man vil ha full tilgang til motor og batterier.
Rommet gir gode betingelser for daglig ettersyn, med grei tilgang til kjølevannsfilter og øvrige sjekkpunkter. Batteriene, 2x105 Ah, er montert på babord side. Med en litt mindre komplisert motorromsisolering ville man kunne utnyttet plassen på denne siden bedre. En separat løsning for innkjøring av frostvæske er praktisk løsning som flere burde adoptere.
Fart og støy
Målingene er fortatt med to personer om bord og fulle tanker. Farten er målt med GPS, støyen er målt ved førerplass. Støyverdiene er innenfor anbefalte grenser.
Omdr./min.Fart (knop)Støy (dBA)
3.60021,584,0
3.10016,080,0
2.60011,076,6
2.1007,873,4
1.6006,567,0
1.1005,062,5
8003,960,5
DATA INTER 7200 COMBI
Lengde (L.o.a):7,20 meter
Bredde:2,60 meter
Dyptgående:0,80 meter
Vekt tørr båt:2.000 kg
Drivstoff:135 liter
Ferskvann:100 liter
Septik:40 liter
Varmtvann:20 liter
Køyeplasser:2
CE-kategori:C
Anbefalt motor:Yanmar 38-120 hk
Motor testbåt:Yanmar 4JH3-DTHXE, 120 hk
Pris standard båt:580.000 kroner
Pris testet båt:690.000 kroner
Opplysninger:Inter Trading AS, Arendal, telefon 37 01 10 12, internett: www.intertrading.no
Konklusjon
Inter 7200 Combi er en trivelig båt med mye innvendig volum og stort sett praktiske løsninger. Den har et godt skrog som tåler den høye farten. Båten virker velbygd, og vi mener at man her får mye båt for pengene.