utgave nr 3 1992

Rana 18

Publisert Sist oppdatert
Vi prøvekjører RANA l8

FINT SKROG


Av Hans Due

En av nykomlingene på båtutstillingen "Sjøen for alle" i fjor var Rana 18. En 18 fots selvlensende daycruiser som kan leveres med hardtop og påhengsmotor opp til 90 hk. Rana Industriplast A/S er produsent av båten, Torgrim Gården konstruktør.

Den representerer ikke så mye nytt, nyskapningen fra Rana, men selvlensesystemet og skroget gir to solide plusspoeng. Med en 90-hester på hekken flytter båten seg uproblematisk i fartsområdet rundt 35 knop. Den forholdsvis dype V-bunnen gir båten myk gange, og etter å ha prøvekjørt båten på stille vann med kun aktersjø fra en og annen forbipasserende som "hindring", tør vi likevel gi skroget god karakter. Vi forsøkte å provosere båten i svinger, uten at den hverken slapp taket eller begynte å hugge.
Eksperimentering med trimvinkelen ga ikke nevneverdige utslag på båtens oppførsel, bortsett fra at propellen kaviterte i skarpe svinger når motoren var trimmet ut maksimalt. En helt normal oppførsel, med andre ord. Sidestabiliteten var også meget god. Men støynivået var ubehagelig, ikke fra motoren, men fra slag mot skrogsiden i baugen. U-sofaen virket som en resonanskasse, og bør polstres for å dempe slagene.

Innredning

Innredningen er tradisjonell, med en U-sofa under fordekket. I midten av U-sofaen er det et lokk med et rom under som gir plass for en portabel do. Frontvinduet er hengslet i siden og gir grei adkomst til fordekket, som kun er utstyrt med en pulpitrekke av hensyn til svingen på frontvinduet.
Det er to konsoller midtskips. En for førerplass, og en foran passasjersetet. Sistnevnte gir plass for et lite kokeapparat med kartbord over og et lite stuerom ved siden. Ved førerplassen er det rom for noen få instrumenter ved siden av rattet, som forøvrig burde vært vinklet noe mer for å gi en behagelig kjørestilling. Foran rattet er det plass til ekkolodd eller annen instrumentering.
Akterut er det også en U-sofa med stuerom under på sidene og plass til bensintank og batterier i midten.
Det håndverksmessige virker solid utført. Finishen er det jevnt over ikke noe å utsette på.

DATA:
Lengde:5,35 m.
Bredde:2,10 m.
Vekt:640 kg.
Motor:40-90 hk. utenbords
Fart:18-36 knop
Ca. pris u/hardtop:kr. 81.000,-
Ca. pris m/hardtop:kr. 84.000,-
Produsent:Rana Industriplast A/S, 8640 Hemnesberget,tlf. 087-93 300.