utgave nr 3 2006

Test: Marex 350 CC

Publisert Sist oppdatert

Test: Marex 350 CC

Uten tak i Aaben-raak

”Aldri mer kalesjebåt i januar”, tenkte vi der vi buldret gjennom en nyslått råk i Danmark. Det var bitende kaldt i Aabenraa. Så ble det t-skjortetemperatur under kalesjen, og sakte så vi det nyskapende ved konseptet "cabrioletcruiser".

TEKST: ATLE KNUTSEN

Marex Boats på Fevik har en meget sammensatt modellportefølje, med varierte innslag fra flere prestegjeld. Alt fra en særs hurtiggående snekke til den lukkede langturbåten Marex 350 Scandinavia. Produsenten har valgt å ikke holde seg til verken akseldrift eller drev, lukkede eller åpne båter. I stedet har Marex forsøkt å treffe så mange nisjer som mulig med høyst forskjellige spesialprodukter. Det er en krevende øvelse, som fordrer inngående kunnskap om markedet om man skal lykkes.
Marex 350 Scandinavia var Eyvin Aalruds flaggskip. Det ble først fullført etter hans bortgang i 2000, da under navnet Millennium. I 2003 ble Marex 350 Cabrioletcruiser lansert - en båt med svært innovativ kalesjeløsning og et sterkt fokus på en sosial og anvendelig uteplass med gode kokemuligheter.

Sjøegenskaper

Vel ute av isråken lå Limfjorden forut. Om ikke innbydende, så i alle fall isfri så langt øyet kunne seg. Og det var ikke langt sikten rakk i tåkehavet. Men vi ga gass og med drevet godt inntrimmet smøg båten seg lett opp i plan. En Volvo Penta D6-350 på 337 hk med DPH-drev gir rikelig skyv, til tross for at båten veier sine 5,2 tonn. Skroget har en svært moderat planingsterskel. Vi fant en fin marsjfart rundt 26 knop, men vi antar at denne vil ligge noe lavere med ferielastet båt. Konstruksjonen oppleves som stabil og forholdsvis kompakt til tross for mange innredningselementer. Marex 350 CC er i første rekke en familiebåt, og vi synes en singel Volvo Penta D6-350 er det klart fornuftigste motoralternativet. En toppfart på drøye 30 knop føles riktig i denne båten. Kjøreegenskapene er helt upåklagelige.

Uteplassen

Uteplassen er selve rosinen i pølsa. Det ligger mange fornuftige tanker bak utformingen, og den gir Marex 350 CC et positivt fortrinn fremfor mange, og til dels betydelig større, konkurrenter. 350 CC er i gavnet en stor daycruiser med kalesje, men i navnet er den altså Cabrioletcruiser. En slik omgang med begrepet gir faktisk mening, siden kalesjeløsningen er svært fleksibel og smidig. Marex synes å være alene om denne kalesjevarianten - som består av en fremre og en aktre del. Kalesjebøylene løper i skinner fra targabøylen og frem til vindskjermen, mens den aktre delen over salongen er trukket over et bøylearrangement som skyves inn i kanaler i vindskjermen. Kalesjen er svært lett å håndtere, og takket være skikkelige avrenningskanter viste den seg også å være tett. Selv under temmelig hustrige vinterforhold fikk vi etter hvert opp god temperatur under kalesjeduken. Om sommeren fungerer den aktre delen utmerket som biminitopp.
Den meget sosiale uteplassen domineres av en stor salong og en svært god bysse - i alle fall med tanke på at den befinner seg i en 35 fots båt. U-sofaen på styrbord side byr på god sittekomfort og rikelig med stuveplass i benkene. Salongen kan konverteres til en stor solseng med noen håndgrep. Bordet er også svært sjenerøst, og inviterer til store måltider med mange til bords. Under targabøylen, som har en ståhøyde på 197 cm, er det montert tre spotter. I tillegg er det montert en del diodelys ved dørken.
På passasjersiden forut er det en dobbel, fast sittebenk. To trinn i konsollen, samt rikelig med holdepunkter, gjør det enkelt å bevege seg ut på fordekket via en luke i vindskjermen. Her ved passasjerplassen er det også rikelig med koppholdere.

På dekk

Adkomsten til badeplattformen er god, gjennom en skyveluke i akterspeilet på babord side. Etter at skroget ble forlenget med 42 cm, har badeplattformen blitt vesentlig mer funksjonell. Sårt tiltrengte, praktiske rom til tauverk har kommet på plass. Her er også rom for 2x2,5 kg propanflasker. Et solid og praktisk fenderrack på akterspeilet, vinklede kryssholt og skikkelige trinn ut på dollbordet underbygger inntrykket av at noen har tatt brukeren på alvor. En del av disse løsningene representerer betydelige forbedringer i forhold til tidligere utgaver av både 350 CC og 350 Scandinavia. En annen forbedring er badestigen som ligger under en luke i badeplattformen. Den har fått et skikkelig håndtak, som gjør det lettere å felle ut stigen og komme seg om bord.
Det går greit å bevege seg langs dollbordene, selv med kalesjen montert. Men vi savnet hemper eller påsydde "håndtak" i duken. På selve targabøylen er det en god håndrekke, og på fordekket er det greie håndrekker og dedikert plass til en solseng. Hovedrekken ender opp i en solid pulpit. Dekket er totalt forsynt med seks veldimensjonerte og fornuftig plasserte kryssholt. I fordekket er det en romslig dreggkasse. Dekkslayouten er gjennomsnittlig ryddig og praktisk.

Førerposisjon

Førerposisjonen er nokså ordinær, med en klassisk, grei utforming. Pluss i boken for bra plass til en stor kartplotter, i dette tilfellet en Simrad CX44. Føreren har grei tilgang til bryterne for trimplan og vindusviskere, noe som er en forbedring fra tidligere utgaver. Pluss også for standard intervallfunksjon på vindusviskerne. Føreren har god sikt gjennom hele fartsregisteret, takket være moderat planingsterskel og smale A-stolper. Kompasset er montert lett synlig i båtens senterlinje. Tiltratt og kontrollboks er fint plassert, men motorinstrumentene er vinklet slik at de er vanskelig å lese når man sitter og kjører. På høyre side av førerstolen er det et meget praktisk armlene med oppbevaringsrom og koppholder. Små, smarte stuverom ved førerplassen er ofte mangelvare, og siden det er montert en 12 volts uttak ved rattet, kunne man også ønske seg en liten nisje eller lignende med plass til mobiltelefon eller hva man måtte ønske å lade. Den praktiske nisjen nede ved dørken byr på en del stuveplass, men er ikke et egnet sted for småting som trenger strøm.
Under dørkplaten ved førerplassen er det et romslig stuverom. Her er tanken til vindusspyleren montert. Denne er latterlig liten. Vi kunne ønsket oss en fast plass til for eksempel en 5 liters kanne. En brannslukker er montert lett tilgjengelig ved dørken. Uteplassen er forsynt med et rikelig antall dyser fra dieselvarmer og defroster.

Byssa

Som nevnt innledningsvis, er byssa en fremtredende og vel gjennomtenkt del av uteplassen. Byssa er spredt over et større område. Hovedbenken befinner seg aktenfor passasjerplassen, og har mye fast avsettingsplass, og en kum i hjørnet med Grohe ettgrepsarmatur med dusjhode. Et tobluss propan kokeapparat med komfyr inngår som en del av standardutrustningen. Byssa har dessuten rikelig med praktisk stuveplass, som blant annet omfatter en stor skuff til dekketøy, tørrvarer osv. Den kanskje mest oppsiktsvekkende detaljen er likevel fryseren på 35 liter under førerstolen, samt det gedigne 130 liters kjøleskapet bak førerplassen. Med en fornuftig arbeidshøyde ved benkene på 84,5 cm er det byssa som imponerer mest ved Marex 350 CC.

Toalett

Toalettet på styrbord side, forenom førerplassen, er delikat, funksjonelt og romslig. Det har en god ståhøyde på 187 cm. Mange bra detaljer er på plass, blant annet kroker til klær og håndklær og et gedigent speil. Rommet er bra belyst med to spotter over vasken, som er plassert slik at de også gir lys i ansiktet. Dørken er dekket av trallverk i teak, og ser ut til å være godt drenert.
Rommet har også bra med stuveplass, i åpne rom oppunder dollbordet, samt ett større og et mindre skap. 220 V-uttak er på plass, og rommet er ventilert både med koøye og elektrisk vifte. Toalettet er elektrisk, og av god kvalitet. Vår testbåt hadde ikke lokk over toalettet, men produsenten hevder at dette allerede er på plass i båter som er under produksjon. Gjennom en stor luke i akterkant av rommet har man god adkomst til elektriske koblinger bak førerkonsollen. Armatur av høy kvalitet underbygger et solid inntrykk.

Hovedlugar

Hovedlugaren forut fremstår som temmelig ordinær. Den har en ståhøyde på 174,5 cm, og køya måler 190 x 175 cm, akseptabelt for de fleste. Stuveplass til klær og bagasje er et viktig krav til en langturbåt som denne. 350 CC byr på brukbart med plass i form av et hengeskap på styrbord side, og et hylleskap på babord side. På styrbord side er det dessuten en seksjon med litt stuverom og avsettingsplass til et TV. 12 og 220 V-uttak er på plass, men ikke uttak for TV-antenne. På hver side av køya finner vi hyller med en rimelig grei slingrekant.
Lugaren er tilstrekkelig belyst med tre spotter i taket pluss to fine leselamper. I tillegg er det lyslister oppunder dollbordet på hver side. Polstring og trearbeider holder et bra nivå over alt i båten.
I akterkant av køya er det tilgang til et stort stuverom med et forheng foran. Via køyebunnen kommer man også til to store stuverom. Adkomsten til baugpropellen skjer gjennom en luke i dørken i akterkant av køya. Luftemulighetene er også gode, med to koøyer samt en dekksluke som kan åpnes. Et stort pluss til Marex for montering av en røykvarsler, i tillegg til de påkrevde pulverapparatene.

Stikklugar

Mellomgangen under dekk har samme ståhøyde som i lugaren. Via de to trappetrinnene er det god adkomst til to ferskvannspumper. I en åpen båt som dette kunne vi tenkt oss en skyveluke eller lignende, som gjorde det mulig å låse av avdelingen under dekk.
Den doble stikklugaren befinner seg på babord side, og er meget romslig og god for to søsken eller et vennepar. Her er det et omkledningsrom med mye plass og en god sittebenk. Også her er det greit med stuveplass, både i et stort skap og noe stuveplass i sittebenken. I tillegg er det et skap i akterskottet. Luftingen i lugaren er bra, med et koøye som kan åpnes og en skyveluke mot uteplassen.
Hodeenden av køya er riktig romslig og godt belyst med blant annet to fine leselamper. Det eneste vi savnet i stikklugaren var en høyere slingrekant på hylla i hodeenden. Køya måler 154 x 215 cm.

Motor/teknisk

Adkomsten til motorrommet i 350 CC er rimelig god, gjennom to dørklemmer som holdes opp av gassdempere. Siden båten leveres med en kraftig teakdørk som standard, er det ikke støpte motorromsluker. Vi hadde gjerne sett at lukene var støpt med skikkelig flens, i stedet for de flate tredørkene. Motorromsisoleringen er god, men skulle man løftet det hele ytterligere et hakk, burde Porolon-platene på motorromslukene monteres i rammer. Vi kunne også tenkt oss bedre belysning i rommet, samt lamper av bedre kvalitet.
Med singel installasjon er rommet veldig servicevennlig. Man har lett adkomst til alle servicepunkter på motoren, og grovfilteret er strategisk plassert. Det er ikke avtapningsmulighet på dieseltanken. Batteribanken på 4x90 Ah batterier står solid montert i en kasse på babord side. Det elektriske anlegget er pent oppklamret, og består av prefabrikerte kabelstokker. Det forenkler feilsøkingen og blir stadig mer vanlig. Både dieselvarmer og varmtvannsbereder er lett tilgjenglig. Alle skroggjennomføringer er forsynt med doble slangeklemmer, og et Seafire automatisk slukkeanlegg som ikke ødelegger motoren ved en eventuell utløsing, er på plass som standard.

Fart og støy

Målingene ble foretatt med to mann om bord. Tom vanntank og halvfull dieseltank. Støynivået befinner seg godt innenfor akseptable verdier. Farten er målt med GPS. Den sterke D6-350-motoren er et fornuftig valg i denne båten med hensyn til fart og økonomi.

O/min.Fart (knop)Støy (dBA)
3.65032,079,2
3.15026,177,1
2.65019,675,9
2.15012,072,0
1.6508,169,0
1.1506,366,0
6503,757,8

DATA: MAREX 350 CC

Lengde:10,78 meter
Bredde:3,31 meter
Dyptgående:0,95 meter
Vekt tørr båt:5.250 kg
Drivstoff:670 liter
Ferskvann:220 liter
Septik:210 liter
Varmtvann:40 liter
Køyeplasser:4 + 2
CE-kategori:C
Motor:Volvo Penta D6 350, 337 hk
Pris fra:1.950.000 kroner
Pris testbåt:2.090.000 kroner
Opplysninger:Marex Båtsenter, telefon 66 76 27 90. www.marex.no

Konklusjon

Marex 350 CC er med sin uteplass og bysseløsning en av markedets mest originale daycruisere. Kombinasjonen av gode ytelser med en singel Volvo Penta D6-350 og bra bokomfort for en familie, gjør at vi gir denne båten våre anbefalinger. Prismessig utmerker den seg ikke i noen retning, men plasserer seg på samme nivå som konkurrentene.
Produsenten har en utfordring i å utvikle førerplassen ytterligere. En del praktiske grep er allerede tatt i forhold til tidligere utgaver - men vi vil oppmuntre produsenten til å ytterligere raffinere båten med gode komponenter og sjømannsmessige løsninger.