utgave nr 11 2008

”Lekekasse” for teknofreaker: Forvandlet Bavaria til showboat

Publisert Sist oppdatert

”Lekekasse” for teknofreaker:

Forvandlet Bavaria til showboat

”En orgie i lys, lyd og bilder”. Trolig finnes det ikke en fritidsbåt i Norge som overgår Bavariaen til teknofreakene Rudi Rørstad og Terje Røkke.

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Skulle det mot formodning bli en og annen regnværsdag i løpet av sommeren, gjør det ingen ting for Rudi Rørstad og Terje Røkke. De kan bare gå under dekk i sin Bavaria 37 Sport fra 2005. Der er det mer enn nok å foreta seg. Båten ser ut som en hvilken som helst annen Bavaria, men tro oss; her er det skinnet som bedrar. Dette er lekekassa til to godt voksne teknofreaker, en flytende orgie av lyd, lys og bilder.
Vi må ærlig innrømme at begrepet harrytasser lå på tungen da vi hørte om denne sinnssyke Bavariaen. Vi så for oss sponplatekasser, gaffatape og ledninger festet med strips både her og der. Allerede rett etter ombordstigning beit vi det i oss. Ikke nok med at utstyret om bord er i drømmeklassen selv for en som vil ha det råeste i leiligheten sin, installasjonene er så vakkert utført.

1000 meter kabel
- Det er jo halve moroa. Vi vil heller ha en båt med dårlig lyd, enn en båt med god lyd som ikke ser ut i måneskinn,
sier Terje. Det er han som har ligget langeflat i motorrom og under dørken med 200 kilo kabler i en samlet lengde på minst én kilometer. Der nede har han gjort en så fin jobb at det kan inspiseres av Kongen når som helst. Problemet er vel bare at det er så trangt under der at majesteten ikke ville fått et rettferdig inntrykk av svenneprøven til petimeteret.
I systemet er det lagt inn 15 delfiltre. Strømkablene til bassene er på 50 kvadrat, mer enn den som brukes til motorene. Kablingen er i det hele tatt meget spesiell. I båt går det som kjent med uante mengder kabler, og det kan være litt av en utfordring spesielt i forbindelse med TV. Her om bord har det gått med 30 meter mellom Playstation-boksen og TV-skjermen, og det i et område som har en luftlinje på kanskje tre meter. De løste problemet med å gå opp til en optisk HDMI-kabel. I denne båten er det optisk overføring av lyd og bilde for å unngå signaltap.
Rudi viser stolt frem 40-tommeren på veggen inn mot kapteinens lugar. Selv her er ikke så mye som en cm ledning synlig.
- Alt er skjult, og det som av praktiske årsaker ikke har vært mulig å dytte inn i dørk, vegger og tak, er dekket til med vakkert trearbeid utført av faren til samboeren (navn) som er møbelsnekker, sier Rudi.
- Om dette er svenneprøven vår, så har vi hatt veldig mange år som lærlinger, legger han til. De to gutta har hengt sammen siden ungdomsårene. Allerede i 1989 imponerte de ungjentene med MTV på farge-TV i full stereolyd i baksetet på en Ford Sierra!
- Det var litt juks da, legger Terje til. Vi hadde en VHS spiller med overgang til 220 volt i koffertrommet.

Rumperister i sofaen
Terje jobber til daglig som lysmester for filmselskap og TV-stasjoner med lysansvar både i spillefilmer og reklamefilmer. I tillegg har han et eget selskap med utleie av lamper til store arrangementer. For å få lampene høyt nok opp i lufta, bruker han en av sine tre stigebiler. Mange kommuner i Norge kan misunne ham beredskapen, det er ikke mange, om i det hele tatt noen, som har tre stigebiler på stasjonen. Kuriøst er det også at Terje har verdens største lamper på 100.000 watt i sin tjeneste, ikke mindre enn tre stykker av dem. Lampene er hentet fra Hollywood og er blant annet brukt i Steven Spielbergs film ”The Terminal” med Tom Hanks i hovedrollen. Han får litt tårer i øynene når han ser akkurat den filen på DVD om bord i båten.
Rudi jobber med mobiltelefoni og mobilapplikasjoner. For noen år siden utviklet han og en partner Mobile CTI, en tjeneste som sjekker opp ukjente nummer mens det fremdeles ringer. Den ble kjøpt opp av Telenors Opplysningen 1881, som da ble verdens første til å tilby tjenesten.
Vi våger å kåre båten til Norges råeste når det gjelder lyd, lys og bilder. Ta gjerne kontakt med oss om vi tar feil, men da skal det bevises at den lange listen av utstyr som vi gjengir på slutten av artikkelen er slått.
Her nede under dekk er det ”bare” 40-tommeren som er blikkfang. Skjult i miljøet finner vi to separate stereoanlegg med Dolby surround. Selvsagt er det en integrert Playstation HD-spiller i systemet. Vi merket mye til utstyret da vi satte oss ned i sofaen og ante fred og ingen fare. Med en surroundforsterker på 7x170 watt, fikk de fastmonterte rumperisterne skikkelig fart på seg når bassen kom. Her er det helt vilt å ”nyte” en actionfilm på LCD-en. Nå må det for ordens skyld legges til at en like gjerne kan kose seg med en konsert om bord, ikke nødvendigvis her nede heller, kanskje ute i friluft. Begge stereoanleggene er koblet sammen, og musikken svømmer ut av alle 25 høyttalerne. Det er nemlig gjort betydelige inngrep også her ute. Blant annet er det skåret et stort hull i veggen til motorrommet for å få plassert en real basskasse. Her er styrken 2x2500 watt, pluss en bass i targabøylen. En enkel oppsummerting viser at båten er utstyrt med lydkraft på reale 7000 watt. Det er alltids greit med litt watteffekt når musikken skal nytes i 30 knop. For det er faktisk vakker lyd, selv i fart, helt uten vibrasjoner verken fra høyttalere eller båt.
Etter sengetid kan guttene gå hvert til sitt, en i lugaren forut og den andre i midtlugaren. Skulle de etter kveldens konserter og filmopplevelser være litt giret, er det bare å sveive i gang Playstationen, for selvsagt er det Lcd-skjermer i hver av lugarene. Her kan de hele natten igjennom spille bilspill mot hverandre med hver sin fjernkontroll.

Opplyst hav
For å få strøm nok til alle installasjonene er det stappet inn seks batterier på babord side, to til båtens normale drift og fire til forbruk. Selv en Bavaria 37 får slagside med en slik batteribank. Dette er behendig kompensert ved plasseringen av en råtass av en 3 kilowatts generator på styrbord side. Vi tviler ikke når rederne påpeker at generatoren er god å ha. Det går en god del strøm i denne showbåten når stemningen er på topp en skumringsaften på fjorden.
Apropos skumring. Selv nattemørket er utnyttet til sitt ytterste. For ikke mange ukene siden fikk de fløyet hjem et lysanlegg av kraftige dimensjoner fra USA til den norske importøren Belamarin. Vi snakker ikke om de mange ledlys, downlights og finurlige løsninger om bord i båten. Nå snakker vi under båten, under badeplattformen. Tre kraftige Ocean Led blålamper forvandler sjøen til en lekreste asurblå lagune, et jacuzzi eller et herlig privat badebasseng. Her er det stemning i hvert lysglimt. Det er litt av et syn å møte Bavariaen i fart også, med et piskende blått, lekker hav i kjølvannet. Båten ble heist på land hos Bavariaimportøren Lunde Båt i Asker da lyset skulle monteres. Det gikk med en hel dag til installasjonen, fra boring av de tre skroggjennomgangene ble påbegynt til strømmen var koblet på.
For de to teknofreakene er tydeligvis ikke sjø- og båtopplevelsen i seg selv nok. De kan ikke gi noe godt svar på ”galskapen”, bortsett fra at det må ha gått sport i det å gjøre alt hele tiden litt bedre.
- Det er da ikke noe hyggeligere enn å ligge i en uthavn en deilig sommernatt å nyte lekker musikk fra et fantastisk anlegg, sier Rudi. Han har fått sansen for mange nye musikkgenre etter at Bavarien var klar. Nå kommer alle detaljene i både musikk og instrumenterer så tydelig frem. Det gir opplevelse.
- Eller sette seg foran TV-en med en god filmopplevelse når lunefulle værguder gjør hva de kan for å ødelegge idyllen på utsiden, legger Terje til. Er det ingen film så frister, er det bare å bruke fjernkontrollen og søke blant de 35 kanalene i det digitale bakkenettet.
Men hva sier omgivelsene, undrer vi. Det må jo volum til om alle anleggene om bord skal rettferdiggjøres. Som kjent bærer lyden lett og langt i sommernatten på sjøen.
- Vi tar da hensyn, sier de to. Den eneste som hittil har banket på ruten var eieren av en nabobåt. Han ville at volumet skulle skrus opp til et nivå slik at han kunne høre melodien, ikke bare bassen. Det er heller ikke fritt for at båten lett blir et trekkplaster for barna i havnen som mer enn gjerne vil se en god film. Om bord i mamma og pappa sin båt er det kun kapasitet til TV-titting en halv times barne-TV og kanskje litt nyheter for far. Alle barna har alle hørt om strømsyndromet som hver sommer rammer båtfamilien på tur.

Godt sikret
Ingen båteiere ved sine fulle fem kan ha alt dette utstyret om bord uten å sikre verdiene på aller beste måte. Guttene jobbet lenge for å finne et alarmsystem som dekket behovet. De landet på en C-pod løsning fra Belamarin. I tillegg til selve alarmfunksjonen, er dette er internettbasert overvåkingssystem. De kan logge seg på sin pc og til en hver tid få status om tilstanden, ikke bare om innbrudd og tyveri, også om eventuelle brann eller vannskader. Uansett hva som skjer om bord, blir eierne umiddelbart ringt opp på sin mobiltelefon. I tillegg har de sørget for at vaktmannskapet som alltid er i båthavnen også blir ringt opp. C-pod enheten er 100 % umulig å finne for uvedkommende. Så hjelper det godt at skjule kameraer både om bord og på land ved båten alltid sender bilder til eiere og vaktmannskap.
Hva blir det neste? Spør vi, vel vitende om de har installert ekstremt utstyr i to båter før denne.
- Vet du, svarer Rudi, jeg vet ikke om det blir en neste. Vi er så fornøyd både med anlegg og båt, så dette er vel noe av det mest optimale for oss. Og hvem vil kjøpe den? Det må i tilfelle bli en teknofreak på nivå med oss selv, en som skjønner at det fort koster innpå en halv million ekstra for å få denne opplevelsen.

Fakta om lyd og bilde:

Bassforsterkere: 3 stk dynaBel BF 7501, 2500 w RMS pr stk.Forsterkere: 2 stk dynaBel BF 2252, 2x225 w RMSHøyttalere: 9 stk Seas Lotus Reference RW 165/1 bass/mellomtone. 13 stk Seas Lotus Reference RT27F Diskantdome.Basshøyttalere: 2 stk Audiopulse Axis 12. 1 stk Audiopulse 10Kondensator: 3 stk dynaBel 1.5F Surround forsterker: 1 stk Yamaha RX-V3800 7x170 w med I-pod dockTV: 1 stk Samsung 40 tommer Lcd med innebygget DVD-spillere. 2 stk Daewoo 20 tommers Lcd med innebygget DVD-spillerePlaystation. Playstation 3 med innebygget HD-spillerSamlet pris: XXXXX uten monteringBåten har to separate lydanlegg. Et ute med Pioneer bilstereo og 12 stk Seas elementer. Under dekk er det full 5.1 surroundpakke med Yamaha RX-V3800 og 10 stk Seas elementer og 1 Audiopluss 10 Bass. Sofaen i salongen under dekk har innebygget rumperister Quake 10. Anleggene er koblet sammen slik at det er mulig å se en dvd musikkonsert på alle 25 høyttalere. Båten har digital bakkenett og 35 kanaler. Playstation kan spilles (two-players) fra hver av lugarene. Overføring av bilde fra Playstation går via 30 meter optisk hdmi-kabel for minimalt signaltap. Norske høyttalere og forsterkere kjøpt hos Eltek, Oslo.Eltek: https://www.mamut.net/dynabel/

Fakta om Bavaria 37 Sport:

Lengde: 10,80 mBredde: 3,84 mVekt: 7.800 kgDrivstoff: 1.000 lFerskvann: 250 lCE-kategori: BMotor i testbåt: 2 x Volvo Penta KAD 300Pris brukt: 1.840.000 krOpplysninger: www.motorboat.no

Fakta om LED-lys

Undervannslys: Ocean Led, blå 3010, 150 w HIDArmatur: 6”, 153 mmSkroghull: 1”, 26 mmLED levetid: 40.000 timer +Lysstyrke: 24000 LUXPris: XXXXImportør: www.belamarin.no

Fakta om alarm:

Fabrikat: C-podDual band GSM/GRPS modem12 kanals GPS mottakerInnebygget back up batteri2 separate sensorinnganger med ISB kontakter (opp til 12 sensorer)1 reléutgang for relé eller sirene med USBSpenning 12 V eller ekstern 24 VNormalt strømforbruk: 25 mAhC-pod bruker GPSR og SMS for å kommunisere med server. C-pod søker automatisk etter det nettverket som gir best dekning for å sikre best pålitelighet. C-pod på internett gjennom personlig webportal. C-pod på mobiltelefon til eier og vaktstyrke.Pris: XXXXOmportør: www.belamarin.no