utgave nr 1 1997

Verdens minste VHF!

Publisert Sist oppdatert

Verdens minste VHF!


Av: Odd Monge

Den japanske elektronikk-giganten ICOM er blitt racere på å lage bitte små bærbare VHF-apparater. Den nye IC-M1, som kommer på markedet i disse dager er ikke større enn våre minste bærbare mobiltelefoner!

Kanskje ikke så rart, ICOM produserer millioner av små sendere for kommunikasjon i mange frekvensbånd, både for amatører og profesjonelle. Teknikken finnes. Se bare på GSM-telefonene, som teknisk sett er uhyre kompliserte. Den nye M1 er ikke en videreutvikling av den tidligere testede M10 (Båtmagasinet 4/96), men derimot en spesialmodell utviklet for, og i samarbeid med, den amerikanske kystvakten (USCG). Når man ser på det nye apparatet, ser det nesten ut som om både US Coast Guard og produsenten har sett på Båtmagasinets ankepunkter mot tidligere modeller.

Brukervennlig

Faktum er at ICOM M1 bærer preg av at brukere har vært inne i bildet under konstruksjonen. Alt for mye av dagens elektronisk utstyr er for “ingeniørpreget”.
Den nye er enklere og har mer logiske oppbyggete funksjonerer. I tillegg synes vi lyden er blitt noe bedre! Vi understreker at dette er en subjektiv vurdering. Også på denne VHF’en har knappene flere funksjoner, men for daglig bruk er det nok å trykke direkte på den ønskede funksjon uten å gå veien om menyvalg. Kanal 16, dobbelvakt, skanning og høy/lav utgangseffekt ligger på egne knapper.
Knappen for hurtigvalg av nødkanalen er lett å se, også i mørket. Du kan nemlig få frem belyste knapper kun ved å gi hvilken som helst knapp ett lett trykk. Men ta av vottene! Vil du ha fram mere avanserte funksjoner er dette mulig ved å gå veien om forskjellige menyvalg.

Ikke hovedapparat

På det internasjonale markedet leveres apparatet med alle kanaler, inkludert kanalene for kommunikasjon via kyststasjon, men i Norge leveres det kun med skip/skip kanaler, og selvsagt nødkanal 16. Importøren sørger for programmering av de godkjente kanalene. I Norge er dette altså kun et tilleggsapparat til hovedstasjonen ombord.
Størrelsen på dette apparatet har en misjon. Det er lettere å ta med en liten VHF på jolletur enn et større apparat. Produsenten oppgir at M1 er “sprutsikker”. Mer enn sprut bør det heller ikke bli. Batteriet er nemlig ikke festet til VHF’en med vanntett pakning. Blir det mer enn sprut kan batteri-polene kortsluttes og vips blir batteriet utladet uten å la seg lade opp igjen. Da kan man se seg om etter et nytt batteri til en pris av kr. 380 ex. moms. Men en liten regnskur eller litt sjøskvett bør stasjonen tåle Husk bare å tørke den tørr etterpå.

Batteri/lading

Standardbatteriet er på 400 mAh, hvilket gir en driftstid på 8 timer ved 1 watt utgangseffekt med en syklus på 5% sending, 5% mottaking og 90% lytting uten trafikk. Ved 5 watt utgangseffekt blir tilsvarende brukstid 4 timer. Ved å gå inn i menyen kan man velge “batterispar”, da går utgangseffekten ned til 150 mW, driftstiden blir hele 13 timer. Det burde holde for de fleste.
Laderen, som går både på 230 og 12 volt, er et problem. Den behandler batteriet slik den skal gjøre under opplading (14-16 timer), men går ikke over i vedlikeholdslading! Det vil si at hvis man glemmer batteriet i laderen over tid, kan du belage deg på innkjøp av nytt batteri. Dette er ikke bra nok i 1996! Importøren opplyser at intelligent lader kan leveres som ekstrautstyr, men kan da umulig drive prisen så mye i været at den ikke kunne leveres som standard utstyr. I bruksanvisningen anbefales det å ta ut batteriet av laderen etter maks 48 timer. Vi tror 24 timer er mer enn nok. Forøvrig er bruksanvisningen av standard ICOM merke; grundig og god. Denne leveres både på norsk og engelsk. Vi har sammenliknet ICOM M1 med andre bærbare VHF’er hva rekkevidde og lesbarhet angår, her ligger den stort sett ikke tilbake for f.eks. gode gamle ICOM M5. Men størrelsen og vekten kan absolutt ikke sammenliknes. Lettere og mindre enn dette er det vanskelig å få det uten at det går utover funksjonaliteten!

Data - ICOM M1
Fordel:
Størrelse og vekt som gjør at den er lett og ta med, f.eks. på jolletur.
Relativt enkel bruksmessig.
Leveres standard med belteklemme og bærestropp.
Tåler litt sprut.

Vekt:280 g
Utgangseffekt:0,15/1 og 5 watt
Lader for:12 og 230 volt
Pris:kr. 3950 ex. moms
Importør:VHF communication, tlf. 22630930

Ulempe:
Uintelligent standardlader.