utgave nr 11 2008

Test: Tresfjord 390 Atlantik

Publisert Sist oppdatert

Test: Tresfjord 390 Atlantik


Godt potensiale


Tar Tresfjord tak i en del detaljer blir flaggskipet 390 en fullblods bomaskin.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Tresfjord-navnet er tungvekter i norsk fritidsbåthistorie. Dagens Tresfjord er imidlertid svenskeid og båtene bygges i Polen. Flaggskipet Tresfjord 390 Atlantik har et fantastisk innvendig volum og praktisk planløsning.

Det er det enorme, innvendige volumet som først slår oss om bord i Tresfjord 390 Atlantik. Betydelig høyde under dekk og svært mye god og velutnyttet stuveplass er særtrekk verdt å peke på. Dessuten fremstår båten som godt dimensjonert, kompakt og velbygd med gjennomgående god finish.Tresfjord 390 Atlantik ble opprinnelig lansert som Tresfjord 37 Atlantik i 2001 og ble i utgangspunktet til som et samarbeidsprosjekt mellom fire interessenter, med Terje Tovan og Djupevåg Båtbyggeri i Hardanger i spissen. Skroget var konstruert av Otto L. Scheen, mens Terje Tovan sto for øvrig design, mens Djupevåg produserte de første båtene. Samarbeidet ble etter hvert avviklet, og rettighetene til Tresfjord-navnet og båten solgt til Tresfjord AB i Sverige som førte prosjektet videre og ga båten navnet Tresfjord 390 Atlantik. I dag produseres båten i Polen for Tresfjord AB i Sverige.

Sjøegenskaper (nøytral)

Tresfjord 390 Atlantik tilbys i hovedsak med to forskjellige motoralternativer: Singel eller dobbel Yanmar på V-gir eller Mercruiser-drev, eller doble Volvo Penta-installasjoner i ulike varianter. Alle Volvo Penta-alternativene er to motorer på drev, eller to motorer på V-gear med strak aksel. Vår testbåt hadde to Volvo Penta D4-300-motorer som hver yter 288 hk hver. I utgangangspunktet en ganske potent motorpakke i denne båten, men idet drevtrimmen hadde streiket på de to ???-drevene, fikk vi ikke høyere toppfart enn 32 knop.
Selve skroget er bastant og forutsigbart i sjøen, og den relativt tunge båten reagerer høyst forventet og komfortabelt på alle våre manøvre. Med ett lite unntak, som denne båten ikke er alene om: Ved kraftig rorutslag i planende hastigheter tar båten over styringen og truer med å løfte hekken ut av vannet. En ubehagelig bråstopp blir fort resultatet om man ikke er oppmerksom. Vi må imidlertid ta forbehold om at drevene på denne båten kan ha vært låst i en ugunstig vinkel.
Lite slamring og et kompakt interiør bidrar også til en komfortabel kjøreopplevelse. Båten har en moderat planingsterskel med et fleksibelt fartsregister, og man beholder god sikt over forskipet i alle hastigheter. Uteplassen (smil)

Selve konseptet er basert på gamle og velprøvde løsninger, og byr ikke på noen spesielle a-ha-opplevelser. Dette er kort og godt en konservativ flybrigebåt – men med et for sin størrelse overraskende volum. Dekkslayouten er også gjennomgående tradisjonell, med et stort akterdekk med flybridgedekket trukket langt akterover og en stor badeplattform. Dollbordene – eller sidedekkene – er alminnelig brede med sine 22 cm. Man tar seg greit ut på dollbordene. Her møter man den litt uvanlige løsningen med en rekke som er trukket helt akter til uteplassen.
Ute på dollbordet oppdager vi at kryssholtene ikke er vinklet utover slik de burde og dermed er noen skikkelig stortådødare. Til sammen har båten åtte solide kryssholt. Det går en god håndrekke langs overbygget helt frem på hver side, som sammen med den høye utvendige rekken gjør det trygt å ta seg frem til det rene og store fordekket. Rekka ender opp i en høy og praktisk pulpit, og i dekket aktenfor baugnebbet er det en dyp dreggkasse med stor luke i fordekket hvor man til og får plass til store fendere.
Teakrekken rundt på akterdekket har to klaffer som gjør det lett å komme seg ut på sidedekket. Akterdekket er meget romslig og praktisk. I tillegg til adkomsten ut på sidedekkene, er det en grind i akterspeilet som fører ut på den store, integrerte badeplattformen. Her er en solid leider montert under et lokk på styrbord side. Stige lar seg felle ut av en som ligger i vannet. Midt på plattformen er det et lite stuverom under et lokk. Stuverommet må forsynes med en dreneringsløsning. Gjennomføringen av ankeret er ikke flush, men likevel ikke så dominerende at det hindrer ferdsel til og fra kai. Hånddusj er også på plass på akterspeilet.
Akterdekket kan lukkes inn med kalesjevegger som kan åpnes i fire separate deler. Dekket er opplyst av hele fem downlights. I skrogsidene på akterdekket er det fire dype og praktiske stuverom. To manuelle lensepumper er montert i god betjeningshøyde på utplassen. Her fins også landstrømkontakten let tilgjengelig. Flybridgen (nøytral)

Båten har en fullverdig flybridge, med tre seter i fartsretningen og en L-sofa akter. Adkomsten opp er enkel via leider på babord side på akterdekket. Åpningen er skjermet med en dekksluke som har stor åpning. Selve luken burde vært mer solid og påkostet slik at man kunne tråkke på den. Den kunne også hatt en gassdemper.
Flybridgen er relativt lav, med lav sittehøyde på setene. Førersetet og det doble passasjersetet har vendbare rygger slikt at man enkelt kan sitte som i en stor U-sofa.
Vi savnet stuveplass oppe på ”taket”. Ikke engang havnetrekket har en dedikert plass.
Førerplassen er formet som en jockey-konsoll hvor instrumentene er litt tilfeldig og dårlig synlig plassert. Her er brukbar plass til montering av plotter, men litt for langt unna føreren til at den kan betjenes enkelt.
Over den aktre delen av flybridgen er det en targabøyle med god plass for montering av radarantenne m.v. Førerposisjon (surt)

Det ligger mye tankegang utgått på dato innbakt i førermiljøet på Tresfjord 390 Atlantik. Selve miljøet er for så vidt behaglige, med en god gassdempet førerstol og et rimelig ergonomisk miljø med fornuftig og oversiktlig plassering av ulike funksjoner. Men, konsollen er ikke formsydd for integrering av plotter, noe som vi anser for å være nesten selvsagt i en båt i denne størrelsen i dag. I stedet er plassen, vel og bra det, dedikert et kartbord, noe man også har foran passasjerplassen på babord side. Resultatet er at en eventuell plotter må monteres på brakett, eller som i testbåten, i takkonsollen over førerplassen. Her henger plotteren både for høyt, og for langt bak, til at man kan følge med på den uten ubehag. Vi reagerte også på at det var litt lite plass til beina ved førerplassen. Et kompass er bra montert i siktretningen.
På høyre side av førerstolen er det en tidekonsoll akterover hvor det er plass til ulike paneler. Vi savnet dessuten langt mer praktiske stuverom og nisjer i førermiljøet. Blant annet var det helt umulig å oppdrive en koppholder om bord, men dette var spesialtilpasset i henhold til kundens ønske.
Man sitter høyt og komfortabelt i førerstolen og har god utsikt, til tross for kraftige A-stolper og midtstolpe.
Testbåten var forsynt med defrosterdyser på vinduene, og frontvinduene hadde to solide vindusviskere på parallellarm.Salongen (smil)

Salongen på babord side har en komfortabel L-sofa som ved å snu det doble passasjersetet blir en meget romslig U-sofa. Belysningen i salongen er god, med hele ni downlights i taket, og ventilasjonen er blant annet ivaretatt med to sidevinduer som kan åpnes – ett på hver side. I taket mellom fører- og passasjerplass er det et gedigen kartskuff – en svært nyttig detalj som ikke mange produsenter har. Vi synes løsningen er genial. Alle fellesområder om bord er forsynt med et rikelig antall solide håndrekker. Når passasjersetet står i fartsretningen, har passasjerene begrenset plass til beina. Som det eneste stedet om bord, savnet vi her et skikkelig håndtak som passasjerene kan holde seg i. Foran passasjerplassen er det et praktisk stuverom/kartbord.Byssa (smil)

Med sin gode stuveplass og store benk, er byssa absolutt godkjent. Her er en skufferekke med flere dype skuffer, i tilegg til en romslig gryteskuff under stekeovnen. Over byssa er det et dobbelt skap. I tillegg til stekeovnen er det en separat, elektrisk koketopp med to plater. Stålvasken er dyp og fin og har et solid ettgrepsaramtur. Her er også et 220 volts uttak, og ved skapet i akterkant av bysse er det også tilkoblingsmuligheter for TV. Byssebenken har store og praktiske arbeidsflater og fin arbeidshøyde. Byssa kunne med fordel vært forsynt med en avtrekksvifte, samt tørkerullholder og en søppeldunk.
Kjøleskapet har fått en praktisk plassering lengst akter i byssa, og her finnes det også et stort underskap. Under den aktre delen av L-sofaen så er dessuten en romslig skuff, og som ikke det var nok er det både barskap i bordet, skap under salongen og et lite overskap i hjørnet på babord side av salongen. Alt i alt er det svært mye praktisk stuveplass i salongen og byssa.
Innredningen er hovedsakelig utført i kirsebærtre og har meget god finish. Det samme gjelder polstringsarbeidene. Hovedlugar (smil)

Også i hovedlugaren lengst forut blir vi imponert over hvor stor vekt produsenten har lagt på praktisk skapplass. Lugaren har en stor, midtstilt dobbelkøye som går i hele skrogets bredde. Her er to overskap helt forut i køya, stuverom langs skroget på hver side pluss skap lenger akter på begge sider. Så er det en liten sittebenk på babord side, og deretter et høyt skap med hylle og slingrekant på toppen. Her er også et en liten sittebenk – og jammen er det ikke litt stuveplass i den også. I forkant av køya er det to meget romslige skuffer.
Det er lett å ta seg opp i køya takket være trinn på hver side. Belysningen i lugaren består av fire downlights som betjenes med sentralbryter og to leselamper, og i tillegg til å slippe inn lys gir to koøyer og en stor dekksluke god ventilasjon.
Også under madrassen er det flere store stuverom, samt enkel adkomst til baugpropellmotoren. Her er det også lett tilgang til et det separate batteriet til baugpropellen. Tresfjord er en av relativt få produsenter som velger denne løsningen. Fordelen er langt kortere kabelstrekk – og dermed spenningsfall – mellom batteri og baugpropell. Dette batteriet er forsynt med en separat hovedstrømbryter montert ved dørken i akterkant av køya. Dette er en dårlig plassering idet du lett kan sparke borti bryteren.
Gjestelugarer
Båten har tre helt separate og romslige lugarer. I tillegg til hovedlugaren, er det lugarer også på styrbord og babord side med dør inn fra midtgangen. Lugaren på styrbord side er anelsen større enn babord lugar, men begge har romslige dobbeltkøyer. Hodeenden er i begge lugarene i forkant av køya og har to leselamper. Det er litt stuveplass langs en hylle med slingrekant mot skroget. I omkledningsavdelingen, med god høyde under dekk, er det et høyt skap med hyller i. Begge lugarer har en liten sittebenk, som akkurat duger til å trekke på seg sokkene. Knagger og beslag helt fraværende på begge lugarene, som ellers i båten. Det er god adkomst via køyebunnen til ulike installasjoner. Begge lugarene har koøyer som kan åpnes, og en downlight i omkledningsavdelingen. Toalettrom (smil)

Det særdeles romslige toalettrommet, med betydelig høyde under dekk, ligger mellom hovedlugaren og gjestelugaren på styrbord side. Rommet er ventilert med et koøye som kan åpnes i tilegg til en elektrisk vifte. Det er tilrettelagt for dusjing med sluk med trallverk til å stå på, men det fremstår som litt lite gjennomtenkt at man må bruke dusjarmaturet på blandebatteriet som dermed trekkes tvers over rommet når man skal dusje. Det er heller ingen brakett til å henge dusjhodet på, ei heller et forheng for å forhindre vannsøl.
Selve benken med dyp stålvask og solid armatur er praktisk nok, og her er godt med stuveplass i form av to overskap i tillegg til skapet under vasken. Et gjennomgående trekk ved båten er totalt fravær knagger og nyttige beslag, og det gjelder også toalettrommet. Ikke engang en dorullholder var å spore. På skottet ved vasken er det et 12 volts uttak, men et langt nyttigere 220 volts uttak fant vi ikke. Et stort speil på akterskottet er praktisk i seg selv, men den fra før begrensede belysningen i rommet gir ikke lys i ansiktet men i nakken. Rommet burdet hatt bedre belysning.Motorrom (smil)

Det er veldig god adkomst til motorrommet via luker i akterdekket holdes opp av solide gassdempere. Å ta seg ned i det dype rommet er imidlertid hakket verre, og vi savnet en solid leider. Dørken er nokså grovt bygget av vannfast kryssfinér, og kunne helt klart vært noe mer raffinert utført.
De to Volvo Penta D4-300 motorene i testbåten står fritt og fint, med svært gode ettersyns- og servicemuligheter. Vi savnet oppsamlingstrau for olje under motorene. Generelt er det elektriske anlegget greit lagt opp, men det er ikke førsteklasses og er litt rotete, særlig i motorrommet.
Generelt er det veldig god adkomst til alle installasjoner, blant annet til grovfiltrene på det fremre skottet, hvor det også avtapningsventil på hver tank. Det burde imidlertid vært et trau som gjorde det lettere å samle opp det man tapper av tankene. Automatisk brannslukker også på plass og batteribanken er lett tilgjengelig og godt festet og beskyttet på babord side. Rent teknisk for øvrig ser det ut til å være bra standard på installasjonene om bord.TESTFAKTA TRESFJORD 390 ATLANTIK

KonklusjonTresfjord 390 Atlantik er en prisgunstig 39-foter med et imponerende innvendig volum. Den har absolutt godkjente sjøegenskaper og fremstår som en velbygd, kompakt båt. Noen må imidlertid ”bo seg inn” i båten og få på plass de dagligdagse, praktiske detaljene som gjør livet om bord fritt for små irritasjoner.PLUSS+ Kvalitet og finish+ Innvendig volum+ Mye stuveplass-MINUS- Praktiske detaljer-Motorrom-Førerplassen

SPESIFIKASJONERStørste lengde:12,25 meterSkroglengde:11,20 meterStørste bredde:3,60 meterVekt tørr båt:ca. 8.000 kgVekt fullastet båt:ca. 11.000 kgStørste dyptgående fullastet:1,10 meterKapasiteter- Ferskvann:400 liter- Drivstoff:800 liter- Septik:150 liter

MOTOR OG FREMDRIFTMotorfabrikat:Volvo Penta (2 stk.)Modellbetegnelse:D4-300Årsmodell:2007Drivstofftype:DieselYtelse ahk:291Ytelse kW:214Antall sylindere:4Max turtall ihht produsent:3.500 omdr./min.Max turtall i test:3.200 omdr./minMotoralternativer- Alternativ 1Yamar 427 hk- Alternativ 22x Yanmar 270 hk- Alternativ 32xvp fra 260 til 310Type fremdriftUtveksling drev:-Propeller- type:Volvo Penta G- materiale:Nikel, alu., bronse- stigning i tommer:-- antall blad:3+4

ELEKTRISK ANLEGGBatteribank:- type og størrelse (forbruk):2x180 ah- type og størrelse (start):1x180 ah- antall (standard):2x180 ah,1x80 ah- antall testbåt:StandardLadespenning forbruk i volt¹):14,02Ladespenning start i volt¹):13,77¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CMDollbord, bredde:22Uteplass akter (plattform):200x245Ståhøyde ved førerplass:165Ståhøyde i salong:195Ståhøyde- hovedlugar:193- stikklugar x 2:183Ståhøyde i bysse:195Arbeidshøyde byssebenk:93Ståhøyde på toalett:190Akterdør – bredde:61Akterdør – terskelhøyde:5Køyemål- hovedlugar:205x275- stikklugar styrbord:140x200- stikklugar babord:135x200Ståhøyde under kalesje:-

CE-MERKINGI ORDENMANGELFULLTDesignkategori:B-HIN-nummer:OK-Samsvarserklæring:OK-Brukerhåndbok:OK-

FRA CE-SKILTETMax antall personer:8Max antall pers. på flybridge:5Max antall pers. og last i kg:1.000Max motorstyrke:-

FART OG STØYI følge produsentTestetMax turtall:3.500 omdr./min.3.200 omdr./min.Max fart:ca. 36 knop32 knopMarsjfart:-27 knopMax støy:-74,5 dBAStøy ved marsjfart:-73 dBA

TESTRESULTATTurtall (omdr./min.)Fart (i knop)Støy (i dBA)Merknad3.20032,074,52.90026,572,82.60021,472,02.30015,271,02.00011,072,0Kompr.1.7009,068,01.4008,063,01.1006,060,07003,559,0(Reduksjon med 300 omdr./min.)

TESTBETINGELSERTemperatur- Luft:0ºC- Sjø:0ºCVindstyrke:5-7 m/sekTankinnhold ved test- Diesel:800 liter- Ferskvann:0 liter- Septik:0 literAntall personer om bord:3

UTSTYRBESKRIVELSESTANDARDEKSTRAI TESTBÅTRadio/CDXXVendbart passasjerseteXXBatteriladerXXKompassXXPropan koketoppXXPropan stekeovnXXKjøleskap 100 literXXTeak på akterdekkXXTeak på badeplattformXXAnkerspill akterXXBaugpropellXXAnkerspill forutXTeakpakkeXXEkstra dusjromXXTredje styreposisjonXGeneratorXXFastmontert TVX

PRIS OG OPPLYSNINGERPris fra (inkl. avg.)2.450.000 kronerPris testet båt (inkl. avg.)3.350.000 kronerKonstruktør:Otto L. Scheen/Terje Tovan

Produsent:Tresfjord AB

Importør:Fjelli Invest ASYtterligere opplysnigner:

www.tresfjord.com

, tlf. 91331399

KONKURRENTENEVaagen 40 FlyTestet i Båtmagasinet 1/2008Ardea 38Testet i Båtmagasinet 4/2007Skorgenes 370Ikke testet