utgave nr 3 2004

Småjeeptest: Ryds 478 GT

Publisert Sist oppdatert

Småjeeptest: Ryds 478 GT

Enkel, men ærlig

Ryds 478 GT utgir seg ikke for å være noen eksklusiv båt, og er det ikke heller. Likevel er det ikke så mye å utsette på den lille svensken.

Det er tydelig at noen har tenkt når man tar det lille fordekket i øyesyn. For hvem har vel ikke balansert frempå her mens man febrilsk leter etter låseøyet i baugen. I Ryds 478 GT slipper du det: her er låseøyet praktisk plassert rett over fenderlisten ved fordekket - og der er det verdens enkleste sak å nå øyet. Smart er også lanternekontakten som gjør at man ganske enkelt tar lanternen vekk når man ikke bruker den. Pulpiten er åpen på Ryds 478 GT, og to høye rekker går akterover. Fortøyningspunkter har man i form av to kraftige kryssholt ved fordekket og akter i båten.
Stueplassen er ikke den beste i Rydsbåten. Under den store U-sofaen er det kun gjort plass til et lite stuerom. Resten av plassen opptaes av flyteskum. Drenert er stuerommet heller ikke, men det er låsbart via et enkelt låsebeslag. Stueplassen under rormannsbenken opptas til en stor del av batteri og tank. Disse er plassert i to atskilte rom, hvor batteriet er plassert til babord. Det elektriske er enkelt, men ryddig lagt opp. Både tankrommet og batterirommet har utlufting, og en fjær holder benken oppe. Her nede er også krana plassert. Tauverk har man plass til i et lite stuerom til styrbord akter, og i dreggkassen forut. Dette rommet er dypt og man får i tillegg til tau også plass til en liten dregg. Løsningen med en strikk som holder lokket nede fungerer nok fint så lenge strikken er ny og elastisk.
Sitteplasser har man godt med i Ryds. Foruten rormannsbenken har man en U-sofa forut. Dessverre krever denne passasjerplassen så å si flatt vann og godt vær der man sitter ubeskyttet for fartsvinden.
Førerplassen i båten er viselig innrettet, og man sitter godt selv om også Ryds har klart å plassere rattet litt langt unna føreren. Plasseringen av kontrollboksen er god, og man finner lett en brukbar kjørestilling. Rattet skygger til en viss grad for motorinstrumentene, og vi savner et skikklig kartbord og kompass. De to bryterne, som heller ikke er merket, gir et billig preg. Kjører man mye alene vil man sette pris på at førerplassen er plassert midt i båten.
I sjøen har Ryds ingen store negative trekk. Kjøreegenskapene er forutsigbare og trygge, og du kan provosere båten kraftig uten at skroget hugger.
Adgangen til vannet er god i Ryds. En luke i akterspeilet åpnes og gir enkel adkomst til badestigen. På samme måte som på fordekket har man også akter et lanternefeste som består av en enkel kontakt.

MaterialePlast
Lengde (meter)4,78
Bredde (meter)1,83
Vekt uten motor (kg)350
Maksimal motorstyrke (Hk)60
Antall personer5
Utstyr:
BrannslukningsapparatX
BadestigeX
Puter
LanternerX
Lensepumpe
SelvlensX
Antall stuerom (tørre)2
Pris med motor (50 Hk firetakt)118.600,-

Pluss:
- Godkjent av Veritas
- Plassering av låseøye

Minus:
- Enkel førerplass
- Ikke kartbord

Mer informasjon
Ryds Båtindustri AB
360 10 Ryd, Sverige
tlf: 00 46 459 39700
www.rydsbatar.se