utgave nr 10 2

Masse smånyheter

Publisert Sist oppdatert

Beskytter båter og brygger

Disse beskytterne er laget i sort vinyl og skal ikke sette merker på hvite båtskrog. Produsenten Taylor Made Products i USA har valgt den sorte fargen fordi den vil holde seg penere og seg ny lenger ut sammenlignet med hvit vinyl. Beskytterne finnes i en rekke ulike lengder og vinkler.
Opplysninger: Tlf: 001 518 773 9400. Fax: 001 518 725 4910

Spiker på tube?

Det høres greit ut at lim kan erstatte spiker og gi like godt feste. Casco mener det om sitt produkt Superfix som skal kunne lime de fleste materialer både ute og inne og under vann. Monteringslimet skal tilfredsstille dagens miljøkrav og leveres i tube med doseringsspiss. Vi vet at det ombord ofte er vanskelig å komme til med verktøy som boremaskin og skrutrekker og at et kraftig lim gjør jobben enklere. Superfix skal også være et godt alternativ når man ønsker å unngå merker fra skruer og spiker.
Opplysninger: Dekorativ A/S på Kolbotn. Tlf.: 66 81 94 00.

Holder kjøleboksen på plass

Hva er vel herligere enn å ta opp iskalde flasker eller bokser med noe forfriskende en deilig og varm sommerdag på sjøen når man er underveis og varm bris rusker i håret? Det som ikke er spesielt morsomt er en kjøleboks som lever sitt eget liv og slenger rundt til fare for passasjerene ombord.
For å eliminere dette, har den amerikanske produsenten FSI (Fastening Solutions Inc.) laget et spesialsystem for feste av kjølebokser som de kaller Cooler Grip. Boksene kan enten festes til underlaget eller på siden til f.eks en rekkestøtte. Det er enkelt å løsne grepet slik at boksen kan flyttes. Max belastning for bare ett feste er 45 kg. Har man en tyngre boks, trenger man to fester. De leveres i hvitt og det følger med to rensekluter til å tørke av overflaten før man setter festene på.
Opplysninger: Tlf.: 001 818 996 1977. Fax: 001 818 996 7835. E-mail: sales@fasteningsolutions.com

KRAFTIG CUMMINS

Cummins Marine har lansert en ny, kraftig marinemotor beregnet på fritidsbåter. Motoren har fått typebetegnelsen QSM11 og skal være et supplement til den allerede eksisterende storebror som yter 644 hk og til Cummins 450C.
Den nye QSM11 er seksylindret rekkemotor med 11 liters sylindervolum og yter 535 hk. Den leveres standard med komplett elektronisk overvåkings-, overførings- og innsprøytingssystem. I tillegg kan man utstyre motoren med en såkalt C Cruise-pakke som tilbyr cruisekontroll (den eneste på markedet), synkroniseringsløsninger for doble installasjoner og avansert diagnostiseringsutstyr med digitale displayer.
Ytterligere informasjon får du på Cummins hjemmesider: https://www.cummins.com/marine/marinehm.html

Rå klokke til rå pris

Ett år etter presentasjon av E Type klokkene ble det klart for produsenten Ebel i Sveits at det var marked og behov for en kronografversjon. I dag finnes den i blå, skifergrå eller med sølvfarget tallskive og stållenke.
Finnes også med hvit eller sort glans tallskive, og da med sort gummi rem.
Chronograph E Type er vanntett ned til 100 meter, og har internasjonal garanti på 5 år. De er utstyrt med anti-refleksjon ripefritt safir glass. Veil. utsalgspris fra kr 32 830.
Opplysninger: Classic AS i Tønsberg. Tlf.: 33 30 45 45. Internett: www.ebel.com

Polske Galeon

De polske Galia-båtene omfatter en serie modeller fra 4,4 meter til 11,5 meter. Oss bekjent finnes de ikke på det norske marked, men nordmenn som frekventerer svenskekysten i båt eller på hytte, viser interesse for båtene de har sett hos den svenske importøren Marks Marin ved Strømstad. Galia 440 og 475 er skjærgårdsjeeper med utenbordsmotor og Galia 560 og 570 er daycruisere. Galia 640 og 660 er små bobåter med max anbefalt motor på 150 hk. Galia 720 og 777 samt Galeon 280 er bobåter i en rimelig prisklasse.
Opplysninger: Marks Marin i Fritsla. Tlf.: 0046 320 74169. www.marksmarin.com

Gourmet cruiser

Cabincruisers, daycruisers og sportscruisers, som vi egentlig ikke har noe dekkende norsk ord for, har nå fått enda en båttype med benevnelsen cruiser i klassen. 32 Gourmet Cruiser kaller det norskættede Halvorsenverftet i Hong Kong sin nyeste modell. 32-foteren er langt fra noen picnicbåt. Den er konstruert for feriebruk, perfekt for to personer, men ved å slå ned bordet i salongen får man to ekstra soveplasser. Byssa er aktenfor førersetet i styrhuset og meget velutstyrt. Alt treverk innvendig er i Burma-teak.
Båten utstyres med en 330B Cummins dieselmotor og vil da gjøre ca 12 knop på marsjfart og 15 på toppfart, men båten kan også leveres med dobbelinstallasjon. Litt spesielt er eksteriøret. Meningen er å tilby båten i en rekke farger. Så som rødbrun, grønn, blå, gul, sort og hvit.
Opplysninger: www.islandgypsy-solo.com

Teleskopisk landgang

For oss vanlige dødelige som hopper sprettent i land og fortøyer uproblematisk både til kai og til svaberget, er landgang et perifert hjelpemiddel. For større båter kreves derimot en landgang for at to-og firbente skal komme seg trygt i land. Taylor Made Systems i USA produserer skreddersydde landganger med en maksimal lengde på i overkant av to meter. Landgangen lages i rustfritt stål og er belagt med trallverk i teak og tåler en belastning opp til ca 175 kg.
Opplysninger på telefon: 001 518 773 0636. e-mail: tms@taylormarine.com

Livredningspumpe

Ericson Safety Pump heter pumpen som leverandøren betegner som ”The Air Bag of Boating”. Pumpen monteres på båtens egen propelleraksel, og pumper ut vann automatisk så fort det kommer inn. Hensikten med pumpen er å redde deg og båten til nærmeste havn ved en eventuell stor lekkasje. Pumpen består av en delt impeller som klemmes fast rundt propellerakselen, og et delt pumpehus slik at pumpen kan monteres uten at man demonterer akslingen. Pumpen arbeider så lenge akslingen roterer, og er helt vedlikeholdsfri. Den skal ikke smøres, og har ingen pakninger som må byttes. Når pumpen går tørr, fungerer den som ventilasjonsvifte for motorrom og kjølsvin. Pumpen passer propelleraksler fra 25-180 millimeter, og kan også fåes med reim eller hydraulisk drift hvis det ikke er plass på akslingen. Det finnes foreløpig ingen norsk forhandler, men den svenske forhandleren leverer til Norge på bestilling.
Opplysninger: HB Sjöstrøm & Co, tlf: 0046705927476, e-mail: jan.e.sjostrom@swipnet.se

  Tjekkiske aluminiumsjoller

  Bedriften Marine i den Tjekkiske Republikk begynte å produsere lette aluminiumsjoller i fjor og har tydeligvis funnet en nisje i markedet. Båtene bygges på lisens for og med materialer fra OMC Altramarine Princecraft i Canada. Etter båtutstillingen i Dusseldorf på nyåret har de fått en ”flying start” på salget av spesielt de to modellene Marine 12U og 15Y. Modellserien omfatter seks båter fra 3,78 meter opp til 5,95 meter.
  Den nye modellserien 2001 lanseres på internasjonale messer utover høsten.
  Opplysninger: Tlf.: 00420 441 474045. Fax: 00420 441 470771. E-mail: marine@nm.cesnet.cz
  Internett: www.marine.cz

  Bukk for påhenger'n

  Under Orustmässan Öppna värv kom vi over denne hendige trallen til transport og lagring av påhengsmotorer, produsert av Maskinfabriken G-C A.B. på Tyresö i Sverige. Trallen består av to deler: selve trallen samt en "bukk", av produsenten betegnende kalt L-løft, som man monterer motoren på. Når motoren skal flyttes, tres "bukken" inn på trallens gafler. Trallen er konstruert slik at vektfordelingen blir gunstig. Bukkene kan også benyttes i forbindelse med utstilling av båtmotorer.
  Ytterligere opplysninger får du hos Maskinfabriken G-C A.B., Måndalsstigen 3-5, S-135 54 TYRESÖ, telefon 00 46 87 12 50 90.

  Nav Tech ekspanderer

  Norske Nav Tech as i Egersund er store på elektroniske sjøkart og bedriften har nå kjøpt opp 65% av aksjene i den engelske navigasjons produsenten Chartwork Ltd. All produksjon av software og videreutvikling av eksisterende programmer vil fortsatt skje i England mens salg og markedsføring blir flyttet til Egersund. Chartworks produkter er godt kjent i markedet for elektronisk navigasjon under navnene WinChart og WinFish.
  Nav Tech as har i løpet av de siste par årene blitt den største distributøren for Chartworks produkter og satser nå ytterlige på andre land. For tiden selges produktene i 15 land. Nav Tech har også inngått ny distributøravtale for produktene i England og USA. Disse distributørene vil også selge Nav Tech’s GX Pro PC som er utviklet i samarbeid med Sandnes firmaet M.H Tronic as. Det spesielle med denne PC’en er at den kan kobles direkte til 12 eller 24 Volt ombord. Med hjelp av en støtte på 200.000,- kroner fra Omstillingsstyret for Dalane har også pc’en blitt Veritas godkjent for bruk ombord i komersielle fartøy.
  Chartwork jobber idag med å utvikle et 3D basert kartsystem som de regner med vil revolusjonere elektronisk navigasjon.

  Nydelig Nelson i Norge

  De britiskproduserte Nelson-båtene er opprinnelig konstruert som tøffe halvplanende losbåter, bygget i glassfiber og prydet med mye vakkert treverk, teak utvendig og utsøkt mahogni i innredningen. Det bygges kun fire båter i året og de er skreddersydd for kundene. Nelson 38 er en lekker båt, som det nå finnes en av i Norge. Det er en akterlugarversjon motorisert med 2 x Volvo 63 TAMD og virkelig en solid hytte på sjøen. Eieren Ole Chr. Gulli er tidligere seiler og da han skulle gå fra seil til motorbåt, falt valget på en Nelson på grunn av ekstremt gode sjøegenskaper og en sikker båt.
  Opplysninger: Dale Sailing CO LTD. Tlf.: 0044 1646 600380. Fax: 0044 1646 600759. Internett: www.dale-sailing.co.uk

  Skreddersyr presenninger

  Firmaet Plamek AS på Krøderen leverer fasongsydde produkter i PVC. Den maritime spesialiteten er skreddersydde opplagspresenninger i 450 gr/m² duk. Plamek AS leverer også spesialtilpassede stativer i sjøvannsbestandig aluminium, dersom kunden ønsker det.
  - Vi har levert presenninger til båter opp til 80 fot, men det er i prinsippet ingen grenser for hvor store eller små båter vi kan levere til. I tillegg tilbyr vi standardpakker med både bakkestativ og dekksstativ med firkantpresenninger, samt bukker og stativer for oppstilling av båter på land. Dekksstativene leveres med seks til fjorten støtter, med mønestenger i ønskede lengder. Bakkestativene leveres med to møner og støtter som går ned på båtdekket. Skjøtekoblingene er i plast. Standardpakkene har justerbare teleskopbein som enten plasseres på bakken eller festes til båtens rekker. Transportpresenninger fåes i samme materiale, forteller salgsleder Anders K. Jørgensen.
  Mer informasjon fås hos Plamek AS, 3535 KRØDEREN, telefon 32 15 05 00. Internett: www.plamek.no

  Tøft plaster for de små

  Når ungene går ”på snørra” og kommer gråtende ombord for å få trøst, har du nå en god hjelp til å få dem blide igjen. 3M har utviklet et nytt plaster som ser ut som en tatovering på huden. Plasteret hindrer at bakterier, vann og skitt kommer i kontakt med såret. Materialet er vanntett, men tillater likevel huden i å puste, slik at barna kan bade uten at plasteret løsner. Det består av en tynn film og en absorberende pute som ikke skal feste i såret.
  3M Protect Strips – Tattoo designs finnes i tre ulike størrelser og man kan velge mellom forskjellige motiver innen sport og dyreverdenen. Du får kjøpt det nye plasteret på apotek og i en rekke dagligvarebutikker.

  Lysende pullerter og merking

  Jarle Pedersen lanserer i disse dager et helt nytt og unikt produkt på det norske båtmarkedet. Han kaller det

  Pullert og Stripe som gløder i mørket. Poenget med produktene er å se detaljer i havna og ombord i mørket for sikkerhetens skyld.

  Pullert selges i størrelsene: 6" 8" 10", og med 10 års garanti.

  Stripe selges i løpemeter og har følgene mål: 2,5 cm x 0,6. Begge produktene vil etter hvert komme i andre størrelser.
  Bruksområde for Stripe er merking av: Bryggekanter, havnestiger, moloer, flytebrygger, staker, skjær, oppdrettsanlegg. Jarle Pedersen arbeider nå med oppbygging av forhandlere.

  Prisen på den største pullerten vil være kr 460,- i butikk.

  Og på Stripen vil prisen være kr 72,- pr.løpende meter.
  Opplysninger: Jarle Pedersen tlf.: 97 13 01 61 E-mail: addwin@online.no Internett: www.addwin.as

  Vedlikeholdsfri røykvarsler

  Båtmagasinet har flere ganger skrevet om viktigheten av å ha en røykvarsler ombord, noe mange båteiere ikke tenker på å montere. Røykvarslere generelt er avhengige av at batteriet fungerer for å virke og undersøkelser viser at i boliger som er utsatt for brann i mange tilfeller har varslere hvor batteriet enten er ”flatt” eller tatt ut. Den norske produsenten Icas har lansert en røykvarsler med fastmontert batteri som skal vare i opptil ti år. Batteriet kan dessuten ikke fjernes uten verktøy og det koples til og fra med en liten innvendig bryter.
  Produktet skal være miljøvennlig og tilfredsstille kravene i EU direktiv 29/96 som omhandler radioaktivt avfall og vil tre i kraft i løpet av året. Isac er den første produsenten som har redusert dette innholdet med 90% i forhold til andre merker.
  Opplysninger: Icas. Tlf.: 67 15 53 00. Fax: 67 15 53 10. E-mail: marked@icas.no

  Smarte verktøykasser

  Den svenske produsenten Hammarplast lanserer en serie verktøykasser i mange størrelser laget av resirkulerbart materiale. Serien heter Smart Work og kassene har gjennomsiktige lokk slik at du har oversikt over innholdet. Kassene er myntet både på proffe håndverkere og amatører, og de inneholder mange små rom. Den minste f.eks måler 320 x 175 x 132 mm og har fem rom pluss fire små i lokket.
  Serien omfatter også oppbevaringsbokser for drill, for skruer og spiker eller andre småting, samt skrin i ulike størrelser fra en til 70 liter. For de helt proffe finnes en kasse på hjul med drahåndtak, ledningssnelle på siden og mange rom til bor osv.
  Opplysninger: Hammarpllast A/S.Tlf.: 63 87 27 80. Fax: 63 87 27 75.

  Frisker opp vinylen

  Sol, regn og saltvann sliter voldsomt på båtputer og andre vinylbelagte flater ombord. 3M har lansert et spesialprodukt for båter på sprayflaske de kaller Marine Vinyl Cleaner and Restorer. En dusj av dette skal rense materialet, friske opp matthet og gi en beskyttende glans på vinyl, gummi og andre plastmaterialer. Det lukter ikke vondt eller kjemisk, men frisk sitron av renseren.
  Opplysninger: 3M Norge på Skjetten. Tlf.: 63 84 75 00.