utgave nr 14 2007

Test: Saga 310

Publisert Sist oppdatert

Test: Saga 310


Helstøpt halvplaner


Saga 310 er hardtop-versjonen av Saga 315. Den er en ærlig halvplaner i ordets rette forstand, med herlige egenskaper opp til 18 knop. Mens andre produsenter har presset sine ”halvplanere” godt over 20 knop, har Saga strammet grepet om den virkelige halvplaneren. Med 310 har de lyktes riktig bra.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Også Saga 310 er bygget på Eivind Ambles opprinnelige 29-fots skrog, som er videreutviklet både i 310 og 315-versjon. Bakveggversjonen 315 ble lansert i 2004, mens HT-versjonen 310 kom til Sjøen for alle I 2007. Også den konservativ, men på flere områder også tilpasset en ny tid med nye krav både teknisk og i forhold til planløsninger. Det gjør Saga 310 til en stilfull skandinavisk skjærgårdsbolig.
Sjøegenskaper
Vår testbåt hadde en Volvo Penta D4-260 og med den gjorde båten 23 knop. Det er fem-seks knop for fort. Saga 310 har et halvplanende skrog med dyp og lang kjøl, strak aksel og ror. Den er konstruert for optimale sjøegenskaper i fartsområdet mellom 12-16 knop. Da går den som en and i sjøen. Ved ca 18 knop begynner imidlertid båten å plane på kjølen, og ved 23 knop er tilstanden fullstendig avslørt. Den legger seg først forsiktig inn i svingen, for deretter å legge seg kraftig utover og skjære i en kraftig sving. Dette er helt som forventet når man utstyrer en halvplaner med for stor motor. Denne båten bør derfor ikke ha mer enn 225 hk, og den kan antakelig klare seg godt med enda mindre motorer. En 260-hester er fullstendig bortkastet. I hastighetsområdet 16 til 18 knop går båten nemlig på skinner, den lager minimalt med hekksjø og er fornøyelse å være om bord i.
Uteplassen
Saga 310 er en hardtopbåt med et betydelig uteareal og en stor salongavdeling akter på uteplassen. Den har en stor og bra integrert badeplattform som er litt lenger enn resten av skroget, og som gir gode i land- og ombordstigningsmuligheter. På badeplattformen er det to store trinn på hver side som leder ut på dollbordet. Takket være påsydde håndtak på kalesjen er det lett å bevege seg fremover. Dersom kalesjen er nedfelt, er det en god passasje til dollbordet på styrbord side i salongen. I plattformen er det en uttrekkbar badestige på styrbord side med et bra håndtak, og på akterspeilet vis-á-vis er det montert hånddusj.
Den eneste løsningen vi ikke klarte å bli helt fortrolig med her akter, var porten i akterspeilet. Ved å velge en skyveluke i stedet, ville man også fått plass til et fenderstativ på akterspeilet. Båten mangler nemlig fullstendig et fornuftig sted å gjøre av fenderne.
Hele den aktre delen av uteplassen er dekket av en kalesje som er lett å pakke sammen og feste oppunder hardtopen. Med kalesjen sammenpakket, får man et stort, åpent og komfortabelt uteareal med to motstående sofaer – en gigantisk L-sofa på babord side, og en sofabenk på styrbord side. Måltidene inntas i L-sofaen. Skal man spise, må man sitte i L-sofaen, som gir god plass til syv personer rundt bordet.
I benkene både på styrbord og babord side er det bra stuveplass. Propanflasken til byssa er montert i en drenert kasse i styrbord benk. I benken på babord side har man adkomst til dieseltanken lengst fremme, og i det midtre rommet suveren adkomst til et skikkelig sjøvannsfilter. I det aktre rommet har vi et stort stuverom, og bunnen av dette rommet kan fjernes dersom man trenger bedre adkomst til batteriene.
Førerposisjon
Saga 310 har en oversiktlig og komfortabel førerposisjon. Med en litt annerledes instrumentorganisering ville den vært suveren. Spak og ratt er fint montert, og tilgjengelighet til elektriske koblinger, sikringspaneler m.v. er god, både under fothvileren og i skapet i skottet. Selve konsollen har alle muligheter for en bra organisering av instrumenter og paneler, men vi var ikke helt tilfreds med hvordan dette var løst i vår testbåt.
Lengst akter er det 12 volts og 220 vols uttak ved byssa. Vi kunne tenkt oss en nisje eller lignende her til å legge fra seg mobiler, lommebok, nøkler osv, spesielt siden det allerede er på plass et 12 volts uttak her. Videre kunne vi ønsket oss motorinstrumentene montert i konsollen under hardtopen, byttet panelet til baugpropellen med en skikkelig spak og satt den til venstre for rattet slik at man lettere kan operere hendel og baugpropell samtidig. En slik organisering ville gjort det naturlig å felle inn plotteren på høyre side av rattet, i stedet for å feste den på en bøyle på kartbordet. Det er nemlig flust av plass til å felle alt ustyr inn i den fine førerkonsollen rundt rattet. Koppholderen oppe på kartbordet kunne vi tenkt oss flyttet ned til EVC-spaken på konsollen til høyre for føreren.
Til tross for enkle og rimelige stoler både på passasjer- og førersiden, sitter man bra. Foran føreren er det et stort kartbord, og treverket demper refleksene i vinduene. Et kompass er bra plassert i siktlinjen, og i konsollen over kartbordet er det montert en kartlampe. Vi ble imponert over den gode sikten føreren har gjennom hele fartsregisteret. Store vindusviskere med trinnløs intervalljustering er også en elegant detalj. Vinduene er forsynt med defrostere.
Ved passasjerplassen er det et dobbelt sete med plass til en og en halv person. Foran plassen kunne det med fordel vært montert en håndrekke. Pluss også for gode luker som kan åpnes i sidevinduene både ved fører- og passasjerplass, pluss meget gode takluker. Pluss også for at døren ned til lugaren forut kan låses.
Ute på dekk
Det fins to naturlige veier ut på dekk – enten via badeplattformen eller via trinn forenom sofaen på styrbord side i salongen. Her er det også montert en manuell lensepumpe som neppe lar seg operere lang tid av gangen.
Innsydde hemper i kalesjetaket, samt håndrekkene på hardtop-taket, underletter ferden frem på dekk. Videre forover er det en solid rekke, og dollbordene har antisklimønster en skikkelig sklikant.
Over hardtopen er det en solid bøyle med plass til radar, lanterner osv., og forskriftsmessig lanterneføring. Båten har rikelig med solide kryssholt (til sammen seks), men vi savnet noen bedre fenderfester.
Bysse
Det er utearealet som imponerer mest ved Saga 310, og da særlig kombinasjonen utesalong og bysse. Byssa er særdeles innholdsrik, og befinner seg på styrbord side aktenfor førerplassen. For det første er dørkplassen meget romslig og gjør det lett å bevege seg gjennom uteplassen. Byssebenken, med corianplate på toppen, er meget lett å holde ren takket være godt tilpassede lister. Benken er imponerende stor, med et smidig og praktisk skuffearrangement. Kombinasjonen av stort kjøleskap under førerstolen, og en romslig kjøleboks lengst akter i byssa, er dette en løsning som vitner om at vi setter større stadig større krav til bysseavdelingen.
For det første er det eventyrlig mye stuveplass i byssa, og alle skuffene er hengt på spesialskinner med hjul, som i et moderne hjem. Under komfyren, som har stekeovn og hele tre bluss, er det en stor gryteskuff. I benken er det en dyp vask med et bra ettgreps armatur. Det er god arbeidshøyde, men litt lite avsettingsplass. For å avhjelpe dette burde førerstolen vært hengslet i forkant slik at den kunne vippes frem.
På babord side, aktenfor passasjerplassen, er det en stor avsettingsflate beregnet for et TV. Med dagens rimelige flatskjerm-TVer, mener vi dette området kunne vært enda bedre utnyttet om man hadde forberedt plassen for en langt mindre plasskrevende flatskjerm. Inne ved skottet er det et låsbart barskap, og i modulen for øvrig er det rikelig med praktisk skapplass. Også over sidevinduene på styrbord og babord side er det små, men smarte skap til glass osv.
Det største minuset på uteplassen er det meget begrensede antall lamper, som i praksis bare består av to spoter i akterkant av hardtopen. Særlig i tilknytning til byssa burde det vært langt bedre belysning.
Stikklugar
Saga 310 har to lugarer – en separat hovedlugar, og en stikklugar med adkomst fra mellomgangen. Det er positivt at hele avdelingen under dekk kan lukkes og låses fra uteplassen. Straks man har kommet ned via to trinn, er det en sittebenk på babord side i tilknytning til en stor skapmodul med et hengeskap, et overskap og skuffer. Stikklugaren under uteplassen har en køye på 120x200 cm og er luftig og komfortabel. Et stålhåndtak rett på innsiden av åpningen gjør det enkelt å entre køya. Lugaren er tilstrekkelig belyst med to spoter under dekk. Lugaren er delvis adskilt fra mellomgangen med et forheng. Ståhøyden i mellomgangen er 190 cm.
Hovedlugar
Både i mellomgangen og i hovedlugaren er det kantsydde tepper på dørken. Ståhøyden på hovedlugaren er 30 cm lavere enn i mellomgangen og på toalettet, og måler 160 cm.
Lugaren er enkel og komfortabel. Hovedkøya er 150 x 200 cm, men den må kompletteres med en ifyllingsplate om man ønsker å få en hel bredde på 150 cm. I hver hodeende er det en leselampe, men lugaren kunne med fordel ha hatt ett eller to lyspunkter til. Skapplassen er noe begrenset til to skap ved hver køye, og to hyller langsetter skroget. Skjorter og den slags er henvist til hengeskapet i mellomgangen. Et speil på skottet mot forpiggen, og gjerne et par lamper, ville ha gjort lugaren enda lunere. Vinduer langs skrogsiden opp, og en dekksluke som åpnes i akterkant, slipper inn godt med naturlig lys. Luken har både rullegardin og myggnett. Foruten dekksluken er lugaren ventilert med en mekanisk dekkslufter. Det er adkomst til stuverom nede ved dørken på hver side, og under køya er det adkomst til baugpropell, men de store rommene under køya er ikke spesielt anvendelige som stuveplass. Baugpropellen har separat Sønnak Maxima-batteri montert under køya, noe som gir kort kabelstrekk og lavt spenningsfall. Helt etter boka, men kablene kunne vært noe bedre oppklamret.
Toalettrom
Toalettrommet på styrbord side har litt snauere ståhøyde enn mellomgangen, men ikke mer enn at en normalhøy person på 185 står uanstrengt. Rommet har delvis støpt innredning med en skapmodul med vask mot det fremre skottet. Benken oppleves som litt for lav, og bør heves fem cm. Over vasken det et speil som fungerer greit, og en lampe som lyser opp ansiktet. De nødvendige beslagene er på plass, som tannkrusholder, håndkleholder bak dusjforhenget og dorullholder. Det er god avsettingsplass inn mot skottet og mye stuveplass i skapene. Ventilasjonen består av en elektrisk vifte og en mekanisk ventil, men ikke noe koøye som kan åpnes. Det elektriske toalettet står fritt i et hjørne og byr den nødne gode vilkår. Dusjmulighetene er begrenset til en avansert vask, noe avspeiles i at man kun har et håndarmatur og ikke et separat dusjarmatur på skottet.
Motor/teknisk
På den tekniske siden er Saga 310 innredet etter skohornprinsippet. Motoren står i en kassett midtskips. I motsetning til løsningen hos en del konkurrenter, som forutsetter en total ommøblering av uteplassen for å komme til peilepinnen, har Saga 310 en stor motorromsluke som frigjør hele motorens overside med et håndgrep. Dessverre er luke-tersen plassert midt på lukens kortende. Hvorfor ikke gi pokker i symmetrien og montere en solid luketers i det ene, eller alle helst begge, hjørnene? Det ville vært mye bedre. Vi savnet også en form for sikring som hindrer den tunge luken i å falle tilbake når den er åpnet. Motoromsluken er dobbel, først med en isolert hovedluke, og så et kassettlokk som er isolert med porolon og blymatte. Til å være en kassettinstallasjon, har man gode muligheter for daglige inspeksjoner. Ved grundigere inspeksjoner har man ytterligere enkel tilgang til motorfronten via stikklugaren, og til gearet via en luke i stuverommet akter.
Stuverommet aktenfor motorrommet har en fin lakkert dørk i finér. Her er det mye god oppbevaringsplass. Den tekniske adkomsten er også gjennomgående god, med enkel tilgang til pakkboksen. Grovfilteret sitter imidlertid kilent til på dieseltanken på babord side og kunne med fordel vært trukket noe lenger frem. Over alt er det ryddige kabeldragninger i strømper. Batteriene, som i standerversjonen er 2x115 Ah, sitter solid montert i en kasse på babord side akter. Anbefalt batteripakke er 3x115 Ah. Rett aktenfor ligger et solid trau til ankertauet som er drenert ned i kjølen. Nødstyring er på plass, og man har god adkomst til styresystemet. Videre er adkomsten til septiktank og pumpe på styrbord side, god. Det samme gjelder pumper, varmtvannsbereder (med overtrykksventil som er drenert ned i kjølen), ladere m.v. Alle skroggjennomføringer er forsynt med doble slangeklemmer, og alle overflater er pent coatet. Hovedstrømbryterne er lett tilgjengelig under dørken ved L-sofaen og er godt merket.
Fart og støy
Målingene er foretatt med to mann om bord, halvfull dieseltank og trefjerdedels full vanntank. Farten er målt med GPS, og støyen er målt ved førerplass med åpen kalesje, men lukkede vinduer. Med lukket kalesje vil støyen antakelig være noe høyere. Ved ca 2.800 omdreininger logget vi en bra marsjfart på 17 knop, og da ligger støyen på akseptable 79,0 dB(A). Fra 18 knop og oppover blir støyen uakseptabelt høy.
Omdr./min.Fart i knopStøy dB(A)
3.50023,088,0
3.00018,984,0
2.50014,377,5
2.0009,074,0
1.5007,470,0
1.0005,465,0
7003,860,0

Data: Saga 310
Lengde (L.o.a.):9,43 meter
Bredde:3,25 meter
Dyptgående:Ca 1,05 meter
Vekt tørr båt:4.800 kg
Drivstoff:420 liter
Ferskvann:220 liter
Septik:100 liter
Varmtvann:40 liter
Køyeplasser:2 + 2
CE-kategori:C
Anbefalt motor:Volvo Penta D4-225, 225 hk
Motor i testbåt:Volvo Penta D4-260, 260 hk
Pris standard båt:Kroner 1.361.000,-
Pris testet båt:Kroner 1.456.000,-
Opplysninger:Saga Boats AS, Selje, telefon 57 85 84 80, internett: www.sagaboats.no
Konklusjon
Saga 310 er en praktisk og trivelig skjærgårdsbolig som er som hånd i hanske i det skandinaviske kystlandskapet. Innredning, sjøegenskaper og utvendige løsninger fungerer meget bra. En liten opprydning i det elektriske, litt justering av instrumentplasseringen og løft benken på toalettet noe cm, er vårt råd til produsenten. Til båtkjøperen: En 260 hk i denne båten er bortkastede penger.