utgave nr 4 2006

Rimelige AA- og AAA-batterier

Publisert Sist oppdatert

AA- og AAA-batterier

Mest strøm per krone

Er du opptatt av økonomi? Kjøp de rimeligste

alkaliske

batteriene du finner. Du trenger ikke å betale mer enn 2 kroner per stykk!

TEKST: TERJE BØLSTAD

I butikkene tilbys det et stort antall forskjellige batterier til meget varierende priser. Hva skal man velge? Hvilke batterier er best og billigst i bruk? Svaret er enkelt. For vanlig bruk – i GPSer, VHF-radioer, lommelykter, og så videre – skal du kjøpe de billigste alkaliske batteriene du finner. Det betyr lite hvilket navn som står på dem, men de være merket med ordet ”alkalisk” eller ”alkaline”.
Våre målinger viser at alle alkaliske batterier varer omtrent like lenge. Det er bare små variasjoner mellom dem. Prisene varierer imidlertid langt mer, ofte mange hundre prosent! Er du opptatt av å få mest mulig strøm per krone, skal du derfor velge batterier etter prisen – og ikke etter merkenavn.
Rimelige alkaliske batterier finner du nå over alt: På Ikea, Biltema, Clas Ohlson, Jernia, Nille – og i mange dagligvarebutikker. Flere og flere dagligvarekjeder har sine egne batterimerker, som First Price, Euroshopper og Aerocell. Ofte er de priset til under 20 kroner for 8 eller 10 batterier. Velger du heller Duracell, koster batteristrømmen deg 4 til 5 ganger så mye!

Mer om batterier

Engangsbatterier som varer lenge: Lithium-batterier varer omtrent dobbelt så lenge som alkaliske. De fungerer godt helt ned til 20 kuldegrader, og er også garantert ferske i minst 10 år. Pris: ca 90 kroner for en pakke med to.
Høy startspenning: En ny type zink-batterier – blant andre Panasonic DIGITAL – har litt høyere startspenning. De skal vare lenger til spesiell bruk, som i digitalkameraer. De er dyre, og varer kortere enn alkaliske til "normal" bruk (GPS, lommelykt, VHF-radio).
Storforbruker: Oppladbare NiMH-batterier koster bare litt mer enn engangs-batteriene, men skal kunne lades opp 500-1.000 ganger. De kan klattlades uten å skades. Kapasiteten blir ofte noe redusert etter ca 300 ladinger.
Egenutlading: Oppladbare batterier mister 10-20 prosent av ladingen i løpet av noen få dager, selv om de ikke er i bruk. Har et batteri ikke vært i bruk på en uke, bør du derfor lade det på nytt. Levetiden økes ved å tømme helt (vanlig bruk) før opplading et par ganger måneden. Oppladbare batterier egner seg derfor ikke som nød-batterier. Hurtigladere kan full-lade NiMH batterier på 15 minutter. Det finnes også ladere som går på 12 volt.