utgave nr 10 2006

Minitest: Entel HT640 håndholdt VHF

Publisert Sist oppdatert


  Minitest: Entel HT640 håndholdt VHF


  Maritim nykommer


  Den er ny i Norge, og har det en god VHF-radio bør ha for å brukes på havet. Dessuten har den taleforvrengning, som gjør den vanskelig å avlytte.


  TEKST OG FOTO: TERJE BØLSTAD
  Radioen er i svart plast med gummierte kanter. Det gjør at den sitter godt i hånden. Den er spesifisert i henhold til militær spesifikasjon MIL STD 810C/D/E, og burde dermed være ekstra robust og tåle hardhendt håndtering. Både skjerm og taster har et grønt bakgrunnslys som kan slås av og på etter behov. Lydstyrke og squelch justeres med roterende knapper på toppen av radioen. Beklageligvis følger volumkontrollen delvis med når man skrur på squelch-knappen.
  Radioen har de viktigste funksjonene, som hurtigvalg av flere kanaler, og skanning. Men her er ingen funksjoner som dobbel og/eller tredobbel lyttevakt, som synes å være mer eller mindre standard på slike radioer. Disse funksjonene savnes – ikke minst fordi skanningen bare kan gjøres på forhåndsprogrammerte kanaler. Derfor blir det noe tungvint å skifte mellom skanning av to og flere kanaler. Kanalnumrene vises med store og tydelige tall på skjermen, men resten av tekstene er i minste laget, og kan være vanskelig å se for dem som er litt oppe i årene. Radioen har tastatursperre. Alle kanaler som er aktuelle i Norge er tilgjengelige, inklusive L og F-kanalene (for fritids- og fiskebåter). Denne radioen har også stemmeaktivert sending (VOX), med innstillbart lydnivå. VOX kan være nyttig når radioen brukes med et hodesett. Senderen starter da når man begynner å prate, uten at man trenger å trykke på senderknappen. Taleforvrengningen er en nyttig funksjon man ellers bare finner på dyrere kommunikasjonsradioer. Den kan slås på etter behov, og når den er på vil andre lyttere normalt ikke kunne forstå hva som blir sagt.
  I bruk
  Radioen er stort sett grei å bruke. Men det er uheldig at funksjoner som bare er beregnet for andre land, også er tilgjengelige. Det gjelder for eksempel amerikanske værkanaler, og valg av amerikanske og kanadiske kanaler. Det kan gjøre en bruker forvirret, ikke minst i en stresset nødssituasjon. Det følger med både en omfattende engelsk og en mer kortfattet norsk bruksanvisning.
  Radioens batteriløsning kunne etter vår mening vært noe bedre. Det er ikke mulig å bruke en batterikassett med løse engangsbatterier, og det er slett ikke sikkert at du har et fulladet batteri den dagen du virkelig trenger det. Sannsynligvis bør du derfor i hvert fall kjøpe et ekstra oppladbart batteri (til over 900 kroner!). Lithium Ion er de oppladbare batterier som gir best kapasitet i forhold til vekten, og burde således være et godt batteri. Men vi har hatt diverse problemer med slike batterier, blant annet med at de plutselig ikke vil ta lading. Heldigvis kan et ekstrabatteri lades alene i ladeholderen. Ifølge spesifikasjonene, skal batteriet typisk kunne vare 16 timer ved 5 prosent sending, 5 prosent mottak og 90 prosent standby, ved sending på høy effekt (5 watt). Det er omtrent like lenge som de fleste konkurrentene.
  Radioen leveres med ladeholder, med tilkopling både for 230V og 12V, belteklips, oppladbart batteri, antenne og bruksansvisning. Mye ekstrautstyr finnes, som for eksempel bærevesker og hodesett.
  Oppsummering og vurdering:

  Spesifikasjoner:

Størrelse (cm, uten antenne):15x6x3

  Mer informasjon:
  Datamatik AS, Oslo, telefon 22 30 17 30
  www.datamatik.no
  www.entel.co.uk

+ Vanntett
+ Leveres komplett med 230 V og 12 V lader.
+ Alle lystbåtkanalene tilgjengelig
- Kan ikke bruke AA-batterier
- Noe begrenset funksjonalitet
Norsk bruksanvisning: God nok
Brukervennlighet: God
Robusthet: God
Radiokommunikasjon: God
Vekt (gram, inkl. batteri):300
Sendereffekt, lav:1 W
Sendereffekt, høy:5 W
Lystbåtkanaler:Ja
Batteri: Lithium Ion, 7,4 V, 1.800 mAh
Tørrbatterier:Nei
Lader:Ja
Ladeholder:Ja
Kan brukes i ladeholder:Ja
Kan lades fra 12 V: Ja
Temperatur-område: -20 - +50C
Vanntett (IPX7):Ja
Tilkopling for ekstern antenne:Ja
Tilkopling for mikrofon og HT:Ja
Batteriindikator på radio:Ja
Bruksanvisning: Norsk, engelsk
Pris (inkl. mva):2.900 kr
Ord og forkortelser:
HT:Høyttaler, evt. ørepropp

Hodesett:Headset, ekstern mikrofon og øretelefoner

mAh:Milliampèretimer (mål for batterikapasitet)

Squelch:Støysperre

VHF:Very High Frequency, meget høy frekvens

VOX:Voice Operated Switch, stemmestyrt senderaktivering