utgave nr 4 2008

Båtfolk: Jørn E. Bøe Jensen

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk: Jørn E. Bøe Jensen


Fra KRIPOS til Waves


Tar bølgen på Vallø

Han stilte seg lagelig til for hugg hos sine kolleger i KRIPOS, Jørn E. Bøe Jensen, da han kuttet trossene til politiet for å bli salgssjef hos Wave-butikken Dockside i Tønsberg. Hva fikk han til å ta bølgen?

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN
Nok et mysterium kom på bordet hos kriminalpolitisentralen på Etterstad da ankermannen ville ut av tjeneste for å selge båter i Tønsberg. De er dyktige til å løse gåter, men for gamle, gode kolleger er det fortsatt en uløst gåte at den erfarne KRIPOS-mannen forlot skuta til fordel for det relativt nyetablerte selskapet på Vallø.
INGEN OPPLAGT SAK
- Ingen opplagt sak at en durkdreven politimann går til båtbransjen. Har du noe å skjule, Jensen?
- Ikke nå lenger, men etter mange år i politiet bar jeg på en drøm om å gjøre mer ut av sjølivet enn bare hobby. Når anledningen bød seg, slo jeg til. Er vel ikke noe kriminelt i det?
- Snarere tvert i mot, vil vi si, men allikevel litt underlig?
- Alle mennesker kan ha godt av å skifte jobb en gang i yrkeskarrieren sin. Jeg gikk aldri lei jobben min i politiet, til det var den for uforutsigbar og innholdsrik, med det tærte på med reise, kvelds- og helgearbeid. Det er ikke alltid forenelig med et godt familieliv, sier Jørn. I elleve år var han vaktsjef på internasjonal desk på KRIPOS.

Han er spesialutdannet analytiker i politiet og hadde informasjonsutveksling og kanalisering av informasjon via Schengensamarbeidet, Interpol og Europol og som en del av jobben sin. Det var også vaktsjefens jobb å vurdere henvendelser fra landets politidistrikt om teknisk og taktisk bistand i kriminalsaker. Det ga ham et godt overblikk på kriminalbildet.
- Det er vel ikke til å legge skjul på at det kan være vanskelig å sette skille mellom privatmannen og politimannen. Har ikke så mye i hodet når jeg går og legger meg nå. Tror skiftet var klokt, jeg, sier han. Først tok han et års permisjon for å prøve ut båtbransjen, men det ga så mye mersmak at han sa opp jobben i politiet til fordel for Dockside.

POLITIMANN MED KREMMERÅND
- Artigere å analysere potensielle båtkjøpere enn kriminelle?
- Fint med en positiv vinkling på hverdagen. Jeg er positivt overrasket over hva en politifaglig bakgrunn kan brukes til. Jeg jobber for eksempel veldig systematisk og så har jeg vel en kremmerånd i meg. Båtfolk er hyggelige folk.

- Hva med båtbransjen, har du tatt den under lupen?
- Ja, før jeg begynte her, smiler han. Ville aldri skiftet jobb om jeg ikke visste At jeg gikk til noe dypt seriøst og skikkelig. Så er det en positiv overraskelse at det blir stadig flere profesjonelle og seriøse aktører i båtbransjen. Slik må det også være, båt representerer store verdier og er en prioritert fritidsinteresse for travle mennesker. Da skal alt fungere, salg og service og vi skal holde ord. Jeg jobber mye med å systematisere alle leddene, slik at kundene får den oppfølging de fortjener.
- Så du betrakter skjærgården som de lovlydiges luftegård?
- I alle høyeste grad. Båtlivet er herlig og en viktig vitamininnsprøytning for mange mennesker, meg selv inkludert. Meningsfylt fritid er dessuten svært forebyggende og samfunnsnyttig, sier han, uten helt å greie å gi slipp på politimannens tanker.

GLAD I BASTØY
Yndlingsplassen til KRIPOS-veteranen ligger nord på Bastøy. Der dropper han gjerne ankeret på én meters dyp og nyter friheten, mens mange av hans gamle bekjentskaper, som en eller flere ganger i livet har gått realt på grunn, ikke har det fullt så fritt inne på øya. Forkjærligheten for Bastøy er av gammel dato. Jørn er hortensgutt og det var her han også var med i kameratgjengene til Alf Geir Andreassen og Erling Svendsen, gutta som etablerte Dockside. Det var da Erling valgte å trekke seg ut at Jørn så sitt snitt til å løsrive seg fra politiet.
- Vi slutter ikke å forundre oss over kontrastene mellom de to jobbene.
- Nå jobber jeg målbevisst med salgsmål. Å nå mål på denne måten er jo like tilfredsstillende som å oppklare saker i politiet. Alt handler om å være bevisst på å nå mål, men sånn bortsett fra det skal vi nok være forsiktige med å trekke for mange likhetstegn, smiler han.

UTFORDRINGENE
- Du har valgt en noe mer konjunkturavhengig bransje nå?
- Ja, og det er jo utfordrende i seg selv. Vi kan ikke forvente at trær vokser inn i himmelen, men desto viktige er det å skape fornøyde kunder, og basere alt vi gjør på kvalitet. Det er ingen grunn til å innta en defensiv holdning selv om markedet skulle snu litt. Vi har forresten andre vel så store utfordringer som konjunkturene. Båtplasser, for eksempel. Det er et skrikende behov for nye plasser og det er vel ikke alltid vi ser kommunal vilje til å legge til rette for utbygging. Det er synd, for alle mennesker fortjener å komme seg på sjøen, sier den tidligere politimannen som ikke angrer et øyeblikk på at han tok bølgen på Vallø.

Sitater:

”Jeg er positivt overrasket over hva en politifaglig bakgrunn kan brukes til”.

”Alle mennesker kan ha godt av å skifte jobb en gang i yrkeskarrieren sin”