utgave nr 6 1997

Minitest: AZ 50

Publisert Sist oppdatert

Minitest AZ 50:


Italiensk eleganse


Den italienske storprodusenten Azimut er nå inne på det norske markedet med båter fra 36 til 58 fot. Nordic Marine i Svelvik presenterer AZ 46 under Båter i Sjøen til høsten. Dag Pike har kjørt storesøster på 50 fot.

Av Dag Pike

For oss er en 50 fots flybridge cruiser en svært stor båt. For Azimut verftet er den liten. Med en gang man kommer ombord, fornemmes et luksuriøst preg som hører hjemme i superyachtklassen. 50 foteren er faktisk en forminsket versjon av både 54 foteren og de større modellene, som alle er konstruert av Fulvio di Simone. Han har skapt en lavprofilert flybridge og targabøyle for å oppnå elegante linjer. Resultatet er blitt en smekker turbåt med litt agressive tendenser og en spesiell og egen stil.
Det er brukt mye teak utendørs. Testbåten var utstyrt med en badeplattform stor nok til å romme lettbåten. Leidere på begge sider via plexiglassporter fører deg inn i cockpit hvor en sofa kamuflerer nedgangen til mannskapets sovelugar for to. En stor luke fører ned til motorrommet som ligger under salongen og rommer 2 x 600 hk diesler fra Caterpillar, doble Disc girbokser og fembladede propeller. Med denne kraftpakken går AZ 50 opp i plan på et øyeblikk.
Enspaks kontroller gjør kjøring av denne båten til en fornøyelse, bortsett fra i mellomfartsområdene der man skal være meget forsiktig på labben. Båten er presis og uten overraskelser, både i skarpe svinger og mye sjø. Det er kun med sjøen rett i nesa man må være litt varsom. Man lærer fort å bruke trimmen for å finne den riktige balansen, men dette er ikke en båt for nybegynnere. På lave hastigheter er det lite hekksjø og båten er lett å manøvrere i trange posisjoner.
Store glassdører fører inn i salongen hvor teaken utvendig erstattes av kirsebærtre med møbelfinish. Bordplater og fronter har innlagt perlemor som pynt. Byssa til styrbord er en del av salongen og er kombinert med en bar. Meget italiensk og ekstremt elegant gjort! Det er mye skjult og praktisk stueplass. Aktenfor baren er to stoler og til babord en buesofa rundt et foldebord, som kan brukes både til spisebord og enklere servering. Det eneste skuffende i salongen er mangelen på utsikt fremover fordi man sitter for lavt.
Styreplassen er opp til babord med plass til to personer. Den er fornuftig konstruert og meget velutstyrt. Under dekk er AZ 50 eventyrlig luksuriøs med mye kirsebærtreverk, speil og hvilakkerte flater. Den store sovelugaren forut har adskilt toalett og dusj. De to dobbeltlugarene under salongen har tilhørende toalettrom og er meget romslige og vakkert utstyrt. Hele veien har man en følelse av topp kvalitet. Båten kan også leveres i tolaugars versjon.
Flybridgen har en bra styreposisjon og meget god oversikt. Her er en stor buesofa og akter en solseng og det er også lagt opp til en stor solseng på fordekket hvor man er godt beskyttet av solide rekker. Azimut har her skapt en vinner. Man har lett for å dømme italienske båtprodusenter for bare å satse på stil og fancy linjer, men denne båten beviser at topp utført håndverk og høy kvalitet på det tekniske, kan kombineres med luksus og eleganse. Når det gjelder sjøegenskaper og sikkerhetsdetaljer, ligger også båten helt i toppsjiktet.
DATA:Norsk importør: Nordic Marine i Svelvik. Tlf.: 33 77 31 20. Fax: 33 77 33 35.

Lengde15,20 m
Bredde4,50 m
Dypgående1,20 m
Deplasement16,5 tonn
Motorer2 x 600 hk CAT 3176 B DITA
Drivstoff1800 liter
Ferskvann600 liter